Sensurile giratorii au fost create pentru fluidizarea traficului. Fiecare ieşire din sensul giratoriu este o intersecţie separată, astfel că într-un sens giratoriu sunt mai multe intersecţii. Dilemele sunt ordinea zilei în rândul șoferilor și stârnesc discuții în mediul online.
Sensurile giratorii cu o singură bandă sunt simple, însă, dacă apar mai multe benzi, lucrurile se complică.
De altfel, oricâte ieşiri ar avea sensul giratoriu, în momentul în care vehiculul ajunge cu o stradă înainte de cea pe care şoferul vrea să iasă, conducătorul auto trebuie să semnalizeze, să ajungă pe banda întâi şi să iasă pe strada pe care doreşte.
Pe reddit.com, a fost adusă în atenție de către un participant la trafic situația următoare: ”
”Salut, vin și eu cu o nelămurire. Cine are prioritate în acest sens giratoriu? Menționez că nu sunt marcaje de obligare prin săgeți sau indicatoare. Eu aș zice că mașină roșie are prioritate, dar multă lume susține că e fals deoarece celalate 2 mașini își mențin bandă. Ce părere aveți?”.
Răspunsurile au fost și ele destule.
”Bravo, în sfârșit cineva care știe legea. Eu m-am documentat mult fix pe scenariul ăsta, fiind o zona gri în lege, și de judecători este de foarte multe ori încadrat la cazul 2 menționat de ține deși doar una dintre mașini era în sens…Cu alte cuvinte fiți previzibili și conduceți defensiv în sensurile giratorii cu mai puține benzi de ieșire decât benzi în giratoriu!!!!”, a răspuns un urmăritor.
”Eu zic când intrați în sensuri de astea să nu aplicați „Cine are dreptate cum zice legea” ci să va asigurați bine de peste tot! Important e să nu fie accident nu cine are dreptate! Mai sunt de aia „amărâți care n-au bani de-o pâine” care au mașină lovită dinainte și caută oportunități de astea să-i bubuie careva să-și repare pe asigurarea ăluia!”, comentează altcineva.
Ce spune legea
Legea rutieră din România reglementează prioritatea de circulație în sensul giratoriu conform Codului Rutier. Conform articolului 55 din Codul Rutier, vehiculele care circulă în sensul giratoriu au prioritate față de cele care doresc să intre în sensul giratoriu.
Astfel, atunci când te afli într-un sens giratoriu, ai prioritate față de celelalte vehicule care vin din afara sensului giratoriu, cu excepția cazului în care sunt semnalizate altfel prin indicatoare sau semafoare care stabilesc altă regulă de circulație.
Mai exact:
Vehiculul care este deja în sensul giratoriu, indiferent dacă circulă pe banda unu sau banda doi, are prioritate față de cel care dorește să se angajeze în sensul giratoriu.
Vehiculul care intră în sensul giratoriu va trebui să cedeze trecerea vehiculului aflat deja în sensul giratoriu, indiferent de banda pe care circulă.
Cum ți se pare subiectul?