De la 1 ianuarie, Hidro Prahova a majorat tarifele la apă și canalizare, devenind unul dintre cei mai scumpi operatori la nivel național. Vineri, 17 ianuarie, este convocată o ședință decisivă pentru ”înghețarea” tarifelor la nivelul anului 2024.
Tarifele Hidro Prahova 2025, mai mari cu 30% de la 1 ianuarie
Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a publicat noile tarife la apă și canalizare practicate de la 1 ianuarie de operatorii acreditați.
Hidro Prahova a crescut tariful la apă cu 30,6%, ajungând la 9,66 de lei/mc/exclusiv TVA, respectiv cu 21%, la 8,85 lei/mc, exclusiv TVA pentru canalizare.
Asta înseamnă că prahovenii racordați la apă și canalizare ar trebui să achite un preț uriaș, de 20,1 lei/mc pentru apă și canalizare!
Observatorul Prahovean a publicat în premieră informația aici: ”Hidro Prahova a majorat tarifele la apă și canalizare. Este printre cei mai scumpi operatori din țară”
Reacția președintelui Consiliului Județean Prahova: ”Nu accept!”
A doua zi după publicarea informației de către Observatorul Prahovean, Virgiliu Nanu, președintele Consiliului Județean Prahova a reacționat. Acesta a criticat în termeni duri majorarea tarifelor practicate de Hidro Prahova.
El a cerut demisia membrilor Consiliului de Administrație al companiei, acuzați că anul trecut și-au acordat indemnizații pentru îndeplinirea indicatorilor de performanță, ignorând complet starea critică a activității societății.
Mai mult, strategia tarifară în baza căreia s-a făcut majorarea de tarife de la 1 ianuarie prevedeea modernizarea infrastructurii de apă și canalizare până la sfârșitul anului 2025, în condițiile în care stadiul de realizare al proiectului era la jumătatea anului trecut de numai 10%. Detalii AICI
Cum justifică Hidro Prahova majorarea de tarife
Compania de apă și canalizare, care operează în 73 de localități din Prahova, și-a justificat majorarea tarifelor astfel:
”Actualizarea tarifelor este o obligație legală și contractuală. Noile tarife, aplicate de la 1 ianuarie 2025, sunt prevăzute în Strategia Tarifară 2023-2027, aprobată prin decizia ANRSC.
Ajustările tarifare reprezintă o obligație contractuală stabilită prin Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice, semnat de toate părțile implicate, inclusiv autoritățile județene și locale.
Conștienți de dificultățile cu care se confruntă clienții noștri și de impactul pe care astfel de ajustări tarifare îl pot avea asupra acestora, HIDRO PRAHOVA S.A. a transmis, încă din data de 28 noiembrie 2024, către ADI „Parteneriatul pentru Managementul Apei – Prahova”, informarea nr. 13028.
Documentul detaliază modalitatea prin care aplicarea noului tarif poate fi prorogată, completând astfel procesul de actualizare a Strategiei Tarifare.
Deși conducerea HIDRO PRAHOVA S.A. și-a asumat demersul de prorogare a aplicării noilor tarife, participând la ședința ADI „Parteneriatul pentru Managementul Apei – Prahova” din data de 18.12.2024, nici ADI Prahova, nici acționarul majoritar – Consiliul Județean Prahova – nu au susținut această soluție. În aceste condiții, HIDRO PRAHOVA S.A. a fost obligată să implementeze întocmai decizia ANRSC, aplicând noile tarife și comunicând public acest lucru în data de 30 decembrie 2024.
Regretăm impactul pe care această situație îl are asupra clienților noștri și dorim să îi asigurăm că societatea HIDRO PRAHOVA S.A. a întreprins toate demersurile pentru gestionarea acestei situații. Totodată, considerăm necesar, din punct de vedere moral și juridic, să informăm corect și transparent asupra fluxului decizional care a condus la această măsură.
HIDRO PRAHOVA S.A. condamnă ferm transmiterea unor amenințări iresponsabile la adresa angajaților companiei, subliniind că astfel de abordări nu reprezintă o soluție legală sau civilizată pentru rezolvarea problemelor existente”.
Ședință decisivă pentru ”înghețarea” tarifelor la apă și canalizare
Vineri, 17 ianuarie, a fost convocată o ședință a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă (ADI APĂ), pe ordinea dse zi figurând și revizuirea strategiei tarifare. Concret, se propune ”înghețarea” tarifelor Hidro Prahova la nivelul celor de anul trecut cel puțin până la 1 iulie.
Președintele Consiliului Județean Prahova, Virgiliu Nanu, a făcut apel către toți membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă (ADI APĂ) să participe la ședință.
”Tariful nou, aplicat de operatorul HidroPrahova începând cu 1 ianuarie 2025, influențează în mod direct toate localitățile și fiecare utilizator. În acest context, toți primarii trebuie să conștientizeze că implicarea lor activă în aceste discuții este esențială pentru a găsi soluții viabile care să reflecte nevoile comunităților” a transmis Nanu.
Mai multe primării vor să renunțe la Hidro Prahova
Reamintim că mai multe primării, precum Blejoi și Plopeni, au demarat procedura de reziliere a contractului cu Hidro Prahova din cauza tarifelor mari practicate.
În comparație cu operatorul Consiliului Județean Prahova, tarifele practicate de Apa Nova în Ploiești sunt mult mai mici, respectiv 5,19 lei/mc pentru apă și 2,31 lei/mc pentru canalizare.
Cum ți se pare subiectul?
De ce nu părăsim Hidro Prahova și să ne afiliem la Apa Nova, precum ploieștenii? Valenii de Munte
În unele localități apa nu este potabila, reteaua are avarii frecvente iar cetățenii nu se pot bucura in totalitate de aceasta facilitate. Fantanile au secat sau apa are gust de petrol datorita exploatarii petrolului(ex. Com. Carbunesti).
Vrem să faceți cunoscută prezența primarilor
Primarii fără coloana vertebrala tac! De ce oare? De ce nu fac ședințe de consiliu local și să se retragă de la hidro Prahova? De ce unii primari au reacționat imediat și ceilalți tac?