Sindicaliștii din industria alimentară avertizează că vor crește prețurile alimentelor la raft după ce Guvernul a decis să elimine facilitățile fiscale din agricultura, IT și construcții. Astfel că, 2025, vine cu noi scumpiri de prețuri la mâncare.
Potrivit Antena 3 CNN, România are acum cel mai accelerat ritm al scumpirilor din Europa. În ultimul an, cel mai mult s-au scumpit fructele și legumele cu 17, respectiv 10%.
Topul a fost urmat de margarină, care s-a scumpit cu 15%, dar și de lactate care s-au scumpit cu 3 procente, la fel și carnea de vită.
Reprezentanții industriei alimentare spun că, în urma eliminării facilităților, angajatorii vor avea mai multe costuri cu angajații, iar toate aceste costuri se vor reflecta în prețul de la raft. Producătorii de lactate se așteaptă la o creștere a costurilor salariale cu peste 18%, lucru care va scumpi laptele la porta fermei cu cel puțin 15%, ceea ce se va vedea în scurt timp în magazine.
Același lucru este așteptat să se întâmple la mai multe produse alimentare în perioada următoare, iar procesatorii se așteaptă ca alimentele din import să prindă teren în fața celor românești, care vor fi părea scumpe pentru buzunarul românilor.
Ce spun sindicaliștii
Ordonanţa „Trenuleţ” vine cu taxe suplimentare şi eliminarea unor facilităţi fiscale, iar efectele catastrofale ale acestor măsuri vor trebui acoperite tot de mediul privat, susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta).
„A trecut mai puţin de o lună de când premierul Marcel Ciolacu susţinea că anul 2025 nu va veni cu taxe şi impozite mai mari. Spunea că se tatuează pe mână dacă va creşte TVA-ul şi cota unică. Dispariţia cotelor diferenţiate de TVA va fi următoarea măsură pe care o va lua Executivul, iar cota unică, deşi este menţinută, a fost completată cu taxa specială pe stâlp şi majorarea impozitului pe dividende.
Ordonanţa trenuleţ vine cu taxe suplimentare şi eliminarea unor facilităţi fiscale acordate angajaţilor din IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară, inclusiv excepţia de la contribuţiile virate în Pilonul II de pensii private obligatorii.
Astfel, aproape 1 milion de salariaţi revin cu contribuţiile lunare la Pilonul II, angajatorii lor urmând să le reţină şi să vireze integral cota de CAS de 25%, din care 4,75% merg în conturile personale din Pilonul II ale salariaţilor.
Atragem atenţia că în domeniul agriculturii şi industriei alimentare, eliminarea facilităţilor fiscale va însemna pierderi salariale consistente pentru angajaţi. Efectul negativ rezultat va fi că aceşti angajaţi vor migra spre alte sectoare de activitate mai bine plătite sau, pentru a-i menţine, angajatorii vor trebui să le compenseze această pierdere”, atenţionează sindicaliştii din industria alimentară.
Cum ți se pare subiectul?