Un cititor ne-a relatat un incident petrecut recent pe DN 1, în Prahova, în urma căruia a rămas fără permis de conducere. În aceeași situație se regăsesc sute, dacă nu mii de șoferi din întreaga țară. Votează sondajul de la finalul textului.
Locuiesc în Suceava, mi-au luat permisul în Prahova
”Eu sunt din Suceava și, în drum spre București, în Prahova, am fost tras pe dreapta de un agent de poliție. Acesta mi-a transmis că am depășit limita legală. Mi-a data mendă și mi-a suspendat dreptul de a conduce pentru 90 de zile.
Pentru că am îndoieli în ceea ce privește viteza cu care aș fi circulat, am contestat procesul verbal. Mi-am întrebat avocatul de unde îmi pot ridica permisul pe perioada derulării procesului. Acesta mi-a transmis că sunt mai multe posibilități, la Prahova sau la Suceava. Adică drumuri și timp pierdut. Mă puteți ajuta cu informații? Un drum Suceava-Ploiești și retur este obositor și costisitor ” ne-a relatat cititorul.
Circuitul permisului între inspectorate
La solicitarea Observatorului Prahovean, reprezentanții IPJ Prahova au refăcut circuitul permiselor suspendate.
Astfel, din momentul reținerii permisului fizic, timp de 15 zile, acesta se va afla în custodia inspectoratului de poliție din județul unde a fost comisă abaterea.
După aceste 15 zile, permisul este trimis cu Poșta Militară la inspectoratul de Poliție din județul de domiciliul al șoferului sancționat.
În cazul de față, șoferul respectiv va trebui să meargă la IPJ Suceava de trei ori. Odată pentru a notifica Poliția Rutieră că a contestat decizia agentului de poliție din Prahova. Procedura se poate face și online, pe mail, însă puțini șoferi cunosc asta.
A doua oară, în a 16-a zi de la suspendare, pentru o nouă dovadă de circulație, pentru că permisul lui va fi ”pe drum”.
A treia oară, pentru a-și recupera permisul în format fizic după ce ajunge de la Prahova la Suceava, până la decizia instanței.
În acest context se ridică întrebarea dacă o astfel practică mai este de actualitate? În condițiile în care orice permis prezentat în trafic, în format fizic, este verificat de agentul de Poliție în baza de date.
Așteptăm permisul digital?
Reamintim că, Parlamentul European și statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, au ajuns la un acord privind implementarea permisului de conducere auto digital la nivel european, cel târziu până la sfârșitul anului 2030.
Acest document electronic, accesibil pe telefonul mobil, va avea aceeași valoare juridică precum permisul fizic. Fiecare stat membru va putea decide dacă impune un examen medical sau dacă se bazează pe o autoevaluare a solicitantului. Permisul digital va avea o valabilitate de 15 ani și va putea fi reînnoit ulterior. Detalii aici: Permisul auto digital. Când va fi introdus în România
Voi ce credeți despre practica de ridicare a permisului? Vă puteți exprima opinia prin sondajul online de mai jos: