- Publicitate -

29 octombrie 1875 – Se năștea Regina Maria a României, supranumită „mama răniților”

Data:

Pe 29 octombrie, în 1875, se năștea  Regina Maria a României. Maria a României a fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui de coroană devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea. Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

- Publicitate -

Regina Maria a urmărit constant întărirea legăturilor dintre România și Marea Britanie, dovedind reale calități diplomatice în susținerea și apărarea intereselor României. S-a opus intrării României în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale și a susținut alianța cu Antanta, în vederea susținerii de către aceasta a realizării statului național român.

Pe timpul războiului și-a acompaniat soțul în refugiu în Moldova, activând ca soră de caritate în spitalele militare, activitate care a făcut să fie numită în popor „mama răniților”.

Regina Maria a fost iubită de popor și și-a lăsat inclusiv inima, în format fizic, României.

- Publicitate -

29 octombrie – evenimente și personalități

1863 – Reprezentanți a optsprezece țări s-au întâlnit la Geneva și au căzut de acord pentru înființarea Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), este parte din Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie, alaturi de Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (1919) si Societățile Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

1875 – S-a născut Regina Maria a României. Maria a României a fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui de coroană devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea. Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

1911 – A încetat din viaţă publicistul şi editorul american de origine maghiara, Joseph Pulitzer. Acesta a fost jurnalist și editor american de origine maghiară, inițiatorul Premiului Pulitzer. Din 1917, acest premiu se acordă anual pentru realizări remarcabile în jurnalism, literatură şi muzică.

- Publicitate -

29 octombrie/11 noiembrie – 2/15 noiembrie 1916 – A avut loc a doua bătălie de pe Valea Jiului – parte din Participarea României la Primul Război Mondial.

A doua bătălie de pe Valea Jiului s-a desfășurat între între 29 octombrie/11 noiembrie – 2/15 noiembrie 1916 și a avut ca rezultat străpungerea apărării forțelor române și forțarea Munților Carpați de către trupele Puterilor Centrale, prin trecătorile Surduc și Vâlcan, în ea fiind angajate forțele Armatei 1 române și forțele Armatei 9 germane. Bătălia a început la 29 octombrie/11 noiembrie și a durat cinci zile, timp în care forțele române sau retras apărându-se pe aliniamente succesive sub presiunea forțelor germane, mult superioare ca număr, armament și tehnică de luptă.

La 2/15 noiembrie 1916 frontul român a fost străpuns, forțele germane ocupând orașul Târgu Jiu. Pierderea bătăliei a avut un impact strategic major asupra frontului românesc, permițând forțelor germane să debușeze în Câmpia Română, fapt care va duce în mai puțin de două luni la ocuparea întregului teritoriu al Munteniei și Dobrogei.

- Publicitate -

1918 – Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român, întrunit la Oradea, adoptă în unanimitate o declaraţie redactată de Vasile Goldiş privind hotărîrea naţiunii române din Transilvania, de a se aşeza “printre naţiunile libere”, în temeiul dreptului naţional ca fiecare naţiune să dispună liber de soarta sa. Se hotaraste constituirea unui ”Comitet de acţiune“cu sediul la Arad, avîndu-l în frunte pe Vasile Goldiş, publicist, istoric si om politic roman din Transilvania.

1928 – „Graf Zeppelin” este primul dirijabil care a traversat Atlanticul, de la New York la Berlin.

1930 – S-a născut Omara Portuondo, cântăreaţă cubaneză supranumită „Edith Piaf a Cubei”.

- Publicitate -

1944 – Al doilea război mondial – Începe „Operaţiunea Budapesta”, la care participă Fronturile 2 şi 3 ucrainene ale armatei sovietice şi trupele române. Asediul Budapestei, a fost una dintre cele mai sângeroase bătălii la care a participat armata română în Campania din Vest. Corpul VII al Armatei 1 române, condus de generalul Nicolae Şova a participat în luptele din Budapesta, cu 3 divizii((Divizia 19 infanterie, Divizia 9 cavalerie, Divizia a 2 a infanterie). Tributul în sânge plătit de trupele române în bătălia de la Budapesta a fost de 10708 de soldaţi(morţi, răniţi sau dispăruţi), care însemna aproape 26% din efectivele sale.

1947 – A început la Bucureşti, în sala de festivităţi a Şcolii Superioare de Război, procesul intentat liderilor PNŢ, în urma căruia atât Iuliu Maniu cât şi Ion Mihalache sunt condamnaţi la muncă silnică pe viaţă. Sentinţa va fi pronunţată la 11 noiembrie 1947.

1948 – La ora unu noaptea este arestat episcopul Iuliu Hossu, în contextul suprimării Bisericii Române Unite cu Roma.

- Publicitate -

1957 – S-a născut Principesa Sofia a României, fiica regelui Mihai al României. ASR Principesa Sofia a României,  fostă Principesă de Hohenzollern este cea de-a patra fiică a MS Regelui Mihai si a MS Reginei Ana. Semnează lucrările sale de artă cu numele de „Sophie de Roumanie”. Principesa Sofia a studiat Artele Frumoase la Universitatea Carolina de Nord din Asheville şi Design Grafic şi Fotografie la Colegiul Corcoran din Washington DC.

1992 – Au decedat într-un tragic accident de automobil sotii Doina și Ion Aldea Teodorovici, renumiți compozitori și cântăreți români basarabeni.

2003 – S–a desfăşurat la Bucureşti, primul Festival al Filmului Românesc (Gala Filmului Românesc).

- Publicitate -

2004 – A fost inaugurat Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti, amplasat în Palatul Parlamentului.

2004 – Televiziunea arabă de ştiri Al Jazeera, difuzează un fragment dintr-un film, in care liderul terorist islamist Osama bin Laden, isi asuma responsabilitatea directă pentru organizarea atentatelor teroriste de la 11 septembrie din S.U.A.

2011 – A fost canonizat mitropolitul ortodox roman din Transilvania Andrei Șaguna, militant pentru drepturile ortodocsilor și ale romanilor din Transilvania, fondator al Gimnaziului Românesc din Brașov.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Exclusiv

Interviu cu Cătălin Dragomir: „Cum am ajuns să deschid Crazy Bubble Ploiești? M-a cucerit produsul!”

Crazy Bubble Ploiești este un business local, deschis în...

Volosevici și foștii viceprimari ai Ploieștiului au încasat sporuri pentru fonduri europene [DOCUMENT]

Fostul primar Andrei Volosevici (ex-PNL, ex-PSD) și foștii viceprimari...

Ce acuzații îi aduc procurorii fostului primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici

Fostul primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, este cercetat sub...

Depozitul de deșeuri voluminoase pentru populația din Ploiești ”zace” în sertarele primăriei

Primăria Ploiești trebuia să construiască un depozit de deșeuri...

Locuitorii și angajații din Parcul Industrial Ariceștii Rahtivani reclamă: ”Miroase oribil, nu putem respira!”

Mai mulți cititori care locuiesc în comuna Ariceștii Rahtivani...
- Publicitate -

Știri noi

Echipajul feminin de 8+1, canotaj, a câștigat titlul de cel mai bun echipaj al anului

Sâmbătă, 9 noiembrie 2024, a avut loc la Sevilla,...

Neregulile constatate de ANPC la comercializarea produselor „de post”. Recomandări

Paul Anghel, directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC),...

Românii au printre cele mai mici salarii din UE. Cât câștigă anual

Românii câștigă printre cele mai mici salarii din Uniunea...

Imagini cu zăpada de pe Vârful Omu. Ninge viscolit – VIDEO

Vremea a adus zăpadă și viscol la munte. La...

Codul galben de vreme rea a fost extins. Acesta cuprinde și Prahova

Duminică, 10 noiembrie 2024, meteorologii au actualizat prognoza meteo...
- Publicitate -
- Publicitate -

Doctor bun

„Toată recunoștința mea pentru medicul ORL Gabriela Chiriță”. Scrisoarea de mulțumire a unei ploieștence

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun”  dedicată medicilor apreciați...

O farmacistă din Prahova merge din casă în casă pentru a duce medicamente sătenilor care nu se pot deplasa

Farmacista face fapte frumoase pentru localnici, în special pentru oamenii în vârstă, ori cei cu dizabilități.

Scrisoare de mulțumire pentru chirugul Dan Mihalache: „Acest medic este un om desăvârșit”

Femeia, voluntar SMURD în cadrul spitalului ploieștean, spune că fără acest medic pe care îl numește „de excepție”, rudele sale poate astăzi nu ar mai fi fost în viață

Scrisoare de mulțumire pentru medicul Inesa Barbălată: „Mi-ați dăruit o nouă speranță”

Ploieșteanca a trecut cu bine peste cumplitul diagnostic de cancer de col uterin
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Cum a ajuns Stelian Muscalu de la analist financiar la Digi24, la proprietar de tavernă în Thassos

A lucrat zi de zi, cot la cot cu angajații lui, luând comenzi, servind la mese și făcând poze cu oamenii, care veneau la Motorship și pentru că auziseră că taverna era a lui Stelian Muscalu.

Povestea Forum Thassos: Proiectul lui Dan Adrian Drăgan, care s-a mutat acolo din dragoste de insulă

Curaj nebun sau doar pasiune dincolo de limite? Doar un om care face ce-i place... :)
- Publicitate -