Pe 27 noiembrie, în 1940, au fost asasinați Virgil Madgearu şi Nicolae Iorga. Madgearu, fost ministru naţional-țărănist, economist, sociolog şi om politic român, a fost asasinat de legionari în pădurea Snagov, de lângă Bucureşti. Ulterior, la marginea comunei Strejnicu, din Prahova, este asasinat și marele istoric Nicolae Iorga, publicist şi om politic român, fost prim-ministru al României, profesor şi rector al Universităţii din Bucureşti, membru al Academiei Române şi al mai multor străine, Doctor Honoris Causa al universităţilor din Strasbourg, Lyon, Geneva, Oxford, Paris, Roma şi alte oraşe.
La câteva ore după masacrul din închisoarea de la Jilava, încheiat cu asasinarea de către legionari a 65 de înalţi demnitari, teroarea a continuat. Pe la orele amiezii, un comando de şase legionari l-a ridicat din locuinţa sa din Bucureşti pe Madgearu, secretar general al Partidului Naţional-Ţărănesc şi un politician care s-a remarcat prin atitudinea antilegionară, pe care l-au dus în pădurea Snagov şi l-au ucis cu 12 focuri de revolver.
Acelaşi grup a pornit apoi spre casa din Sinaia a lui Nicolae Iorga, care avea 69 de ani. Marele istoric a fost luat direct de la masa de lucru, iar cîteva ore mai tîrziu a căzut răpus de gloanţele legionarilor care îl considerau vinovat de uciderea, dinainte cu doi ani, a liderului Gărzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu. Generalul Ion Antonescu, conducătorul statului, a anunţat că va lua măsuri împotriva vinovaţilor.
27 noiembrie – evenimente și personalități
1818 – S-a născut omul de cultură Aron Pumnul, unul dintre fruntaşii Revoluţiei din Transilvania de la 1848, profesor al lui Mihai Eminescu, la Cernăuţi.
1867 – S-a născut Grigore Antipa, biolog, oceanolog și zoolog, membru al Academiei Române și cel care a reorganizat Muzeul de Istorie Naturală din București, instituție ce azi îi poartă numele.
1885 – S-a născut Liviu Rebreanu, academician, prozator și dramaturg român, membru titular al Academiei Române.
1895 – Inventatorul dinamitei, Alfred Nobel, și-a semnat testamentul în care a specificat că își cedează averea pentru crearea unor premii care să recompenseze descoperirile cele mai importante în domeniul fizicii, chimiei și în medicină. Primele premii Nobel au fost acordate în 1901, acordându-se anual pe 10 decembrie, data decesului celebrului suedez.
1895 – A murit Alexandre Dumas–fiul, romancier şi dramaturg francez. Romanul „Dama cu camelii” i–a adus celebritatea, inspirând şi libretul cunoscutei opere de G. Verdi, „Traviata”, precum și numeroase producții cinematografice.
1913 – Se constituie „România“, prima societate naţională de navigaţie maritimă care începe să funcţioneze la 1 martie 1914. Preşedinte a societăţii a fost Anghel Saligny.
1918 – Are loc ultima şedinţă a Sfatului Ţării din Republica Democrată Moldovenească (succesoarea Guberniei Basarabiei), în care acesta s-a autodizolvat.
1921 – La Bucureşti are loc Congresul Partidului Naţional Liberal din România, la care se adoptă noul statut şi program al partidului ce prevedea modificarea Constituţiei, dar și unificarea legislativă şi administrativă.
1931 – Are loc la Paris o Conferinţă a dezarmării, la care au participat delegaţii din 30 de ţări printre care şi România.
1940 – S-a născut actorul american de origine chineză Bruce Lee, maestru în Arte Marţiale, fondator al stilului Jeet Kune Do.
1942 – S–a născut Jimi Hendrix (James Marshall), solist vocal şi compozitor, unul dintre cei mai mari chitarişti rock.
1953 – A încetat din viaţă dramaturgul Eugene O’Neill, reprezentant de seamă al teatrului modern american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.
1971 – Sonda spațială sovietică Marte 2, aflată pe orbita planetei Marte, lansează modulul de coborâre. Acesta funcționează defectuos și se prăbușește, însă este primul obiect făcut de om care ajunge pe suprafața planetei Marte.
1975 – Ross McWhirter, editorul și co-fondatorul Guinness Book of Records, a fost împuşcat mortal la Londra.
1983 – Un avion Boeing 747 s-a prăbușit în apropierea aeroportului Barajas din Madrid, omorând 181 de oameni.
1986 – A fost demolată Biserica Doamna Oltea din Bucureşti. Parohia Doamna Oltea a luat ființă în anul 1940, într-o clădire alcătuită din două camere. Ulterior, în 1948 este ridicat primul locaș de cult, iar mai apoi și casa parohială. Acestea continuă să funcționeze până la data de 27 noiembrie 1986, moment în care sunt demolate abuziv de către regimul comunist. După revoluția din decembrie 1989, s-au început eforturi pentru redobândirea terenului și construirea unui altar. În anul 1997 s-a construit Biserica Mica (actuala capelă), iar în anul 2000 este terminată construcția Bisericii Mari.
1989 – Revoluţia de Catifea din Cehoslovacia: Are loc o grevă generală de două ore, în toate sectoarele economiei, pe tot cuprinsul tarii.
1991 – A început vizita la Bucureşti a premierului elen Constantin Mitzotakis, care a avut ca principal efect semnarea, la 28 noiembrie, a Tratatului de prietenie, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Elenă.
1992 – A fost parafat Acordul de comerţ liber între România şi ţările membre ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb.
2000 – În Norvegia se deschide Tunelul Laerdal, cel mai lung tunel rutier din lume, de 24,5 km lungime, între Aurland și Laerdal. Astfel, se creează un drum continuu de la Oslo la Bergen.
2004 – Papa Ioan Paul al II-lea restituie moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur a Bisericii Ortodoxe Răsăritene.