Câmpina spune adio controversatului proiect integrat pasaj subteran, parcare și regenerare urbană. Valoarea obiectivului de investiții se ridica la colosala sumă de 157.850.920,65 lei (aproximativ 31,6 milioane de euro). Proiectul a întâmpinat o opoziție semnificativă din partea comunității locale. Cu toate acestea, au fost cheltuiți circa 800.000 de euro pentru studii de fezabilitate, documentații și indicatori tehnico-economici, bani europeni care trebuie acum înapoiați. Asta pentru că, din considerente financiare, proiectul nu a mai fost depus.
Controversatul obiectiv de investiții a dezbinat, anul trecut, Câmpina în două. Pe de o parte, susținători ai fostei administrații care au fost pro-pasaj, iar de cealaltă parte localnici care au contestat vehement proiectul pe motiv că nevoile reale ale cetățenilor sunt altele.
Actuala administrație a sesizat numeroase nereguli, motiv pentru care, din informațiile furnizate de Primăria Câmpina, au fost sesizate DNA și DLAF, pe motiv că există suspiciuni privind legalitatea și gestionarea banilor.
„Creșterea mobilității urbane nepoluante prin investiții de tip integrat în soluții inteligente aferente unui coridor de mobilitate și prin redirecționarea circulației rutiere printr-un pasaj subteran în zona centrală a municipiului Câmpina” este denumirea controversatului proiect inițait de fostul edil al Câmpinei.
Peste 31 milioane de ero, valoarea obiectivului de investiții
Cu o valoare uriașă, de peste 31 de milioane de euro, dintre care 15 milioane de euro ar fi fost numai costul pasajului, obiectivul ar fi trebuit, odată realizat, să fluidizeze traficul rutier și să confere Câmpinei un aspect de oraș european.
Proiectul urma să fie realizat cu fonduri europene și în asociere cu Consiliul Județean. Numai că, de fapt, acordul de parteneriat între UAT Câmpina și CJ Prahova nu a fost niciodată semnat, iar actuala conducere a județului a anulat, în martie 2025, parteneriatul pentru finanțarea proiectului legat de pasajul subteran.
„Nu știm pe ce s-a bazat fosta administrație”
„Acordul nu a fost înaintat, înregistrat sau semnat la nivelul celor două instituții. Nu știm pe ce s-a baza fosta administrație. Știm însă că la momentul octombrie 2024, fosta administrație confirma printr-o adresă oficială un deficit bugetar de 11 milioane lei”, a precizat primarul Irina Nistor.
„Conform Devizului general, la faza PT — neactualizat, valoarea obiectivului de investiții se ridică la suma de 157.850.920,65 lei (aprox. 31,6 milioane euro). OUG 88/2020 prevede faptul că „Proiectele de mobilitate urbană pentru care se acordă sprijin financiar în elaborarea documentatiilor tehnico-economice trebuie să îndeplinească cumlativ următoarele condiții: să aibă valoarea estimată totală, fără T.V.A., echivalent în lei, a proiectului cuprinsă între 7.500.000 euro și 25.000.000 euro pentru municipiile reședintă dejudet și între 5.000.000 euro 15.000.000 de euro pentru celelalte municipii și orașe.
La un calcul sumar, doar diferența dintre valoarea maximă stabilită de OUG 88/2020 și valoarea din Proiectul Tehnic e de 16,6 milioane de euro. Trebuie luată în calcul și posibilitatea c nu toate sumele din pragul valoric maxim să fie eligible. De asemenea, pot exista diferențe și între valorile „din hârtii” și cele rezultate în urma lucrărilor”, a mai spus Irina Nistor.
800.000 de euro, bani europeni, cheltuiți pe studii și documentații
Exista varianta unui împrumut pentru ca această lucrare să continue, însă, gradul de îndatorare ar fi fost mult prea mare, iar în Câmpina, în următorii ani, nu s-ar mai fi putut face nicio investiție.
Chiar dacă proiectul a fost sistat, muncipalitatea trebuie acum să găsească o formulă pentru a returna cei 800.000 de euro, bani europeni cheltuiți pe documentații și studii. Asta pentru a nu ajunge în situația de a fi blocate proiectele cu finanțare europeană.
Cine a respins proiectul ( actuala administrație), să plătească banii.
Era un proiect bun, viabil, modern, cu multe beneficii pentru Câmpina și câmpineni!
Păcat!
PLĂTEȘTE TU DACA VREI PASAJUL