Acum două săptămâni, Consiliul Județean Prahova a anunțat cu surle, trâmbițe și comunicate de presă că preia temporar în administrare patru dintre ieșirile (sau intrările, depinde cum privești harta) din municipiul Ploiești, aflate în continuarea unor drumuri județene, pentru a le repara și moderniza.
Este vorba, în cazul celor patru porți „norocoase”, despre tronsonul de la ieșirea spre Strejnic (DJ 129), ieșirea spre Bucov (DJ 102 E), ieșirea spre Bărcănești (DJ 101D) și cea spre strada Buda (DJ 101I). Tronsoane aflate în stare deplorabilă, cu gropi, denivelări și o mizerie care ar face invidios orice crater de pe Lună.
Ideea că o intrare într-un municipiu reședință de județ trebuie să fie reprezentativă pentru oraș pare să fi fost abandonată undeva, printr-un sertar uitat al administrației. În Ploiești, intrările par mai degrabă avertismente: „Atenție, urmează o zonă neasfaltată, neîngrijită și uitată de Dumnezeu și administrație.”
Dar să revenim. Consiliul Județean a uitat, sau poate n-a știut niciodată, că Ploieștiul are mai mult de patru intrări. Una dintre ele, intens tranzitată, este dinspre Corlătești, în cartierul Dorobanțu. Nu este legată de un drum județean, deci, evident, nu e de interes pentru CJ. N-are prefixul „DJ” în buletin, deci nu contează. Doar că acolo trăiesc ploieșteni. Plătitori de taxe, cu drept de vot și, aparent, fără drept la asfalt.
Peisajul de la intrarea în cartier e desprins dintr-un film post-apocaliptic: munți de deșeuri din construcții, provenite chiar din lucrările începute și abandonate în zonă, străzi decopertate și uitate în mandatul fostului primar Volosevici. Ar fi poetic dacă n-ar fi tragic.
Și astăzi, totul pare încremenit în proiect. Trotuarele au fost decopertate în numele progresului urban, pentru introducerea pistelor de biciclete, dar au rămas așa: un monument al promisiunilor neterminate. În zonă nu se mai lucrează, nu se mai face nimic.
Dacă tot s-a trezit Consiliul Județean să se implice în repararea intrărilor în Ploiești, n-ar fi rău să facă și conducerea Primăriei Ploiești o excursie documentată în cartierele marginalizate.
Nu de alta, dar de acolo, dinspre Corlătești, intrarea în Ploiești nu arată nici ca în Europa, nici măcar ca într-un oraș civilizat. Arată, cel mult, ca o glumă proastă la care nimeni nu mai râde.
VIDEO
FOTO
Conducerea primariei Ploiesti este mult prea preocupata de marketing. Aduce publicitate pozitiva daca viziteaza acea zona ? Nu prea. In acest caz, ne axam pe LED.uri in zone mai centrale, liziere de verdeata, cucurele si aburele…Pe de alta parte, este extrem de dificil accesarea de fonduri europene pt scoaterea din Evul Mediu a zonei mentiinate ( pt ca este nevoie de intocmire analize,dosare,deci e de munca ), iar de imprumuturi bancare nici nu se pune problema ( datorii de 77 milioane euro )