Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului organizează, prin Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Turism Ploiești (AIMMT Ploiești), Târgul Întreprinderilor Mici și Mijlocii (TIMM) – ediția 2024 – industria HoReCa. Târgul se va desfășura în incinta Casino Sinaia, în perioada 19 – 21 noiembrie 2024, între orele 10:00-18:00.
Evenimentul reunește antreprenori din industria ospitalității, având ca obiectiv facilitarea contactelor între întreprinzătorii care activează în domeniul furnizării de bunuri și servicii și agenții economici care activează în sectorul HoReCa. Târgul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Sinaia 2024 va pune la dispoziția vizitatorilor o expoziție cu vânzare unde firmele participante își vor prezenta produsele și serviciile.
Unul dintre expozanții din cadrul TIMM, ediția 2024 – industria HoReCa este Compas Coffee, sau, așa cum îl știu clienții fideli, „cafeaua lui Radu Popescu, de la Ploiești”. Așa că, pentru cine dorește să deguste o cafea adevărată, Radu va fi acolo, la târgul de la Casino Sinaia.
„Eu sunt o prăjitorie de cafea, industria HoReCa este strâns legată de cafea. Dacă cineva dorește să caute o cafea de specialitate în industria HoReCa, prin acest târg, mă identific”, spune Radu Popescu, proprietarul Compas Coffee Ploiești, atunci când l-am întrebat ce va face la târgul de la Sinaia. „Dau cafea. Am stand expozițional cu cafea verde, cu cafea prăjită, cu prăjitor de cafea, fac prezentări de cafea”, mai continuă el prezentarea.
De ce cafeaua Compas Coffee este de top
În urmă cu 10 ani de zile, lumea nu înțelegea termenul de „cafea proaspăt prăjită”. Între timp, în 10 ani de zile, lumea a început să facă diferența, să înțeleagă ce înseamnă această prăjire artizanală.
Este o întreagă filosofie în prăjirea cafelei. Aromele diferă în funcție de condițiile climatice din anul respectiv, astfel că loturile, de la același furnizor, pot avea diferențe de aromă considerabile.
Radu Popescu își achiziționează cafeaua de la marii importatori europeni. Este mai complicat să le aducă direct de la furnizorii din țările de origine deoarece de la aceștia trebuie achiziționate cantități foarte mari. În plus legislația, nefiind state membre ale Uniunii Europene, este mai stufoasă din punct de vedere al actelor care trebuie obținute. Așa că nu se complică, preferă să ia la un preț mai mare dar cu mai puțină bătaie de cap.
Prăjitoria artizanală presupune prăjirea cafelei în șarje mici, de cinci kilograme, de zece kilograme, putând merge până la 50 de kilograme. „Deja, ce este peste 100 de kilograme per șarjă intră în zona industrială”, spune Radu Popescu.
„La cafea e ca la pâine. (…) E ca la pâinea pe vatră, în care tu, cu mânuța ta, faci pâinica – știi rețeta. Tu o crești – știi rețeta. Tu bagi lemnele în cuptor și știi cât să încălzești – știi rețeta. Bagi aluatul când trebuie, îl scoți când trebuie – știi rețeta. Cam asta este cafeaua artizanală…”, explică Radu.
Cafeaua prăjită artizanal, o adevărată provocare
„Cel mai greu la prăjitul cafelei este reprezentat de parametrii de temperatură și timpul de coacere. În funcție de acești parametrii există trei tipuri de prăjire: light, medium și intens. Light înseamnă foarte puțin prăjită, medium este ce fac eu, și intens prăjită, în general, pe artizanal, nu prea există, este preponderent pe industrial.
Care este diferența între cele trei categorii: de gust. Dacă la primele două îți trebuie o considerabilă experiență, să stai tot timpul să monitorizezi, să îmbunătățești, etc. La ultima, care este și cea mai uzuală, nu-ți trebuie prea multă carte, nici prea multă știință. Pentru că, după un anumit timp, nu mai contează. O lași până aproape se înnegrește, iese amarul tăciune din intens de cafea și ai terminat...”, explică Radu Popescu, proprietarul Compas Coffee.
Cafeaua se prăjește intens în două situații. În primul rând atunci când nu ai timp să specializezi oameni și, cei pe care îi ai, nu trebuie să aibă prea multe noțiuni de prăjire a cafelei. În al doilea rând se recurge la „prăjire intensă” atunci când este vorba de o cafea ieftină, eventual din loturi vechi. „O pui în cuptor, eventual îi pui un aditiv de aromatizare, o prăjești intens să iasă suficient de amară, și asta e tot!”, spune Radu.
Ce aduce Radu Popescu la TIMM Sinaia 2024
Acum, la Sinaia, va aduce mai multe tipuri de cafele, de cafele prăjite… Va oferi oamenilor ocazia de a vedea cu ochii lor cum se transformă cafeaua din verde în prăjită.
Consideră că, în industria ospitalieră cafeaua artizanală nu are șanse prea mari deoarece sunt firmele mari, care vin cu pachet complet, care dau și espresor, și accesorii și cafea de la ei, și atunci este mai greu să pătrunzi pe această piață. „Niciodată nu o să te poți bate cu marii furnizori de servicii pentru că nu-ți permiți…”. Dar vine totuși la Târgul HoReCa de la Sinaia pentru că își dorește să prezinte cafeaua lui cât mai multor oameni pentru că este de părere că businessul lui mic nu deranjează pe nimeni în piață. „Eu sunt un bob de nisip într-un ocean…”, consideră el.
Radu Popescu are grijă ca produsul lui să aibă o calitate ridicată și este prezent la Târgul IMM – industria HoReCa de la Sinaia tocmai pentru a da posibilitatea tuturor să înțeleagă ce înseamnă o cafea prăjită artizanal și să îi prezinte caracteristicile și beneficiile.
Târgul pentru IMM-uri, adresat industriei HoReCa de la Sinaia, are loc în perioada 19-21 noiembrie 2024, în incinta Casino Sinaia. Târgul este deschis zilnic, între orele 10:00 și 18:00. (P)