Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat harta oficială a drumurilor pe care se vor monta 400 de radare fixe, potrivit promotor.ro.
Poliția Rutieră monitorizează, în prezent, aceste șosele cu ajutorul aparatelor radar. Dispozitivele sunt montate pe mașinile de poliție, pe trepied sau cu sisteme tip pistol-radar.
La aceste sisteme se vor adăuga alte 400 de radare fixe, montate de Compania Națională de Drumuri (CNAIR).
Harta drumurilor pe care se vor monta 400 de radare fixe
Compania Națională de Drumuri va monta 400 de radare fixe, în perioada următoare, pe mai multe drumuri din țară.
„În prima etapă, aceste radare fixe vor fi montate pe Drumurile Naționale cu risc ridicat de accidente.
Primele camere vor fi puse în funcțiune pe autostrada București-Pitești, autostrada București-Constanța și pe autostrada București-Ploiești. De asemenea, în prima etapă vor fi montate radare fixe și pe DN1, DN2, DN6 și DN7.
O parte dintre aceste camere vor face parte din sistemul E-sigur pentru identificarea vitezei.
În momentul în care un radar fix detectează depășirea vitezei legale, sistemul va alerta automat Poliția. Un ofițer din cadrul Poliției Române va analiza imaginile și va dispune măsurile care se impun”, a explicat pentru ProMotor purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.
Practic, va fi un sistem similar cu cel folosit în prezent de CNAIR pentru a verifica plata taxei de drum. Camerele inteligente de monitorizare a traficului sunt dotate cu senzori și sisteme laser care determină viteza unui vehicul, starea drumului și condițiile meteo.
Când se constată o depășire a vitezei legale, camera „citește” numărul de înmatriculare al vehiculului și transmite alerta către dispecerat.
Un polițist din cadrul biroului va verifica respectiva alertă și, în funcție de viteza cu care a fost depășită limita legală, va dispune măsurile care se impun.
La fel ca în cazul radarelor pe trepied, în prima etapă se va solicita proprietarului mașinii să transmită cine se afla la volan în momentul în care a fost înregistrată abaterea. Odată stabilită identitatea șoferului, acesta va primi amenda prin Poștă, la domiciliu.
Când vor fi puse în funcțiune radarele fixe ale CNAIR
Compania Națională de Drumuri a anunțat când vor fi puse în funcțiune noile radare fixe.
„Avem deja concepută o hartă interactivă a drumurilor din România. Cu ajutorul acestor camere, putem să vedem în orice moment care este starea unui sector de drum, dacă sunt evenimente rutiere, dacă avem blocaje, etc.
De exemplu, dacă se produce un accident, pe harta interactivă va apărea cu roșu acel sector de drum.
Acum suntem în faza de reconfigurarea sistemului și vom include camerele de supraveghere și sistemul pentru camera radar.
Săptămâna aceasta s-a lansat licitația pentru a actualiza softul necesar plății rovinietei, iar din 2026 vom avea 400 de camere fixe de radar pentru identificarea celor care circulă cu viteză prea mare pe drumurile naționale și pe autostrăzi”, a mai precizat Alin Șerbănescu.
Asta înseamnă că, de anul viitor, cele 400 de radare fixe vor fi operaționale. Acestea vor fi montate pe toate drumurile naționale, drumurile expres și pe autostrăzile din România.
Așadar, în 2026, România va folosi 400 de radare fixe, 700 de radare pe trepied și cel puțin 300 de radare mobile pentru a prinde vitezomanii.
La acestea se adaugă sistemele radar montate pe autospecialele de poliție. Dar și un elicopter achiziționat anul trecut de Ministerul de Interne, dotat cu o cameră radar ultra-performantă.