Orice autovehicul care circulă pe drumurile publice din România are nevoie de o inspecție tehnică periodică (ITP) pentru a putea călători legal și în condiții de siguranță.
ITP-ul are o valabilitate limitată, în funcție de anul de fabricație al vehiculului. Tarifele pentru efectuarea inspecției tehnice periodice variază în funcție de tipul autoturismului, dar și de stația unde se face verificarea, potrivit digi24.ro.
La ce perioadă de timp se face inspecția tehnică periodică
„Inspecția tehnică periodică este importantă deoarece reprezintă controlul responsabil al vehiculelor/ autovehiculelor cu care ne deplasăm zilnic, în scop personal sau profesional. Această verificare este făcută de un personal calificat (la stațiile autorizate RAR).
Orice defecțiune la sistemul de direcție/ frânare poate avea un impact major, uneori chiar catastrofal, asupra siguranței rutiere.
Recomandarea noastră, a reprezentanților RAR, este ca, pe lângă vizitele impuse la stațiile de inspecție tehnică periodică, conducătorii auto să nu neglijeze nici reparațiile care se impun asupra vehiculelor pe care le dețin”, a declarat pentru Digi24 Florentin Iordache, Șef Reprezentanță RAR Grivița (București).
- Mașinile noi, sub 3 ani vechime, trebuie să efectueze prima inspecție tehnică la 3 ani de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecție tehnică periodică, se ia în calcul data precedentă a verificării.
- Mașinile cu vechime între 3 și 12 ani, trebuie să efectueze ITP-ul la fiecare 2 ani.
- Mașinile cu vechime peste 12 ani trebuie să efectueze ITP-ul anual.
Acte necesare pentru ITP
Lista actelor necesare pentru inspecția tehnică periodică:
- Polița de asigurare RCA valabilă. Poliță RCA (răspundere civilă auto) este obligatorie în România, iar în lipsa unui document valabil, un autoturism nu poate circula pe drumurile publice;
- Certificatul de înmatriculare (talonul autoturismului);
- Cartea de identitate a mașinii, în original;
- Cartea de identitate a persoanei care merge să efectueze ITP-ul.
Prețul pentru inspecția tehnică periodică variază în funcție de stația de inspecție aleasă, dar și de tipul autoturismului. Costul poate fi de până la 200 lei pentru autoturism.
Amenzi pentru ITP expirat
Dacă inspecția tehnică periodică a autovehiculului a expirat, înmatricularea respectivului autovehicul este suspendată automat.
Astfel, șoferii care circulă cu o mașină care nu are ITP valabil comit două abateri rutiere:
- Conducerea unui autoturism fără inspecție valabilă. În acest caz, șoferii pot primi între 9 și 20 de puncte de amendă;
- Conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată. În acest caz, șoferii pot primi 20 de puncte de amendă.
Cele două sancțiuni se cumulează, ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 3.645 pana la 8.100 de lei. În plus, certificatul de înmatriculare al vehiculului este reținut, iar proprietarul este obligat să efectueze inspecția tehnică la Registrul Auto Român pentru a redobândi talonul auto.