Astăzi, 25 decembrie, creștinii sărbătoresc Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Aceasta este una dintre cele mai așteptate sărbători creștine ale anului și, în fiecare zonă a țării, se respectă câteva obiceiuri și tradiții. Sărbătoarea de Crăciun face parte din cele 12 sărbători închinate lui Dumnezeu și are un rol central în calendarul bisericesc.
În România, sărbătoarea este celebrată timp de trei zile, în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie, ziua de 25 în prim plan, urmată de a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie.
Potrivit relatărilor profeților Iosif și Maria, din Noul Testament, evenimentul Nașterii lui Iisus Hristos este descris în Betleem, într-un staul (hambar). Acolo, îngerii, au vestit nașterea păstorilor, care au răspândit mai departe vestea cu bucurie, scrie Digi24.
În secolul al IV-lea, biserica creștină a fixat data de 25 decembrie drept dată oficială a Nașterii lui Iisus Hristos.
Mulți credincioși ortodocși sărbătoresc Crăciunul conform calendarului Gregorian, însă sunt și biserici creștine răsăritene (biserici ortodoxe care reunesc o parte importantă a credincioșilor) care folosesc și acum calendarul Iulian și sărbătoresc Nașterea Domnului conform acestuia, pe 7 ianuarie (Crăciunul pe rit vechi).
În România cele mai răspândite și cunoscute tradiții de Crăciun sunt: cântatul colindelor, oferirea cadourilor, pregătirea mesei festive cu anumite preparate culinare, cum ar fi cozonacii, piftia sau sarmalele, decorarea casei și împodobitul bradului.
Cum ți se pare subiectul?