Ordonanța ”trenuleț”, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, a eliminat o serie de sporuri și facilități fiscale atât la unii bugetari, cât și la angajați din domenii precum IT, agricultură și construcții. Asta înseamnă mai puțini bani pe ”fluturașul” de salariu începând chiar din această lună.
Polițiștii, venituri cu până la 2000 de lei lunar mai mici
Polițiștii au ieșit astăzi în stradă, la București, iar cei din penitenciare vor protesta vineri, inclusiv la Ploiești și Târgșor, pentru a protesta împotriva eliminării unui spor important odată cu intrarea în vigoare, la începutul anului, a ordonanței trenuleț adoptată pe 31 decembrie anul trecut.
Este vorba de sporul pentru zilele de weekend lucrate sau sărbători legale, care reprezenta o cotă importantă din veniturile lunare ale angajaților din MAI.
Potrivit lui Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din România SNPPC, polițiștii vor pierde între 1.500 și 2.000 de lei din venitul lunar, iar debutanții în sistem vor încasa puțin peste salariul minim pe economie.
Refuz de muncă suplimentară la Penitenciarul Ploiești
Reamintim că mai mulți angajați ai Penitenciarului din Ploiești, membri ai Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciare – SNPP, au protestat prin refuz de muncă suplimentară în ultima zi a anului trecut.
”Prin decizia guvernului de a nu plăti suplimentar orele de muncă, angajații care lucrează în ”ture” pierd lunar până la 1500 de lei” a declarat atunci, pentru Observatorul Prahovean, Costin Stoica, președintele SNPP Ploiești.
Angajații din construcții, agricultură și IT pierd banii aferenți impozitelor de care erau scutiți
Ordonanța trenuleț a anulat și facilitățile fiscale de care s-au bucurat în ultimii ani angajații din sectorul construcțiilor, agricol și IT, inclusiv excepția de la contribuțiile virate în Pilonul II de pensii private obligatorii.
Astfel, potrivit economedia.ro, aproape un milion de salariați revin cu contribuțiile lunare la Pilonul II, angajatorii lor urmând să le rețină și să vireze integral cota de CAS de 25%, din care 4,75% merg în conturile personale din Pilonul II ale salariaților.
De exemplu, un lucrător din construcții care acum e plătit cu un salariu brut de 7.000 de lei, primește net 4.882 de lei. De la 1 ianuarie, la același brut, încasează 4.092 de lei, deci cu aproape 800 de lei mai puțin, potrivit Știrilor Pro TV.
Afectați sunt și cei din IT. De exemplu, un programator plătit anul trecut cu 15.000 de lei brut, adică 9.884 lei net, va mai primi ”în mână” 8.775, deci va pierde mai bine de 1.100 de lei.
În ceea ce privește sectorul agroalimentar, angajații beneficiau de o scutire de impozit pentru salariile brute de până la 10.000 lei brut lunar. Fără această facilitate, susține Federația Pro Agro, produsele alimentare se vor scumpi, iar angajații vor migra către domenii mai bine plătite. Asta deoarece fermierii nu-și vor permite să acopere din fonduri proprii diferența de impozit, care poate depăși 1000 de lei lunar.
Profesorii au rămas fără bani de navetă
Prin ordonanța trenuleț salariile bugetarilor au fost înghețate, iar alte facilități suspendate. De exemplu, profesorii și angajații din școli și inspectorate nu mai beneficiază de decontarea navetei pe întreg anul 2025. Asta înseamnă pentru profesorii care făceau naveta o pierdere de câteva sute de lei în perioada cursurilor. Angajații din Educație nu vor mai încassa nici primele de carieră didactică, de 1500 de lei pe an, câștigate în urma grevei generale din 2023.
Cum ți se pare subiectul?
Cam cat de japita sa fii sa faci jaful de anul trecut, si din anii precedenti, dupa care sa vii sa ceri „solidaritate”? Cam cat de mare trebuie sa fie tupeul sa spui asa ceva? De fiecare asemenea „solidaritate” se introduc diverse taxe si impozite, ca na, „solidaritate”. Dupa care, triumfatori, anunta ca „economia duduie”, dar alea bagate pe gat nu se mai scot, deja sunt pe traditie si nu se merita sa le scoatem, nu? De alegeri deja nu mai vorbim, am ajuns cu toate avantajele aparente sa nu mai fim bagati in seama in UE si NATO, Avocatul Poporului nu mai e al poporului, proiectul „Romania Educata” deja il vindem si pe la altii de cat de bine a iesit la noi… Ajungem Somalia din UE, bravo leprelor!
Unde este Georgescule pe buletinul de vot??? Da’ tu, Simioane, unde esti???