Din anul școlar 2025-2026, toate liceele pedagogice trebuie să aibă cel puțin o clasă a IX-a cu specializarea de educator-puericultor. Practic, tinerii care optează pentru această specializare sunt cei care vor dori să lucreze în educația ante-preșcolară și care, pe parcursul anilor de liceu, învață ce înseamnă supravegherea unui copilul, schimbarea și hrănirea acestuia, dar și educarea și oferirea unei forme incipiente de educație.
În singurul liceu cu profil pedagogic din Prahova, Colegiul Național „Regina Maria” din Ploiești, o astfel de clasă funcționează, din spusele directorului Lucia Ionescu, încă din 2019, în fiecare an fiind completate integral cele 24 de locuri.
„Am decis înființarea unei astfel de clase încă de acum aproape cinci ani, iar locurile au fost mereu ocupate, dovadă că tinerii absolvenți de gimnaziu au fost și sunt interesați de o astfel de specializare care, din viitorul an școlar, devine obligatorie conform ordinului de ministru din 17 ianuarie 2025.
Noi, la C.N. „Regina Maria” avem clasa formată, cu un număr de 24 de locuri scoase „la bătaie” pentru cei care termină clasa a VIII-a. Asta pe lângă clasa de educator-învățător, la fel, cu 24 de locuri”, a precizat directorul unității de învățământ.
Educatorul puericultor este persoana calificată a cărei intervenţie se regăsește în sectorul serviciilor de creștere, îngrijire și educaţie timpurie a copilului și de susţinere a părinţilor în consolidarea abilităţilor parentale. Acestea pot fi servicii primare și de protecţie a copilului. Serviciile primare pot fi: creșe, grădiniţe, centre de zi pentru copil, centre de consiliere și informare pentru parinti. .
Cum ți se pare subiectul?