Întâlnire cu adolescenții unui liceu din Câmpina, marți, 17 decembrie, pe tema prevenției în ceea ce privește infecția cu virusul HPV (Papilloma virus uman). În cadrul programului „Școala Altfel”, zeci de adolescenți de la C.N. „Nicolae Grigorescu” vor fi informați de către președinta Societății Române de Medicină Preventivă, medicul Roxana Bohîlțea, cu privire la riscurile infectării cu HPV. Totodată, tinerii au ocazia să afle care sunt beneficiile vaccinării, atat în etapa de prevenție, cât și post-expunere.
Pe data de 17 decembrie, între orele 09:30 și 11:00, în cadrul programului „Școala Altfel”, la Casa de Cultură „Geo Bogza” din municipiul Câmpina, se va desfășura campania „Generația HPV-Free”, o inițiativă a Societății Române de Medicină Preventivă, sub coordonarea președintei acesteia, conf. dr. Roxana Bohîlțea.
În cadrul evenimentului se vor aborda subiecte de mare importanță, precum prevenirea infecției cu HPV, prevenirea cancerului de col uterin și beneficiile vaccinării împotriva HPV. Elevii vor participa însoțiți de profesorii diriginți și de cadrele medicale ale școlii.
Având în vedere semnificația acestei campanii educaționale desfășurate și autofinanțate la nivel național de către Societatea Română de Medicină Preventivă, părinții sunt invitați să ia parte la eveniment, contribuind astfel la consolidarea unui mesaj comun pentru sănătatea noilor generații.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat pe 17 noiembrie 2020 inițiativa „Cervical Cancer Elimination Day of Action”, având ca obiective vaccinarea a 90% din populația țintă împotriva HPV, asigurarea screeningului cancerului de col uterin pentru cel puțin 70% dintre femeile eligibile, de două ori în timpul vieții, și asigurarea tratamentului pentru 90% dintre femeile cu leziuni cervicale sau rezultate pozitive la screening, incluzând cazurile care necesită îngrijiri paliative, până în 2030.
Elevii vor primi materiale informative, elaborate cu atenție oferind informații detaliate despre infecția HPV, cancerul de col uterin și importanța vaccinării în prevenirea acestora, special create pentru a completa prezentarea echipei SRMP. De asemenea, elevii vor avea oportunitatea de a pune întrebări și de a interacționa cu echipa SRMP formată din specialiști din domeniul sănătății, într-un mediu deschis și educativ.
În cadrul aceluiași proiect, părinții vor avea de asemenea ocazia să discute cu medicii implicați în proiect, oferindu-le acestora posibilitatea de a adresa întrebări, preocupări și de a obține informații direct de la aceștia.
Astfel, părinții vor putea înțelege mai bine importanța vaccinării HPV, riscurile legate de infecția cu HPV și modalitățile de prevenire a cancerului de col uterin. SRMP dorește să creeze un spațiu interactiv și informativ în care părinții să se simtă susținuți în luarea deciziilor informate despre sănătatea copiilor lor.
Această inițiativă face parte din misiunea SRMP de a promova educația medicală și de a sprijini comunitatea în îmbunătățirea sănătății publice.
Cum ți se pare subiectul?