- Publicitate -

Dezbatere pe tema bugetului. Ce investiții se fac la Ploiești în 2017

Data:

dezbatere.jpg

Bugetul local va fi mai mic în 2017, comparativ cu 2016, iar unul dintre motivele care va genera această situație îl reprezintă și reducerea taxelor și impozitelor locale. 

- Publicitate -

Cea mai mare parte din veniturile prognozate a fi încasate la Ploiești o reprezintă bugetul local: 511.944.010 lei. La această sumă, care este mai mică față de anul 2017 se adaugă cele două credite ale municipalității (CEC – peste 4,9 milioane de lei și Eximbank – peste 96,3 milioane de lei). Comparativ cu anul trecut se constată o scădere a veniturilor. De exemplu, anul trecut numai din taxe și impozite s-au încasat peste 19,5 milioane de lei, în timp ce anul acesta potrivit estimărilor realizate de SPFL Ploiești sumele colectate se vor reduce la 18,8 milioane de lei. O altă diferență mare provine de la subvențiile de la bugetul de stat, sumele colectate anul trecut fiind de 13,4 milioane de lei, în timp ce estimările pentru 2017 sunt la nivelul de 211.000 lei. De remarcat este însă faptul că din IVG și TVA sumele prognozate sunt mai mari în 2017. Crește însă povara rambursărilor pentru creditele Alpha Bank, BCR, BRD și CEC, toate totalizând peste 33,8 milioane de lei, din care 8,4 milioane de lei reprezintă dobânzi și comisioane.

La capitolul cheltuieli, ponderea cea mai mare o reprezintă Capitolul Învățământ – 164.801.230 de lei – 29,87%. O alocare destul de mare însă se va duce pe cheltuieli de funcționare – 150.157.970 de lei (27,22%), în timp ce pentru aparatul propriu 28.164.360 lei – 5,11%..Asistența socială va reprezenta 12,47% – 68.547.200 lei, în timp ce subvenția la încălzire și transportul public vor reprezenta 10,26% – 56.595.480 de lei. Investițiile din bugetul local vor reprezenta 7,44% (41 milioane de lei)

Astfel, comparativ cu anul 2016, la subventia pentru incalzire se înregistrează o creștere de la 8,8 milioane lei la 21,7 milioane lei. La subventii transport se inregistreaza însă o scadere de la 41,2 milioane lei la 34,8 milioane lei. La reparatii drumuri se inregistreaza o scadere de la 21 milioane lei la 5 milioane lei. La Capitolul Sanatate se inregistreaza o crestere de la 7,6 milioane lei la 10,7 milioane lei. Inclusiv la capitolul Cultură există o creștere semnificativă, generată și de creșterea salariilor cu 50% pentru actorii Teatrului Toma Caragiu si pentru artiștii de la Filarmonica Ploiești.

- Publicitate -

Capitolul Investitii este extrem de generos: 145.949.902, 68 lei. Cele mai mari alocări vizează finalizarea pasajului de la Gara de Vest, dar și reabilitări de parcuri, (ex. Parc Andrei Muresanu 50.000 de lei și parcul din zona Galeriilor Comerciale – 80.000 de lei) precum si reabilitarea termică a mai multor unități de învățamant (investiții cu fonduri europene la 14 unități de învățământ), dar și achiziția Corpului C a Colegiului Național Al.I. Cuza, modernizarea a cinci grădinițe și a trei creșe și reamenajarea Liceului 1 Mai, prin transformarea unor ateliere în săli de clasă. Alocările vizează si reabilitarea iluminatului public, proiect care va demara cu finantare de la UE, municipalitatea urmând sa asigure co-finanțare.

Peste 6,5 milioane de lei vizeaza alocari pentru modernizarea sistemului de colectare a apelor uzate, extinderea canalizarii, dar si pentru finalizarea locuintelor din Cartierul Libertatii, ansamblul 9 Mai.

Chiar daca sumele alocate infrastructurii sunt mai mici comparativ cu 2016 bugetul local include o serie de modernizari de drumuri și realizarea Pieței agro-alimentare – 10 milioane de lei. Din bugetul local se intenționează realizarea unor centre de sport și recreere în cartiere, prin amplasarea de panouri de baschet, piste de alergare și piste de role. Totodată, există o strategie legată și de realizarea unor noi parcări în cartiere, existând prevedere bugetară și pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru viitorul spital municipal, concomitent cu continuarea consolidării actualului spital municipal – etapa a II-a. În fine, se dorește finalizarea stației de epurare a Ploieștiuluiu suma prevăzută fiind de 14 milioane de lei, dar și demararea unor proiecte pentru locuințe, respectiv locuințe sociale în cartier Bereasca – strada Lucernei. 

- Publicitate -

La capitolul străzi, din bugetul local se dorește modernizarea arterelor de circulație Traian Vuia, Iașului, Alexandru Donici, Anul 1848, Moldovei, Inului, 13 Decembrie, Iazului, din zona Buna Vestire, Cartierul Eroilor, Cartierul 9 Mai și Ghighiului, dar și din Cartierul Malu Roșu (Vaslui și Verii). 

Tot din bugetul local se dorește achiziționarea a 50 de autobuze, iar din Creditul Eximbank municipalitatea promite că se va realiza un nou pasaj între strada Depoului și strada Mimiu (în locul așa-zisului pod de lemn). În fine, conform prezentării făcute de primarul Adrian Dobre, tot din bugetul local se dorește realizarea studiului de fezabilitate pentru un viitor bazin olimpic, care ar urma să fie realizat în apropiere de Hipodromul Ploiești. Totodată, cu fonduri de la Uniunea Europeană se dorește modernizarea străzii Gh. Gr.. Cantacuzino – zona Podul Înalt, prin lărgire la patru benzi și realizarea unui terminal multimodal.

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

De ce rețeaua de gaze introdusă pe Valea Slănicului nu este racordată încă la sistemul național

În luna martie a anului trecut, Consiliul Județean Prahova...

Două trenuri anulate de CFR în Prahova. Decizia afectează numeroși navetiști

Începând cu data de 1 mai, CFR Călători anulează...

Vicecampionii lumii, RO2D2, s-au întors acasă! – VIDEO

Membrii echipei de robotică a Colegiului Național Mihai Viteazul...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Persoanele fizice pot plăti legal personal pentru curățenia locuințelor. Lista activităților casnice care pot fi remunerate cu tichete

Ministerul Muncii a anunțat că platforma electronică destinată beneficiarilor...

Cutremur de 3,5 grade Richter în zona seismică Vrancea

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFCDF) a...

Târg de artă stradală, de Florii, weekendul acesta la Ploiești

În acest weekend, pe aleea pietonală din fața Teatrului...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Distribuție Energie Electrică România – Sucursala Ploiești anunță întreruperea  alimentării cu energie electrică în mai multe localități

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea  alimentării cu energie electrică pentru perioada 29.04.2024 –03.05.2024.

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

În mandatul lui Volosevici, Ploieștiul a devenit cunoscut drept orașul celei mai mari șaorme

Invitat în emisiunea Observatorul Prahovean LIVE, candidatul PNL la...

Povestea succesului din SUA a echipei de robotică RO2D2 din Ploiești [VIDEO]

Căpitanul și PR-ul echipei de robotică RO2D2, formată din...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Persoanele fizice pot plăti legal personal pentru curățenia locuințelor. Lista activităților casnice care pot fi remunerate cu tichete

Ministerul Muncii a anunțat că platforma electronică destinată beneficiarilor...

Cutremur de 3,5 grade Richter în zona seismică Vrancea

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFCDF) a...
- Publicitate -