Pe 6 februarie, în 1908, s-a născut, la Blejoi, lângă Ploieşti, scriitorul Geo Bogza, una dintre figurile emblematice ale literaturii române. A trăit o viață marcată de provocări, revolte și transformări radicale, atât în creația sa literară, cât și în angajamentul său social și politic.
Geo Bogza a fost fiul lui Alexandru Bogza și fratele mai mare al lui Nicolae Bogza, cunoscut ulterior sub pseudonimul Radu Tudoran.
Bogza a fost un poet, jurnalist și teoretician al avangardei, asociat cu nașterea mișcării suprarealiste în România. De asemenea, a fost creator al reportajului literar românesc, cu o operă vastă care include texte definitorii pentru avangardă, precum „Urmuz”, „Exasperarea creatoare” și „Reabilitarea visului”.
Geo Bogza rămâne cunoscut mai ales datorită lucrării „Cartea Oltului”, o carte despre vitalitatea şi statornicia poporului român.
Pentru a realiza această excepţională scriere, Geo Bogza a întreprins, în anul 1939, o călătorie de-a lungul Oltului – de la izvoare din Muntele Hăşmaşul Mare şi până la vărsarea în Dunăre. Prin cel mai mare râu din spaţiul românesc, Oltul, Geo Bogza rezumă un destin.
6 februarie – evenimente și personalități
1857 – A apărut la Bucureşti jurnalul politic şi literar „Concordia”, sub redacţia lui C.A. Rosetti.
1885 – Spiru Haret a fost numit secretar general al Ministerului Instrucţiei şi al Cultelor.
1898 – A avut loc, la Paris, premiera „Poemei române”, compusă de George Enescu. A fost prima sa apariţie publică în calitate de compozitor, la vârsta de 16 ani.
1911 – S-a născut Ronald Reagan, preşedinte al SUA în perioada ianuarie 1981– ianuarie 1989.
1917 – S-a născut actrița americană de film Zsa Zsa Gabor, cunoscută și ca Prințesa Sári von Anhalt în urma căsătoriei sale cu Prințul Frédéric von Anhalt.
1924 – În România este promulgată o Lege a persoanelor juridice, care preciza condițiile care se cereau îndeplinite de o organizație pentru a obține calitatea de persoană juridică. Prin această lege, s-a creat cadrul juridic pentru dizolvarea unor organizații politice antinaționale, inclusiv Partidul Comunist obedient fata de Rusia Sovietica.
6 spre 7 februarie 1941 – A avut loc masacrul din Lunca Prutului (Ținutul Herța).
1945 – A intrat în vigoare Decretul-lege privind statutul naţionalităţilor, potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi se bucură de aceleaşi drepturi civile şi politice fără deosebire de rasă, naţionalitate, limbă sau religie.
1945 – S-a născut Bob Marley, celebru cântăreţ de muzică reggae.
1952 – Elisabeta a II-a, a fost proclamată regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
1955 – S-a stins din viaţă, la penitenciarul Sighet, Constantin Argetoianu, fost om politic român, care a deținut funcția de președinte al Consiliului de Miniștri al României. A fost unic descendent al unei înstărite familii boierești din Oltenia,
1992 – A decedat Caius Iacob, matematician român, membru al Academiei Române și al Societății Matematice Franceze.
1996 – Plenul Senatului Romaniei a decis că Serviciul de Informaţii Externe (SIE) va fi controlat de o comisie specială a Parlamentului, compusă din cinci membri ai Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Totodata Senatul a hotărât că persoanele persecutate în ţara de origine, din considerente de rasă, naţionalitate, religie sau politice, vor putea primi azil în România.
2001 – Deputaţii romani au hotărât interzicerea clonării umane, prin adoptarea unui proiect de lege de ratificare a Convenţiei europene privind protecţia drepturilor omului şi a demnităţii fiinţei umane faţă de aplicaţiile biologiei şi medicinei şi a Protocolului adiţional al acestei convenţii, semnat la Paris la 12 februarie 1998.
2017 – Regina Elisabeta a II-a a marcat a 65-a aniversare ca suveran, devenind singurul monarh britanic care celebrează Jubileul de Safir.
2018 – Compania spațială americană SpaceX a lansat cu succes racheta Falcon Heavy, care face parte din clasa lansatoarelor grele.
2022 – Regina Elisabeta a II-a a marcat a 70-a aniversare ca suveran, devenind singurul monarh britanic care celebrează Jubileul de Platină.
2023 – Cutremurele din Turcia și Siria din 6 februarie 2023 Seismul cu magnitudinea de 7,8 care a devastat sudul ţării şi Siria a făcut peste 46.000 de victime, din care 40.689 de morţi în Turcia, potrivit celui mai recent bilanţ oficial publicat duminică de AFAD.