Probele orale ale examenului de bacalaureat încep luni, 27 ianuarie, cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Sfatul profesorilor este ca absolvenții de liceu să acorde atenție elementelor de conduită, gestică, mimică, dar și ținutei pe care aleg să o poarte atunci când se prezintă în fața comisiei de examinare. În Prahova sunt așteptați să susțină competențele orale ale bacalaureatului 4513 candidați, atât din seria curentă, cât și din seriile anterioare.
Cele trei probe orale (limba română , o limbă de circulație internațională și competențele digitale) au loc în perioada 27-29 ianuarie. Examenul va fi susținut dimineața, înaintea orelor de curs, dacă elevii de clasa a XII-a învață după-amiaza. În cazul în care ei învață dimineața, bacalaureatul este programat să înceapă la ora 13. 00.
„Important este să știe să se exprime, să aibă coerență”
La prima probă, cea la limba română, elevii trebuie să știe, în primul rând, să se exprime și să demonstreze coerență în limbaj. „Testarea la română reprezintă o combinație de emoții și abilități, stări de spirit și aptitudini, dar și măiestria de a inhiba agitația. Cu un minimum de efort, liceenii pot trece cu bine peste această probă. Primul pas este să se prezinte la examen fiindcă, în caz contrar, nu pot susține probele scrise ale bacalaureatului, organizate în vară”, ne-a precizat Alina Panait, professor de limba română la C.N. „Mihai Viteazul” din Ploiești.
„Trebuie să își mențină calmul”
Contează la fel de mult, a mai adăugat aceasta, felul în care candidații comunică cu cei din comisie. „Nu li se cere perfecțiune. Trebuie să își mențină calmul și răbdarea și să încerce un echilibru emoțional, care să le ofere putere de concentrare. Foarte important este și să aibă contact vizual cu profesorii din comisie”.
„Hainele sunt importante pentru o primă impresie bună”
În ceea ce privește ținuta, Alina Panait este de părere că absolvenții de liceu trebuie să acorde mare atenție acestui aspect fiindcă hainele îi pot ajuta să facă o primă impresie bună. „Când spun asta, mă refer la decență, ceea ce înseamnă o vestimentație specifică unei zile de școală și o îmbinare plăcută de culori. Nu blugi rupți, trening sau ținute provocatoare. O imagine curată, așadar, și simplă, care transmite respect și care îi poate ajuta pe elevi în interacțiunea cu cei din comisie”.
Nota la probele orale ale examenului de bacalaureat presupune un calificativ (mediu, avansat sau experimentat) care nu afectează nota finală de la examen. Competențele orale sunt importante fiindcă, în cazul în care absolventul nu se prezintă, el nu poate susține probele scrise care încep pe 10 iunie cu testarea la limba și literatura română.
Cum ți se pare subiectul?