Curtea Constituțională a decis astăzi ca Biroul Electoral Central să renumere toate voturile de la primul tur al alegerilor prezidențiale. Conform legii, dacă în urma acestui proces se schimbă ordinea primilor trei candidați, alegerile se anulează.
Elena Lasconi a transmis următorul mesaj după aflarea deciziei CCR:
”Votul fiecăruia dintre noi este sfânt! Ceea ce încearcă să facă acum CCR este absolt îngrozitor pentru o țară democrată. Sunt aici să apăr democrația și fac un apel către Biroul Electoral Central să trateze renumărarea voturilor cu înțelepciune. Legea trebuie să fie la fel pentru toți, nu interpretată diferit pentru unii.
Pentru a doua oară CCR intervine în procesul democratic. CCR nu poate pune președinți la masa verde. Extremismul se combate prin vot, nu prin jocuri de culise.
România merită mai mult, nu o grupare de politicieni vechi care folosesc instituții strict pentru interesul personal! Sunt aici să apăr democrația și voi face tot ce pot pentru ca aceasta să nu fie călcată în picioare de politicieni corupți!”
Ce se întâmplă la renumărarea voturilor
Dacă după numărătoarea voturilor, cerută de Curtea Constituțională a României, cele două nume ale candidaților care merg în cel de-al doilea tur sunt altele (sau măcar unul dintre ele), atunci primul tur al alegerilor se anulează și va fi organizat din nou.
Potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, în forma actualizată, prevede că:
„ART. 52
(1) Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin.
În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, este textul de lege.
Diferență mică de voturi între Ciolacu și Lasconi
CCR a admis contestația lui Cristian Terheș, care susține că au fost făcute fraude electorale în folosul Elenei Lasconi, respectiv că a fost făcută propagandă când votul încă era în desfășurare în Statele Unite, deși urnele s-au închis în România, dar și că în unele secții s-au transferat voturi de la Ludovic Orban către aceasta.
Autoritatea Electorală Permamentă, care a centralizat voturile din primul tur al prezidențialelor, a transmis că Elena Lasconi (USR) s-a clasat pe locul al doilea, cu 1.772.500 voturi, iar Marcel Ciolacul (PSD) pe locul al treilea cu 1.769.760 voturi.
Așadar, rezultă o diferență de numai 2.740 de voturi.
Comunicatul oficial al CCR
În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Curtea Constitutionala a României trebuie desființată.
Este numită politic! Este în plus! Nu este nevoie de ea! Nu hotărăsc 9 persoane numite de politicieni, prieteni lor, soarta unei țări, a 20 milioane de români
Avem atâtea alte instituții speciale, specifice, profesioniste!