- Publicitate -

Cea mai modernă școală din România este în satul Potigrafu. Are table inteligente, lift, gazon, teren, sală de sport și laboratoare de ultimă generație – VIDEO

Data:

Distribuie articolul:

La doar 20 de kilometri de Ploiești, în imediata apropiere de DN1, în satul Potigrafu din comuna Gorgota, a fost construită una dintre cele mai moderne școli din România. Unitatea de învățământ este independentă din punct de vedere energetic. Școala este construită de compania Verytas, firmă implicată în construcția unor imobile spectaculoase în Prahova și București.

- Publicitate -

Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, sat Potigrafu (comuna Gorgota) are dotări de ultimă generație și este prevăzută cu sală de sport și teren de sport. Este singura școală din Prahova cu lift și panouri solare.

Școala din satul Potigrafu este, de departe, una dintre cele mai moderne școli din România. Construită la standarde europene, unitatea de învățământ este la un nivel net superior față de orice școală din mediul urban.

scoala Potigrafu

Curioși să vedem dacă imaginile de pe rețelele de socializare, care s-au viralizat rapid la deschiderea anului școlar, coincid cu realitatea din teren, vineri dimineață, am ajuns la Gorgota.

- Publicitate -

Citește și: Au început lucrările la primul imobil de birouri și apartamente de lux din Ploiești. Ce facilități vor avea locatarii 

Unitatea de învățământ a fost construită pe vechiul amplasament al fostei școli. Schimbarea este radicală și nu poate avea niciun fel de termen de comparație, începând cu tema de proiectare, cu arhitectura peisagistică, dar și cu dotările din interiorul școlii.

Scoala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza Potigrafu

Pentru a avea o imagine de ansamblu am încercat să aflăm primele detalii de la primarul comunei Gorgota, Ionuț Nicolae Dumitru. Inginer de profesie, pasionat de tot ce înseamnă eficiență energetică, edilul comunei ne-a povestit că primele planuri legate de construirea unei școli noi, moderne, au apărut în 2017. Trei ani mai târziu, era semnat contractul de finanțare, iar anul școlar 2023 – 2024 a început, pentru aproximativ 300 de elevi, în școala nouă.

Este o normalitate și consider că n-am făcut altceva decât să fac o investiție pentru învățământ, o investiție pentru viitor”, a susținut, cu modestie, edilul comunei Gorgota, Ionuț Nicolae Dumitru, care a recunoscut că a preferat ca la construcția școlii să fie folosite ultimile tehnologii, dar în același timp a dorit să apeleze la firme românești.

- Publicitate -

Pentru ca toți elevii din comună să se bucure de noile dotări acestora li se asigură transportul cu microbuzul școlar.

mobilier școala
Sălile de clasă sunt dotate cu mobilier modern.

Mobilierul de exemplu, care arată ca din reviste, a fost realizat de firmele mici din localitate, care s-au mobilizat exemplar.

Învățământul este o investiție pentru viitor. Copiii reprezintă viitorul și mi se pare normal să aibă parte de tot ceea ce este mai bun. Atunci, a ieșit această școală”, a susținut Ionuț Nicolae Dumitru, primarul comunei Gorgota.

- Publicitate -

Cât privește finanțarea, aceasta a fost asigurată din trei surse: prin programul PNDL 2, de la bugetul județului și din bugetul local.

Costurile s-au cifrat la aproximativ 2 milioane de euro, din care cofinanțarea a reprezentat circa 400.000 de euro. Din acest total, alocarea de la Consiliului Județean Prahova a fost de 750.000 de lei.

Școala cu lift, gazon și mobilier ca din reviste

Din start s-a dorit realizarea unei clădiri multifuncționale, care să includă săli de clasă și laboratoare de fizică-chimie, biologie, matematică și informatică moderne, cu mobilier cu design modern, dar și bibliotecă. Întreaga unitatate de învățământ dispune de un sistem video performant.

- Publicitate -

Din săli nu lipsesc tablele inteligente, iar unitatea deține grupuri sanitare moderne, precum și surse de apă pentru copii.

Unitatea de învățământ este prevăzută cu spații tehnice, cancelarie, dar și holuri imense.

Teren sport
Școala din satul Potigrafu este prevăzută cu teren de sport.

Școala are propria sală de sport cu tribune, care poate fi și sală de festivități. Sala de sport, este prevăzută cu vestiare moderne pentru fete și băieți, dar și cu grupuri sanitare care au inclusiv dușuri.

- Publicitate -
Sala de sport din Potigrafu
Sala de sport de la școala din satul Potigrafu este prevăzută cu vestiare și dușuri pentru copii.

De departe însă este impresionat că unitatea de învățământ dispune inclusiv de un lift modern, de ultimă generație.

Proiectarea clădirii a ținut cont, în cele mai mici detalii, inclusiv de aspectele legate de funcționalitatea spațiilor, dar și de măsurile impuse și absolut necesare pentru ca noua clădire să întrunească condițiile de autorizare de securitate la incendii.

hidranti
Școala dispune de sistem de alarmare, dar și de sursele necesare de apă în caz de incendiu.

Prin urmare unitatea de învățământ are propriul sistem de asigurare a apei în caz de incendiu.

- Publicitate -

Unitatea de învățământ are gazon și un sistem de aspersoare, dar și un sistem de iluminat performant.

gazon și loc de joacă
Școala din satul din Potigrafu este prevăzută și cu loc de joacă.

Școală independentă din punct de vedere energetic

Unitatea de învățământ este prevăzută cu panouri solare, producția estimată fiind de 60 Kw, suficient ca să asigure cantitatea necesară de energie electrică. Pe timpul verii se estimează că va exista chiar un surplus de curent care va fi livrat în rețeaua națională.

Încălzirea unității de învățământ se realizează cu ajutorul a cinci centrale termice.

centrale termice
Spațiul tehnic include cinci centrale termice de ultimă generație.

Am căutat să folosim ultima tehnologie în ceea ce privește partea de izolație termică a clădirii, în ceea ce privește partea de consumuri energetice și am căutat să aibă și un sistem de producere a energiei electrice printr-un parc de panouri fotovoltaice de 60 Kw și panouri pentru producerea apei calde și a căldurii”, a precizat primarul comunei. Prin urmare costurile cu utilitățile sunt minime la școala din satul Potigrafu.

Spațiul tehnic destinat echipamentelor de încălzire arată mai degrabă ca o adevărată cameră de comandă, cu cinci centrale termice de ultimă generație, dar și cu o rețea performantă.

Am căutat să avem în cadrul unei singure școli tot ceea ce au nevoie copiii pentru a le asigura cele mai bune condiții de dezvoltare și de învățătură”, a susținut Ionuț Nicolae Dumitru, primarul comunei Gorgota, care consideră că „modul cum arată școla ar trebui să fie o normalitate”.

Iar pe viitor, susține primarul comunei, planurile includ un aftershool, dar și modernizarea școlii din Poienarii Apostoli, pentru care există deja un alt proiect îndrăzneț.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

3 COMENTARII

  1. Dar intreb si eu: ce profesori au copiii si dupa ce manuale invata? Daca nivelul de predare si calitatea educatiei nu sunt pe masura dotarilor, pacat de cheltuiala.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Trei zile de festival în Parcul Bucov. Republik Fest primul festival fusion-simfonic din România

Ne-am dorit să avem o comunitate în care evenimentele de top să devină atracții naționale, să ne bucurăm de muzică de calitate într-o atmosferă civilizată. Și vom avea!

Climatizare la costuri cu până la 30% mai mici, dotare standard a unor apartamente scoase la vânzare în centrul Ploieștiului

Soluțiile inteligente ale unui constructor pentru a proteja de caniculă locatarii celui mai nou bloc din Ploiești

VIDEO: Au secat irigațiile din Prahova. În timp ce la Buzău culturile sunt verzi, la noi recolta este compromisă

Lipsa precipitațiilor din această vară, pe fondul unei canicule...

Am stat de vorbă cu proprietarul grădinii plină cu palmieri care face furori pe internet. ”Mulți nu cred că este din România și mă...

În fotografiile care fac furori pe internet apar numeroși palmieri, din diferite specii, dar și bananieri și alte specii tropicale.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Trei zile de festival în Parcul Bucov. Republik Fest primul festival fusion-simfonic din România

Ne-am dorit să avem o comunitate în care evenimentele de top să devină atracții naționale, să ne bucurăm de muzică de calitate într-o atmosferă civilizată. Și vom avea!

Actrița Shannen Doherty, îndrăgita ”Brenda” din serialul Beverly Hills 90210, a încetat din viață la 53 de ani

Actrița a fost diagnosticată cu cancer la sân în februarie 2015, iar în 2017 a anunțat că boala a intrat în remisiune. Însă în 2019, cancerul a reapărut și s-a extins.

Petrolul debutează luni, în noul sezon al Superligii, contra celor de la FC Buzău

Partida se va juca luni, de la ora 21:30, pe “Ilie Oană”.

Au fost identificate cu 60% mai multe mașini furate, care ajung în vămile din România, anul acesta față de 2023

Verificați întotdeauna dacă mașina second pe care o cumpărați nu figurează ca fiind furată!

Dosar penal în cazul bărbatului împușcat mortal de un polițist. Victima atacase cu toporul un jandarm

Cercetarea vizează comiterea unei infracţiuni de omor şi a două infracţiuni de ultraj în urma evenimentelor de sâmbătă.
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Tânără ucisă de urs în Prahova. Noi detalii despre tragedia din Bucegi

Împușcarea urșilor este o soluție la această criză care provoacă noi victime?

Vor avea ploieștenii căldură la iarnă?

Primarul încă în funcție, Andrei Volosevici, a declarat: ”Intuiţia îmi spune că nu prea vom avea căldură la iarnă”
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Trei zile de festival în Parcul Bucov. Republik Fest primul festival fusion-simfonic din România

Ne-am dorit să avem o comunitate în care evenimentele de top să devină atracții naționale, să ne bucurăm de muzică de calitate într-o atmosferă civilizată. Și vom avea!

Actrița Shannen Doherty, îndrăgita ”Brenda” din serialul Beverly Hills 90210, a încetat din viață la 53 de ani

Actrița a fost diagnosticată cu cancer la sân în februarie 2015, iar în 2017 a anunțat că boala a intrat în remisiune. Însă în 2019, cancerul a reapărut și s-a extins.

Petrolul debutează luni, în noul sezon al Superligii, contra celor de la FC Buzău

Partida se va juca luni, de la ora 21:30, pe “Ilie Oană”.

Au fost identificate cu 60% mai multe mașini furate, care ajung în vămile din România, anul acesta față de 2023

Verificați întotdeauna dacă mașina second pe care o cumpărați nu figurează ca fiind furată!
- Publicitate -