Pentru România devine o oportunitate redeschiderea unor mine și exploatarea materiilor prime critice.
Din 34 de tipuri de materii prime critice identificate de către Critical Raw Materials Act (Actul european privind materiile prime critice), în România se găsesc:
- resurse nemetalifere: grafit și nisipuri cuarțoase, minerale de bor, fosforite;
- resurse metalifere: cupru, magneziu, bismut, galiu, germaniu și telur, stibiu, titan, wolfram și pământuri rare (T.R.).
Citește și: Ce minerale rare are România și unde sunt localizate
Ministerul Economiei a precizat într-un răspuns, la solicitarea Hotnews, că „toate sunt importante și la fel de valoroase și nu pot fi departajate.
Aceste minerale pot fi utilizate în mai multe domenii: aerospațial, aeronautică, electronică, echipamente medicale, baterii solare, laptop-uri, tehnologiei semiconductorilor, telefonie mobilă, G.P.S., internet, fibrei optice, automatică și electronică, industriei siderurgice, metalurgice și preparării minereurilor prin tehnologii curate, în industria aliajelor, materialelor refractare și polimerilor.
Ministerul Economiei susține că a creat cadrul legal pentru redeschiderea minelor și exploatarea metalelor rare prin Ordonanța de urgență 77/2024 privind reglementarea redeschiderii exploatărilor miniere neenergetice.
Închiderea exploatărilor miniere de metale rare au fost dispuse din rațiuni economice, acestea nu au mai fost rentabile, la momentul respectiv, din cauza costurilor mari de extracție, mai ales celor din subteran, susține Ministerul Economiei.
Ce minerale rare sunt și urmează să fie exploatate în România
Statul român exploatează prin compania Cuprumin S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, zăcământul de cupru de la Roșia Poieni, județul Alba. Mai există o licență de exploatare în vigoare pentru zăcământul de cupru de la Moldova Nouă (CS), deținută de Societatea Cupru Mold SA.
Mai există un proiect pentru extragerea cuprului, care tocmai a fost declarat strategic de către Comisia Europeană, desfășurat de compania canadiană Euro Sun Mining, proprietara proiectului aurifer de la Rovina, al doilea ca mărime din Europa.
Rezerva de la Baia de Fier, Gorj
Dependența totală a UE de importuri din acest moment poate asigura potențialilor investitori o cotă de piață foarte importantă ulterior redeschiderii exploatării grafitului din zăcământul de la Baia de Fier, județul Gorj (cuprinzând mina Cătălinu și cariera Ungurelaşu), precizează Ministerul Economiei.
Potrivit ministerului, România deține cel mai mare sit de grafit din Europa, în perimetrul minier Baia de Fier. Acesta urmează să fie exploatat de către Salrom, companie de stat, proiectul fiind declarat strategic de către Comisia Europeană.
Grafitul este o materie primă pentru tehnologiile avansate din industriile auto (baterii pentru vehicule electrice), electronică (producerea grafenei) și constructoare de mașini.
Citește articolul integral pe hotnews.ro