Suspendarea hotărârii Consiliului Local de reintrare a Ploieștiului în ADI Deșeuri a readus în atenție problema legată de criza gunoiului. Divergențele de opinii dintre Primărie și Consiliul Local au devenit o certitudine tranșată, acum, în instanță.
Solicitarea depusă în instanță de către consilierul local Mihai Neagu (Mișcarea Noi, Ploieștenii) fiind una executorie își produce efectele. (Detalii AICI)
„Tribunalul Prahova mi-a dat dreptate și a decis astăzi suspendarea hotărârii CL Ploiești din 25/2/2025 care, în mod ilegal, a vrut să ne reîntoarcă în brațele ADI Deșeuri și, implicit, dorea să pună Ploieștiul în mâinile mafiei gunoaielor.
Dacă cineva credea că a luat Ploieștiul în buzunar, îl ține în jeg, poluare, gunoaie și face ce vrea cu el se înșeală amarnic. Decizia este executorie”, a scris Mihai Neagu, pe pagina de Facebook, la scurt timp după pronunțarea deciziei instanței.
Ploieștiul riscă o nouă criză a deșeurilor?
Ce înseamnă acest lucru? Care sunt consecințele? Ploieștenii vor traversa o nouă criză a gunoaielor? Sunt doar câteva dintre întrebările la care am încercat să obținem un răspuns din partea administrației locale, dar și a consilierilor locali.
Unul dintre efecte ar fi blocarea procedurii pentru desemnarea unui nou operator, în condițiile în care ADI Deșeuri anunța că actualul contract expiră pe 15 aprilie. (Detalii AICI).
„În vederea respectarii prevederilor art. 50 din contract, respectiv art. 33 alin. 3 din Legea nr. 51/2006, contractul isi produce efectele până la data de 15.04.2025, dată până la care trebuie desemnat noul operator”, a transmis, în luna martie, ADI Deșeuri.
Polițeanu: ADI Deșeuri nu poate continua procedura de achiziție pentru desemnarea unui nou operator
„Efectul este că ADI Deșeuri nu mai poate continua procedura de achiziție prin NFP (n.r. negociere fără publicare prealabilă) a unui nou operator de salubritate pentru că au introdus în caietul de sarcini municipiul Ploiești care nu mai este parte a ADI Deșeuri”, a declarat primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu (independent).
În opinia primarului Polițeanu, soluția pentru ca Ploieștiul să nu traverseze o nouă criză a gunoaielor ar fi ca „ADI Deșeuri să respecte hotărârea instanței”.
„1. ADI Deșeuri să respecte hotărârea instanței. 2. Instituția APM să respecte hotărârea instanței și să nu mai blocheze emiterea autorizației de mediu pentru noul operator de salubritate al Ploieștiului desemnat legal. Adică Bratner.
Dacă aleg să respecte legea nu va fi o criză a gunoiului. Dacă nu respectă legea și hotărârea judecătorească atunci există riscul unei noi crize a gunoiului”, a susținut Mihai Polițeanu, primarul Ploieștiului.
Situație fără precedent în Consiliul Local Ploiești
De cealaltă parte, opiniile în Consiliul Local Ploiești sunt împărțite, în condițiile în care mulți aleși consideră că Ploieștiul nu a ieșit din ADI Deșeuri, neexistând o hotărâre a Adunării Generale a Acționarilor în acest sens.
„Firma de salubritate este în drept să presteze acest serviciu, iar aleșii locali l-au împuternicit pe primar să facă demersurile legale pentru continuarea acestui serviciu.
Am aflat cu stupoare că Direcția Juridică s-a dus în instanță și a pledat împotriva Consiliului Local Ploiești. Este o situație fără precedent.
Am ajuns în situația să contractăm asistență juridică. Consiliul Local nu mai are încredere în Serviciul Juridic. Este o situație fără precedent.
Direcția Juridică a ajuns în situația de neacceptat din cauza primarului. Ne-a dus în această dispută sterilă, inutilă și total în defavoarea municipiului Ploiești”, este de părere Paul Palaș, consilier local (PSD).
Decizia instanței va fi, luni, atacată cu recurs, după ce aleșii locali de la PSD, PNL, AUR și USR au aprobat încheierea unui contract cu o casă de avocatură pentru asistență juridică. (Detalii AICI)
Observatorulph.ro a încercat să obțină un punct de vedere și din partea directorului ADI Deșeuri, Cristian Ganea.