Sfântul Andrei este sărbătorit, anual, pe data de 30 noiembrie, zi în care mulți români își celebrează onomastica. Această zi este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri.
Biserica Ortodoxă sărbătoreşte, la 30 noiembrie, pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
La fel ca ajunul sărbătorii, despre care se spune că marchează începutul iernii spirituale, Sărbătoarea Sfântului Andrei, mai ales în mediul rural, este marcată de multe tradiții și obiceiuri.
Se spune că vremea de Sfântului Andrei prefigurează cum va fi iarna. Dacă este frig de Sf. Andrei, iar vântul va sufla cu putere, iarna va fi aspră. Dacă este o vreme blândă, iarna va fi una ușoară.
Alungarea spiritelor rele și spor în casă
Una dintre tradițiile păstrate în anumite zone din mediul rural este că, în ajunul sărbătorii, fetele nemăritate pot să-și viseze ursitul dacă pun busuioc sub pernă.
În alte părți, se spune că fetele nemăritate, în noapte de Sfântul Andrei, își pot vedea ursitul la miezul nopții, în oglindă, dacă aprind o lumânare.
Un alt obicei, păstrat cu sfințenie, este cel legat de alungarea răului. Se spune că dacă pui usturoi în fața casei sau la ferestre alungi spiritele rele. Conform obiceiului, mai ales în zonele de munte, se mai spune că este bine să pui usturoi la ușa de la hambar pentru protejarea animalelor și a recoltelor.
Semănatul grâului pentru belșug
Un alt obicei popular este legat de semănarea grâului. Dacă în anumite zone acest lucru are loc în ajun de sărbătoare, alții spun că este bine să pui grâul la încolțit chiar în ziua de Sfântul Andrei.
În tradiția populară se spune că grâul care încolțește este simbolul vieții care a biruit moartea. Boabele de grâu se pun la încolțit în mici recipiente pentru fiecare membru al familiei. În funcție de cât a crescut grâul până la Anul Nou se spune că ai parte de prosperitate anul viitor.
Dacă firele de grâu sunt rare se spune că anul viitor va fi unul greu din punct de vedere financiar. În plus, se mai spune că este bine să uzi firele cu apă sfințită pentru a favoriza creșterea grâului.
Ce este bine să faci pentru bunăstare
Tot de Sfântul Andrei se spune că trebuie să eviți pe cât posibil certurile și alte fapte rele. Conform tradiției, credincioșii merg dimineața la slujbă, iar în această zi se fac pomeni în memoria celor trecuți în neființă.
Potrivit tradiției, se mai spune că, fiind sărbătoare cu cruce roșie în calendar, nu este bine să speli, să coși sau să faci treburi agricole pentru a nu risipi sporul.
Se mai spune că este bine să faci pace cu toată lumea și să-i ierți pe cei care ți-au greșit, pentru că astfel vei avea parte de liniște sufletească, dar și de bunăstare în casă.
Cine a fost Sfântul Andrei
Sărbătoarea Sf. Andrei este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox. Sfântul Apostol Andrei a fost originar din Betsaida şi a fost fratele lui Petru. Cei doi frați au fost fiii pescarului Iona.
Sfântul Andrei a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, iar la îndemnul învăţătorului său a mers împreună cu Ioan, fiul lui Zevedeu, să caute pe Acela despre care Înaintemergătorul spunea că este ‘Mielul lui Dumnezeu’.
Sfântul Apostol Andrei a predicat la Ierusalim, în Galileea, în Asia Mică, dar și în Sciția Mică (Dobrogea de azi), motiv pentru care este considerat Apostolul românilor.
Se spune că Sfântul Andrei este Apostolul Lupilor deoarece a transmis cuvântul Evangheliei geto-dacilor, care aveau un lup ca simbol și steag de luptă un lup. Legenda spune că un lup l-ar fi ajutat pe Sfântul Andrei să-și găsească adăpost într-o peșteră din Dobrogea
Sfântul Andrei a fost răstignit de păgâni, în orașul Patras, pe o cruce în forma de X căreia i s-a spus „Crucea Sfântului Andrei”.
Cum ți se pare subiectul?