- Publicitate -

Cât de prost m-am simțit reciclând peturi și doze la automatul de la Mega. ”Hai domnule, odată, că îmbătrânim aici!”

Data:

Distribuie articolul:

De când s-a implementat sistemul de returnare a garanției – SGR, 50 de bani pentru ambajalul de plastic, sticlă sau aluminiu, acțiunea de recuperare a acestei taxe a devenit un stres, cel puțin pentru mine.

- Publicitate -

Să nu fiu înțeles greșit: inițiativa este lăudabilă, iar dispariția peturilor și dozelor aruncate aiurea pe domeniul public, prin păduri sau râuri nu poate fi decât pozitivă pentru mediu.

Ce mă enervează la culme este modul în care statul român a rezolvat problema, punând oamenii pe drumuri și obligându-i să stea la cozi.

În cazul meu, până acum vreo două luni, foloseam automatul de la cel mai apropiat magazin Lidl de domiciliu pentru a-mi recupera cei 50 de bani percepuți de comercianți pentru peturi, sticle și doze.

- Publicitate -

Pe măsură ce cantitatea de ambalaje cu simbolul SGR a crescut, la automatul respectiv se formează frecvent cozi uriașe, fiind singurul din zonă, iar pe căldura asta este o ”plăcere” să-ți pierzi timpul încercând să-ți recuperezi banii.

Zilele trecute, mi-am încercat norocul la automatul de la magazinul Mega Image din blocul unde avem sediul redacției.

În fața mea erau trei persoane cu o cantitate nu tocmai de speriat, așa că m-am așezat cuminte la coadă.

- Publicitate -

După vreo 15 minute mi-a venit rândul să introduc în aparat ambalajele cărate de acasă și am constatat că multe dintre acestea erau refuzate, deși erau verificate de mine înainte. Adică erau intacte și aveau însemnul SGR, exact condițiile impuse de platforma ”vieții”.

Cum în spatele meu coada creștea și obstrucționa accesul clienților în magazin, oamenii înghesuindu-se la aerul condiționat pentru că afară erau 40 de grade, simțeam în ceafa mea privirile lor pătrunzătoare.

Evident, au început comentariile când vedeau că ambalajele mele erau ”scuipate” de automatul încăpățânat.

- Publicitate -

”Vezi domnule că faci ceva greșit, noi stăm după dumneata până diseară?” a fost abordarea unui domn pentru care doar părul lui cărunt m-a oprit să nu-i dau replica.

I-am transmis pe un ton calm că o să-i vină rândul să se enerveze.

Degeaba, a venit cu o altă replică: ”Hai domnule, odată, că îmbătrânim aici!

- Publicitate -

În acest context ,sentimentul de vinovăție că oamenii își pierd timpul din cauza mea a crescut, așa că nu am mai insistat să reintroduc în automat ambalajele refuzate fără vreun motiv întemeiat.

Le-am băgat la loc în sac și am plecat fără să verbalizez nemulțumirea mea (a se citi înjurături la adresa guvernanților care au implementat românește un sistem care pe fond este unul foarte bun).

Recuperasem doar 5 lei într-un interval de timp pierdut de 20 de minute.

- Publicitate -

P.S. Voi ce trucuri folosiți pentru a vă recupera banii pe ambalaje fără să vă simțiți vinovați că în spatele vostru este coadă?

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

48 COMENTARII

  1. Un truc este sa nu astepti pana se aduna foarte multe (poti viza 4-5 magazine cu aparat).
    Pentru ca 1) poti prinde o zi proasta si face multe greseli, tinand oameni in spate care vor si ei sa returneze
    2) La un sac plin de sticle si peturi diverse, lumea zice in gand: „uite si la boschetarul asta”.

    • Raspunsul meu este pt guvernanti.foarte curând veti vedea sticlele aruncate din nou in natura. Sa stai la rand cu un sac ,dupa unul care descarca din microbuz,te indeamna sa renunti. Eu asa am facut.am dat sacul celui din spatele meu si am plecat. Probabil ca nu o sa mai avem sanse in fata celor dd la restaurante ,etc.

    • Să nu aștepți și să mergi cu mai puține sticle!? Nu! Pentru că asta înseamnă mai multe drumuri, mai mult timp pierdut!
      Eu cred că genul ăsta de reciclare, ajută mai mult pe alcoolici și drogați. Au un mod de a face bani pentru nevoile lor.

  2. Le predau la magazinul Profi din cartier, unui angajat și gata. Sunâ ciuda, mulți mă vor înjura dar asta este realitatea. Înainte de 1989, existau centre unde duceai sticlele, sau când cumpărai orice la sticlă sau borcan, le dădeai la schimb. Unde sunt oamenii din Guvernul Ceaușescu care chiar GÂNDEAU!?

    • Adevărat. Și noi, generația de peste 50 de ani am prins schimbul ambalajului când cumpărai noul produs. Era foarte eficient. Guvernanții actuali gândesc cu alte părți ale corpului, iar rezultatul este suportat de noi.

  3. 20 de minute pentru 10 sticle? (10 x 0.5 = 5lei). Incep sa inteleg de ce ati primit acele comentarii. Sunt sticle pe care sistemul pur si simplu le refuza din varii motive, incerci o data, de doua ori, vezi ca nu merge si te opresti. Nu incerci de 20 de ori ca poate a 20’a oara e cu noroc.

  4. Exact la Mega Image Lupeni am avut o situatie similara. Pentru taxa perceputa comerciantii trebuie sa implementeze un proces rapid de colectare. Concret, La Mega Image Lupeni, automatul de colectare nu e suficient de rapid, respinge o parte din ambalaje chiar daca au simbolul (asa cum ati mentionat in articol), poate, Mega Image ar trebui sa mai instaleze inca un automat de colectare. Eu am trimis o sesizare catre ei (sesizarea #02626136 din 13 iulie 2024); acum astept raspunsul lor.

  5. Am incercat 3 aparate la un moment dat, toate stricate. La ultimul RVM le-am aruncat pe jos din sac. + Dejtu mijlociu la camera.

    • Asa cred ca as fi procedat si eu
      Totul se face fara cap. Se implementeaza diverse pe hartie dar realitatea dovedeste ce am scris la inceput

  6. Sa fim serioși! Deocamdată, in afara de teorie, acest sistem e doar o alta „smenuiala”, marcă înregistrată. Eu am pățit situații când am băgat 15-20 recipiente, desigur, după mulți nervi , pt ca aparatul sa constate că „recipientel sunt depozitate incorect” și să decidă, pur și simplu, că n am băgat absolut nimic, dar sa mi ureze un călduros „bine ați venit!”. E o măgărie dusa la nivel național….cum e și cu recuperarea banilor pt RCA urile de la firmele falimentare, cum e și cu rămasul fara permis pt că „nu e o tragedie sa stam fără permis câteva zile”….

  7. Lăsați sticlele goale lângă ghena de gunoi. Astfel veți salva timp pentru voi, veți ajuta pe cineva care sigur are mai multă nevoie de bani decât voi și veți salva planeta.

  8. Returul SGR, din punctul meu de vedere,
    este doar o ,,metodă elegantă” a autorităților, de a mai trage ceva bănuți din buzunarul ,,prostimii” sub pretextul reciclării și ,, prieteniei ” cu mediul … o vrăjeală ieftină și surprinzător, îmbratișată cu drag de foarte mulți compatrioți… Dacă era cu adevărat o campanie reală în scopul protejării mediului și de cel de a încuraja reciclarea deseurilor, primeau orice fel de PET, sticlă sau doză la fiecare aparat de reciclat, indiferent de brandul sau lanțul de retail de care aparține. Nu înțeleg de ce PET ul trebuie să fie intact, din momente ce ei în compactează oricum.. sau doza .. sau de ce nu pot recicla PET uri de apă sau de alte băuturi, la un anumit market, dacă acestea nu fac parte din gama produselor lor către vânzare.. e absurd.. și pe lângă nervii și timpul pierdut , pe banii tăi.. ești prostit pe față. De asta spun.. SGR = hoție pe față cu aspect ECO…

    • La fel că dumneavoastră gândesc și eu. Orice plastic, orice pet, orice din aluminiu, țesături, sticle, încălțăminte, etc., toate pot fi reciclate. Și mai ales despre cele care sunt de genul celor cu sigla sgr pe etichetă (ai pierdut eticheta-ai pierdut garanția-nu mai poți ajuta mediul), daca prioritatea e mediul trebuie sa se plătească pentru orice poate fi reciclat și poate ajuta mediul. Sunt câteva situații pe care nu le înțeleg: prețul produsului conține prețul ambalajului, atunci… De ce plătim o garanție pentru un ambalaj pe care deja l-am platit? O altă situație: orice restaurant, bar, fast-food, cofetărie îți opresc garanția pentru pambalajul din care consumi băutura cumpărată de la ei. Ei nu au cum să-ți returneze garanția dar o pun pe bon. Da, o să ziceți că de ce nu iau ambalajele cu mine dacă mă duc să mănânc o prăjitură și să beau o apa/suc sau mai multe având în vedere canicula… Și uite cum o zi plăcută, cu cineva la o întâlnire se poate schimba in „sa cărăm punguțele cu ambalaje” sau astfel de situații stânjenitoare… . Unde se duc banii de pe garanțiile acelor produse? La angajații sau la angajatorii care blochează accesul mai facil la aparate venind cu sacii de sticle (mai ceva că boschetarii – având în vedere un comentariu anterior!). Poate tot ăla care are destui bani și nu trăiește de pe azi pe mâine vine cu cei mai mulți saci! Aaaaa, normal și cei care când văd că vine cineva cu plăsuța vin repede cu sacii și spun „daca nu vreți să stați la coada după noi va dăm 1,15 bani per ambalaj valid!”. Au înflorit o grămadă de afaceri pe buzunarul celor care nu au timp sau au prea mult simț.

  9. Nu am dus în viata mea o sticla la aparate și jur ca nici nu o sa ma duc cât trăiesc pe pământu asta, toate le las în sacu de la ghena… Nu sunt bogat dar mie scârbă când va vad la cozi de 20 persoane cum stați ca șobolanii sa va luați 3 lei pe sticle… Sunteți prea disperați după 2 lei, toată viata voastră ați fost injositi și asa o sa muriți….

      • Tot pentru ca nu e vorba de bani, la fel și noi putem sa facem bătaie de joc. Sa rupem etichetele cu codul sau simbolul de pe sticle, sau sa.l curatam și sa le aruncam la gunoi, la tomberoane.. Asa nu le mai poate folosi nimeni pt reciclare sgr. Te gândești ca s.a scumpit berea cu 0.50 bani, sau ce vrei tu!

    • Chiar te rog! După ce că nu ești bogat, mai arunci și banii la ghena de gunoi. Conform datelor oficiale, în medie, prin această atitudine: 30 milioane euro lunar rămân la RetuRo. Dacă nu îți iei banii, ce crezi că se întâmplă? Aruncând, distrugând ambalajul? Se umflă contul RetuRo! Măcar încasezi ceva acțiuni de la RetuRo? Iei și tu niște milioane euro lunar? TREZIREA!

  10. Daca nu era vorba de bani,le duceati la tomberoanele special folosite pentru reciclare,montate pe strazi,in aproape toate orasele!! Eu nu duc sticle la reciclare! Stau la curte,le pun in tomberonul galben! Cine vrea – sa se serveasca de acolo!

    • Mare prostie faci. Cred că nu realizezi ce de bani arunci! De asta RetuRo are lunar cel puțin 30 milioane euro în conturi. Din astfel de atitudini. Lor le convine, tu ești mai sărac. Bravo! 😡 Mai bine le donezi să se ocupe cineva de returnarea lor. Ai zeci de mii de centre de returnare!

  11. Să faceți efortul să încercați să recuperați „enorma sumă de 0,50 lei” la dozele de 330 ml cu etichete printare pe hârtie,de către producător ( nu șmenuite! ilegal…) de la Pepsi și bere Perlanbacher…reușită ZERO BARAT!…că banii plătiți de noi ghici unde ajung!?…că 0,50X milioane de proști= tot milioane ajung în contul cui trebuie!

    • Exact. Totuși, la manual le-am cam dus pe alea! Pe la Profi, Jumbo, DM. Sunt în registrul RetuRo. Numai aparatele nu le ia! 😡 Apoi, da, cam 30 milioane euro lunar rămân în contul RetuRo și ambiția românului de a nu le returna: crește, implicit și contul lor. Vezi comentariile celor care se ambiționează să își ia banii pe ele.

  12. Astăzi am fost la 4 magazine pt 7 sticle.La Kaufland,erau veniți cu sacii,alții cu furgoneta,plina cu sticle.Am solicitat la recepția Kaufland,sa primească acele sticle ca practic,apa de acolo o luasem și ca pt 7 sticle nu e normal sa aștept sa repare aparatul,sa mai între niște alte zeci de sticle,sa se blocheze iar,sa se deblocheze.Se pare xa a primat dezinteresul.Daca legea aprobata prevede colectarea în cazului care nu ai multe sticle,de către angajați,iată că la Kaufland,nu se aplica.Am luat-o la picior și care nu funcționau,deloc,care blocate,care coada….am reușit sa le las,după 15 -20 minute,la Penny.7 sticle.3 5 lei.Asta-i valoarea legilor și implementării lor,în fapt.

  13. Eu ma duc doar o data pe luna la Carrefour. Au un sistem smecher unde poți baga și 100-150 de Pet-uri sau doze o data. Sticla nu. Aia merge doar la cele câte una. Și ma duc cu doi, trei saci daia de 120 de litri. Cam cât bem 4 persoane într-o luna. Nu am probleme. Stau maxim 15-20 de min sa recuperez 70-90-100 lei. Asta în București Orhideea. În alte părți gen Mega vad cozi când întru sa fac cumparaturi.

  14. Am redus cantitatea de ambalaje d-astea cu sgr. Iau apa la bidoane mari. Restul, vin ,bere, sucuri le turtesc frumos sa nu ocupe loc si la gunoi cu ele. Refuz sa particip la bataia asta de joc numita reciclare. Imi asum pierderea, gen 9-12 lei pe luna. Cine a inventat mizeria asta merita scuipat in fata. O hotie ordinara. Alt test de dresat oameni. O bataie de joc.

  15. Nimeni nu obliga pe nimeni sa participe la recuperare, important este sa îți arunci gunoiul acolo unde trebuie și nu pe jos.
    Daca îți arunci gunoiul selectiv(plastic, hârtie, sticla) atunci este și mai bine, astfel alte persoane poate sa recicleze in locul tau și să câștige un bănuț in plus(persoane care poate chiar au nevoie)
    Doar că romanul are o mentalitate…. De ce sa reciclez eu, de ce sa stau la coada…ia uite și pe aia boschetari reciclează sticle, stau la coada pentru X lei…
    După cum spuneam fiecare este liber sa recicleze sau nu
    Dar asta nu înseamnă că X sau Y are dreptul sa ii judece sau sa ii critice pe cei care reciclează sau nu!

    Cât despre sistemul de reciclare SGR sau Returo, nu este un sistem gândit de statul român, este un sistem luat din alta parte(mai exact din Germania) și implementat în România…. Doar că aici se vede diferența de mentalitate a unei societății și diferența de guvernare a unei țări.

    In Germania când a luat naștere sistemul de recuperare a garanției , nu a mers totul ca pe ace, și acolo au existat cozi și probleme, doar că societatea din Germania nu a avut parte de reacția societății din Romania, acolo totul a fost rezolvat cu mult calm, iar statul a putut să remedieze in timp util toate problemele întâmpinate, astfel sistemul de recuperare a garanției la ei funcționează excelent și aproximativ 80% din populație reciclează!

    In Romania când se va întâmpla asta? Niciodată! De ce? Simplu:
    Societatea prea comoda dar cu nasul pe sus
    Statul prea indiferent de problemele întâmpinate de societatea pe care o conduce…

    • Asa au votat românii,asa trăiesc Ciolacu promite orice de te unge la suflet numai ca nu face nimic din ce promite,sau face exact invers

  16. Globalismul controlează scurtele noastre vieți. De ce să protestăm pentru timpul pierdut cu pet- urile când putem protesta împotriva hoților?
    Popor maro! 😪

  17. Eu nu pierd vremea cu recuperarea acestor bănuți în schimbul ambalajelor. Eu, ca și până acum, adun ambalajele și le arunc în containerele specializate pe categorii de deșeuri. Nu trebuie să primesc bani ca să fiu mai civilizat.

  18. Eu consider că este o excrocherie la nivel național,aceste preturi nu se reciclează ci doar se aruncă angrenând o grămadă de oameni ai străzii pe care încearcă să-i socializeze dar ei în schimb cumpără pe acești bani alcool și droguri,un eșec total!!!

  19. Eu personal am început să cumpăr apă la cutie de 10 l. Dau comanda de 120 l și ajunge cam 2 luni pentru două persoane în cazul meu. Nu mai umplu casa de sticle și salvez și timp de stat la coada pentru a cumpăra apă. (Ma injura un pic cei care aduc apa la etajul 3, dar le dau tips 10 lei și le trece).

  20. Din lipsa de subiecte ați scris un articol fad, parca scris de un elev de clasa a 6a dar totodată adevărat și de actualitate știind ca va stârni controverse.

    • De regulă, nevoiașii care cotrobăie după peturi sunt alcoolici sau drogați. Cu banii obținuți pe cele reciclate își cumpără… ghici, ce?

  21. Totul este o escrocherie la nivel național!Pana acum de ce nu a fost asa?Din moment ce eu cumpăr produsul de ce îmi mai oprești abuziv 0,5 lei în plus fără voința mea,a cetățeanului?simplu!pt a baga mana hoteste în buzunarul cetățeanului de rand!Trebuie oprita cu orice preț aceasta escrocherie nationala!

  22. fabrica plateste sticla si pretul trece in pret. Statul sau mafiotii, ca nu se stie sigur, mai adauga 50 de bani. Daca prinzi loc la cozile umilintei, uneori mai poti sa-ti primesti umtimii 50 de bani.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Scandalul irigațiilor din Prahova. ANIF: ”Doar angajații pot manevra stăvilarele”

Conducerea  Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a reacționat...

Revoltător! O sportivă de la CS Petrolul Ploiești a ratat un campionat european din cauza unui pașaport!

Deși campionatul se ține în România, sportiva are nevoie de pașaport! Cum a fost posibil

Om de afaceri, filmat cum închide robinetul de apă pentru irigațiile din Prahova. Acuzații grave la adresa ANIF

După ce Observatorul Prahovean a publicat imagini privind starea...

Cum și-a bătut joc administrația Volosevici de fondurile europene. Două proiecte majore, ”reevaluate” pe banii noștri

Din cauza incompetenței actualei administrații, Ploieștiul a pierdut o oportunitate unică de a se dezvolta cu ajutorul Uniunii Europene.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Motivul crimei din Vaslui. Cadavrul unui bărbat a fost găsit într-o valiză

Noi detalii despre crima din Vaslui. Suspecții au încercat să-și acopere urmele printr-un live pe Facebook

Spitalul Municipal Câmpina nu are aer condiționat în plin cod roșu de caniculă. Pacienții și medicii sunt disperați

Pacienții și cadrele medicale ale Spitalului Municipal Câmpina îndură...

Furtună violentă în Păulești: Acoperișul unei improvizații a căzut peste cablurile de curent – VIDEO

„Am rămas și fără curent iar în curte este prăpăd...”

Locuitorii din Păcureți, fără apă de trei zile

„Nu curge strop de apă la robinete!”, se plâng localnicii din Păcureți.
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Motivul crimei din Vaslui. Cadavrul unui bărbat a fost găsit într-o valiză

Noi detalii despre crima din Vaslui. Suspecții au încercat să-și acopere urmele printr-un live pe Facebook
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Tânără ucisă de urs în Prahova. Noi detalii despre tragedia din Bucegi

Împușcarea urșilor este o soluție la această criză care provoacă noi victime?
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Motivul crimei din Vaslui. Cadavrul unui bărbat a fost găsit într-o valiză

Noi detalii despre crima din Vaslui. Suspecții au încercat să-și acopere urmele printr-un live pe Facebook

Spitalul Municipal Câmpina nu are aer condiționat în plin cod roșu de caniculă. Pacienții și medicii sunt disperați

Pacienții și cadrele medicale ale Spitalului Municipal Câmpina îndură...
- Publicitate -