- Publicitate -

21 iunie – Armata Română primea de la generalul Ion Antonescu legendarul ordin: „Ostaşi, vă ordon: treceţi Prutul!“

Data:

Distribuie articolul:

Cu 80 de ani în urmă,  pe 21 iunie, România intra în cel de-al Doilea Război Mondial. În noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, Armata Română primea de la generalul Ion Antonescu legendarul ordin: „Ostaşi, vă ordon: treceţi Prutul!“, prin acest ordin declanșându-se operaţiunile militare pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord de sub ocupaţia sovietică.

- Publicitate -

In noaptea de 21-22 iunie 1941, ostașilor români li s-a ordonat începerea operațiunilor militare pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub ocupația rusească. Declarația antonesciană, „Ostași! Vă ordon: treceți Prutul!”, a fost (de facto) nu o declarație de război în sensul direct al cuvântului, fiind mai degrabă un apel către soldați, ci pe de altă parte o mișcare strategică ce urmărea surprinderea sovieticilor, astfel că eliberarea Basarabiei și Bucovinei a fost un succes militar, durând numai 3 săptămâni, cu puține pierderi omenești.

În această zi Ion Antonescu a emis  Ordinul către Armata Română, prin care cerea trecerea Prutului în vederea eliberării de sub ocupaţia sovietică a Basarabiei si Bucovinei de Nord.

21 iunie: evenimente și personalități

1905 – S-a născut romancierul, dramaturgul și filosoful francez, Jean-Paul Sartre, laureat al Premiului Nobel 1964).

- Publicitate -

Pe numele său complet Jean-Paul Charles Aymard Sartre a fost un filozof francez, reprezentant al existențialismului, scriitor (Premiul Nobel 1964), jurnalist și militant social. A influențat profund generația care i-a urmat, în special tineretul din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, nu doar prin filozofia și opera sa literară, ci mai ales ca intelectual angajat.

1908 – 250 000 de femei manifestează în Hyde Park, la Londra, cerând drept de vot. Mișcarea “sufragetelor” fusese fondată cu cinci ani mai devreme de către militanta pentru drepturile femeilor Emeline Pankhurst și fiica sa Christabel.

Înființată în 1876, mișcarea sufragetelor  a reprezentat o succesiune de acțiuni de emancipare a femeilor din Anglia de la începutul secolului al XX-lea, al căror scop a fost obținerea drepturilor politice pentru femei, în principal a dreptului de vot.

- Publicitate -

1908 – Compozitorul rus Nikolai Rimski-Korsakov moare la vârsta de 64 ani. Lucrările sale “Capriccio spaniol”, Suita “Sheherazada” sau uvertura “Pastele rus”, se numără printre cele mai cunoscute dintre lucrările sale.

1940 – În cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, Franța capitulează în fața Germaniei.

Tot în noaptea de 21 – 22 iunie Armata Română a declanşat operaţiunile militare pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord de sub ocupaţia sovietică.

- Publicitate -

1953 – S-a născut Benazir Bhutto, politician pakistanez, prima femeie aleasă democratic în fruntea unei țări musulmane. Pe 27 decembrie 2007 a devenit victima unui atentat sinucigaș cu bombă în cursul unei manifestații electorale. A fost prima persoană de sex feminin care a deținut funcția de premier într-un stat musulman.

1963 – Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini este ales Papa Paul al VI-lea de către Colegiul Cardinalilor. A fost Papă între 1963 și 1978,  beatificat la Roma, la 19 octombrie 2014.

1977 – Elvis Presley susţine ultimul său concert în Rapid City, Dakota de Sud. A reușit să adune atunci, ca de obicei, un public numeros, care, pur și simplu, era isterizat la vederea idolului. Imaginile filmate atunci arată un Elvis supraponderal și obosit, dar care știa ca nimeni altul să creeze divertisment.

- Publicitate -

1982 – Prințesa Diana a Marii Britanii, soția printului Charles, moștenitorul tronului acestei țări, îl naște pe prințul William.

2007 – Filmul Citizen Kane, realizat de Orson Welles în 1941, a fost desemnat de Institutul american al filmului drept cel mai bun film american al tuturor timpurilor. Pe locul II a fost clasat filmul The Godfather ( Nasul), de Francis Ford Coppola, în timp ce filmul Casablanca, avându-i ca vedete pe Humphrey Bogart și Ingrid Bergman, s-a clasat pe locul III.

Tot pe data de 21 iunie sunt sărbătorite  Ziua internaţională a sărbătorii solstițiului și  Ziua internaţională Yoga (ONU).

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

4 COMENTARII

  1. Din păcate ordinul mareșalului a fost depășit, armata română trecând Nistrul și devenind din eliberatoare, agresoare. Acest fapt produs sub presiunea armatei naziste avea să coste România aproape jumătate de secol de socialism și comunism.

    • Din contra …. deciziile proaste ale lui Mihai si a celor care il sprijineau, precum intoarcerea armelor si trecerea apoi la socialism, a dus la jumate de secol de comunism.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Câștigă invitații la concertul aniversar ”Petrolul 100”, de duminică, ora 20.00

Provocarea este simplă, așa că vă dorim succes! :)

Mihai Militaru, olimpicul CNMV Ploiești, devenit campion național la atletism: „Sportul și cartea nu se exclud”

Atletismul, pe care îl practică de trei ani, l-a ajutat să-și dezvolte abilitățile fizice, să învețe ce înseamnă fair-play-ul

Aer irespirabil în Ploiești. Harta poluării

Mai mulți ploieșteni au reclamat, marți noapte, că aerul din Ploiești a devenit irespirabil.

Am primit banii de despăgubire pentru un zbor întârziat Ryanair. Cum am procedat și cât timp a durat

Ce trebuie să faci ca să primești despăgubiri de la Ryanair pentru zborurile întârziate

”Marele zid chinezesc” de la Ploiești. Primăria vrea să construiască pe râul Teleajen un zid mai scump decât o autostradă [DOCUMENT]

Primăria vrea să plătească pentru trei metri de zid echivalentul unei garsoniere într-un bloc nou

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

De ce a pierdut Andrei Volosevici alegerile pentru Primăria Ploiești [VIDEO]

Marele pierzător al alegerilor locale din 9 iunie

Ce are de gând cu Ploieștiul. Invitat Mihai Polițeanu, primarul ales [LIVE]

Mihai Polițeanu, primul primar independent care a fost ales...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -