spot_img
- Publicitate -

O școală din Ploiești duce elevii în excursii gratuite. Cum?

Data:

În condițiile în care părinții copiilor de la tot mai multe școli reclamă faptul că li se cer bani pentru diverse dotări prin clase, la Școala Gimnazială „Radu Stanian” din Ploiești, copiii merg în excursii gratuite în Săptămâna Verde. Asta pe lângă faptul că școala a fost dotată cu table inteligente, mobilier nou, dulapuri pentru elevi și imprimante multifuncționale în fiecare clasă. În plus, școala are, de trei ani de zile, catalog electronic pentru care părinților nu li s-a cerut niciun ban.

- Publicitate -

Cum e posibil așa ceva? „Nu e nimic spectaculos. Am scris proiecte și am accesat fonduri prin PNRR”, spune Ion Banciu, directorul școlii. Mai exact, fondurile au fost accesate prin PNRAS, o ramură a PNRR dedicată, așa cum îi spune și numele, reducerii abandonului școlar. (PNRAS – Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar).

Școala Gimnazială Radu Stanian este fosta Școală nr.1 din partea de sud a Ploieștiului. Ca structură are în componență, încă din anul școlar 2013-2014, și Școala nr.19. Aceasta este situată pe Bulevardul Petrolului, unde învață copiii din cartierul Mimiu. Datorită acestei asocieri (care a fost făcută pentru ca Școala nr.19 să nu se închidă din cauza numărului redus de elevi), Școala Radu Stanian s-a putut încadra ca școală în care există risc de abandon școlar. Și, astfel, a putut accesa fonduri nerambursabile prin PNRAS.

Ce presupune PNRAS?

Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS) este o componentă importantă a strategiei „România Educată”. A fost preluată și în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, în cadrul secțiunii a 5-a, dedicate reducerii abandonului școlar, precum și a Planului Național de Redresare și Reziliență. Este finanțat în cadrul Reformei 3 – „Reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii”, Investiția 4 – „Sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar”.

- Publicitate -

Programul are ca obiective majore:

  1. reducerea abandonului școlar în minimum 25% din unitățile de învățământ participante în perioada 2021 – 2026
  2. îmbunătățirea performanțelor elevilor la evaluările naționale și creșterea procentajului de elevi care finalizează învățământul gimnazial
  3. creșterea participării absolvenților învățământului gimnazial la evaluarea națională și a ratei de tranziție de la învățământul secundar inferior – gimnazial, la învățământul secundar superior – liceal sau profesional.

Deci, concret, prin PNRAS se urmărește reducerea abandonului școlar, iar planul este dedicat elevilor de gimnaziu. Practic, fondurile accesate sunt pentru ei.

Astfel, o școală care a accesat astfel de fonduri organizează așa-numitele „ore remediale”. Acestea sunt ore suplimentare, ținute de profesori, pentru elevii care sunt considerați „cu risc” de abandon școlar. În cadrul acestor ore este aprofundată materia, suplimentar față de orele din programa școlară.

La aceste „ore remediale” pot participa însă toți elevii doritori ai unei pregătiri suplimentare, cu condiția să fie elevi ai școlii și să se afle într-o clasă gimnazială.

- Publicitate -

Tot prin PNRAS școala beneficiază de fonduri pentru asigurarea consilierilor școlari, atât pentru elevi, cât și pentru părinți, în cadrul celor două școli care compun Școala Radu Stanian. „La început veneau câte 30 de părinți la fiecare școală. Ulterior numărul s-a mai diminuat… Este greu”, spune directorul Ion Banciu.

Tot o componentă a PNRAS a fost digitalizarea. Astfel că ambele școli au sălile de clasă dotate cu table inteligente și aparatură multifuncțională, iar internetul funcționează ireproșabil datorită rețelei construite impecabil. Datorită acestui lucru, la Școala nr.1 se constituie comisiile de corectare și evaluare online, deoarece rețeaua suportă conectări multiple.

Componenta de divertisment: excursii gratuite pentru elevi la Școala Radu Stanian

Programul de Reducere a Abandonului Școlar este un program, componentă a PNRR, care se adresează învățământului gimnazial. Au fost rundele de scriere a proiectelor în urmă cu doi ani și ceva… Având și Școala 19, noi eram considerați ca având risc mare de abandon școlar. Așa că, pe baza proiectelor scrise, am putut accesa fonduri în valoare maximă, de 200.000 de euro, pentru a reduce riscul de abandon școlar”, a povestit directorul instituției de învățământ.

- Publicitate -

Când va fi vacanța de schi în Prahova, în anul școlar următor

Elevii din Prahova vor avea vacanța de schi, în anul școlar următor, în intervalul 16 - 22 februarie. Cursurile anului școlar 2025 - 2026...

Așa că, un grup de profesori, cu ajutor din partea unei asociații, au scris proiectul, l-au depus și au accesat astfel fonduri nerambursabile 100%, în valoare de 200.000 de euro, încă din prima tranșă, atunci când a fost lansat PNRAS.

O parte din fondurile prin PNRAS au putut fi folosite pentru componenta de divertisment al elevilor, divertisment care a putut fi tradus în excursii gratuite pentru elevi. Astfel, dacă în primii doi ani, în Săptămâna Verde, copiii au mers într-o excursie gratuită de o zi. Acum, în 2025, pentru că este ultimul an și au rămas fonduri, ei vor merge în două excursii: una la Pitești și una la Constanța.

Taxele de intrare și atelierele sunt incluse

Nu doar transportul este inclus în cadrul acestor excursii ci și intrările la obiective turistice sau participarea la diverse activități. De exemplu, la Constanța, vor merge și la Delfinariu. Intrarea este inclusă. La Pitești vor lua parte la un atelier de olărit și pictură pe lut. La fel, este inclusă și această activitate. Și sunt multe beneficii… Facem tot ce putem ca să le arătăm copiilor și altceva decât ce văd zi de zi”, spune directorul Banciu.

- Publicitate -

Este adevărat, Școala Gimnazială „Radu Stanian”, datorită asocierii cu Școala nr.19, este una considerată cu risc mare de abandon școlar. Dar doar astfel, a putut să acceseze fonduri prin PNRAS pentru elevii săi. Dar ar fi putut foarte bine să nu depună proiecte, să nu „se deranjeze” și să rămână la același statut și cu aceleași dotări.

Elevii care învață aici, indiferent din ce mediu provin, se bucură de aceleași facilități: clase și holuri dotate modern, tehnologie de ultimă oră, ore de pregătire suplimentară și, nu în ultimul rând, excursii gratuite. Școala este un exemplu al faptului că, dacă o instituție de învățământ este condusă cu devotament, atunci se pot realiza în cadrul ei lucruri frumoase, pentru elevi, părinți și cadrele didactice.

Cum ți se pare subiectul?

1 COMENTARIU

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

„Datorită medicului Oana Ignatov am ales Maternitatea Ploiești”

Ioana Arion este o ploieșteancă ce a născut un...

Interviu cu stomatologul Claudiu Petriu, omul care redă frumusețea zâmbetului

În lumea stomatologiei, există oameni specializați, care nu doar...

Experiența unei ploieștence cu UPU Județean: „Ireproșabil!”

Există și relatări pozitive de la Spitalul Județean de...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Chic Fleuriste, arta bijuteriilor din flori naturale la Ploiești

În centrul Ploieștiului, în apropierea Sinagogii, pe strada Traian...

Un antreprenor produce sucuri naturale la Urleta. Fără e-uri!

Urleta, satul din Prahova care îmbină istoria cu modernitatea,...

Băcănia la Gustări, afacerea a două surori din Câmpina

Într-o lume în care viața parcă fuge, trăim într-un...
- Publicitate -

Exclusiv

Cum e la Pitești față de Ploiești. Plusuri și minusuri

Cu ocazia festivalului anual Simfonia Lalelelor, am dat o...

Măsuri la Policlinica Cina după ce un bolnav a fost târât pe scări

Observatorul Prahovean a publicat săptămâna trecută articolul Imagini șocante...

„Sevrajul de heroină doare precum cancerul în fază terminală”

A trăit într-un mediu abuziv greu de imaginat. Din...

Fotograful care dă culoare Ploieștiului de odinioară

Fotograful Bogdan Vasilescu reușește să dea culoare, la propriu,...

Susțineți închiderea circulației auto pe Bulevardul Castanilor?

Observatorul Prahovean lansează un nou sondaj de opinie online....

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Cum e la Pitești față de Ploiești. Plusuri și minusuri

Cu ocazia festivalului anual Simfonia Lalelelor, am dat o...

Reacția lui Crin Antonescu la documentul CNSAS

Crin Antonescu, candidat la președinția României, a susținut marți,...

Anastasia, fetița care suferă de sindromul fără nume

Anastasia Amira Tudorie este un pui de om de...

Acuzații la Penitenciarul Târgșor. Reacția conducerii

Conducerea Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP)...

Maratonul pentru Educație Antreprenorială, mâine la Ploiești

CONAF Sucursala Prahova organizează miercuri, 16 aprilie 2025, semifinala...
- Publicitate -

Emisiuni

Tăieri de sporuri și salarii în Primăria Ploiești

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...

Cauți un job mai bun? Cum te pot ajuta AJOFM și UPG Ploiești

La finele acestei săptămâni, la Palatul Culturii se va...

Povestea BraveBots. Îndrumă copiii și tinerii către robotică

Elevii de la Colegiului Național Mihai Viteazul Ploiești organizează...
- Publicitate -

Vox Publica

Mârlănia unor oameni în costum

Cum exprimarea pe rețelele de socializare este (încă) liberă,...

Dr. Vâjeu: Sistemul de sănătate din Franța versus România

Doctorul Ciprian Vâjeu, medic ortoped specializat în chirurgia coloanei...

Ce nu face Simion pentru voturi? Chiar și perfuzii!

George Simion, candidatul AUR la prezidențiale care nu a...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Când va fi vacanța de schi în Prahova, în anul școlar următor

Elevii din Prahova vor avea vacanța de schi, în...

Când au elevii vacanța de Paște 

Elevii vor intra în vacanța de primăvară vineri, 18...

Cum devine un caz izolat un fake news grosolan

În cursul acestei săptămâni, miercuri, un incendiu a izbucnit...

Fake news cu ucraineni care dau jos o placă memorială Eminescu

A apărut ca o știre despre înlocuirea unui plăci...
- Publicitate -

Țara care luptă cu dezinformarea online încă de la grădiniță

Finlandezii sunt europenii cei mai rezistenţi la manipularea din...

Cantemirista Medeea Zafiris, din nou campioană la karate

Medeea Zafiris s-a născut în Ploiești și este pasionată...

Când primesc elevii din Prahova bursele școlare

Plata burselor școlare în luna aprilie se va face...

Șapte noi materii opționale pentru elevi, din toamnă

Şapte noi discipline opţionale au fost incluse în oferta...