Poliția Rutieră a anunțat că miercuri, 22 ianuarie, a fost suspendat un permis de conducere din cauza vitezei excesive cu care un șofer a circulat. Fapta a fost înregistrată unul dintre așa-zisele radare fixe. Acestea sunt de fapt pistoale radar mobile, fixate pe un trepied.
Primul șofer care devine pieton prin sistemul e-sigur
”Polițiștii din cadrul Direcției Rutiere au întocmit primul proces-verbal de constatare a contravenției prin care a fost aplicată măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, pentru 90 de zile, ca urmare a folosirii sistemului e-SIGUR și în urma răspunsului transmis prin intermediul HUB-ului MAI”, au transmis reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).
Este vorba de un șofer din Focșani, de 50 de ani, care a fost surprins gonind cu 104 km/oră pe DN 2. El va trebui să plătească și o amendă de 1822 de lei.
Unde acționează radarele fixe
Reamintim că, începând cu 1 ianuarie 2025, a fost operaționalizat sistemul de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România cu mijloace tehnice din dotarea Poliției Române și colectate automat prin sistemul e-SIGUR.
”Scopul implementării acestui sistem și al tuturor acțiunilor desfășurate în teren de polițiști este prevenirea evenimentelor rutiere și protejarea tuturor participanților la trafic” au transmis polițiștii.
Practic, radarele mobile, cunoscute sub denumirea populară de radar-pistol, vor fi amplasate pe marginea drumului și vor filma în regim non-stop traficul rutier. În primă fază, aparatele vor acționa pe autostrăzile A1 și A2, respectiv pe DN2 în județul Vrancea. Poliția Rutieră nu a precizat până acum unde va fi extins acesta.
Cum funcționează sistemul
Polițiștii descarcă apoi imaginile, care sunt analizate de angajații din Centrul de management al traficului. Aceștia din urmă sesizează depășirile de viteză și solicită proprietarilor mașinilor să transmită identitatea șoferului. În caz contrar, aceștia riscă plata unei amenzi care poate ajunge la 24.000 de lei.
Odată identificat șoferul, acesta va primi prin poștă amenda și, acolo unde este cazul de suspendarea dreptului de a conduce, solicitarea de a depune permisul la Poliție.
Atenție! Nu confundați radarele fixe cu camerele de rovinietă!
În mediul online circulă o listă cu așa zise camere fixe amplasate pe drumurile naționale. Oficialii CNAIR atrag atenția că aceste camere aparțin companiei și sunt folosite pentru identificarea șoferilor care circulă fără rovinietă.
De exemplu, în județul Prahova, camerele CNAIR care depistează șoferii care circulă fără rovinietă sunt amplasate în următoarele zone: DN1 – Bărcănești/Romanești (cameră dublă), DN72 – Brătășanca, DN1B – Albești (camera dublă), DN1A – Măneciu.
Cum ți se pare subiectul?