Risipa alimentară este o problemă pe care marii retaileri încearcă să o gestioneze cât pot de bine pentru a reduce din pierderile de la raft. Marile lanțuri de magazine au o multitudine de strategii mai mult sau mai puţin complexe, pe care le folosesc, inclusiv cele care fac referire la metode clare de atragere a clienţilor.
Mega Image donează produse aflate aproape de termenul de expirare
Retailerul Mega Image, spe exemplu, de peste 15 ani, derulează un program de reducere a risipei alimentare, în prezent implementat în toate magazinele Mega Image, cât și în centrele logistice. Este un proiect special în parteneriat cu asociații locale, prin intermediul căruia donăm produse aproape de termenul de expirare.
Aces proces implică monitorizarea constantă a cantităților de alimente din toate categoriile (inclusiv bake- off, lactate, produse din carne, etc.), astfel încât să prevenim risipa și să identificăm soluții eficiente pentru valorificarea acestor alimente în beneficiul comunităților și al mediului înconjurător.
„Astfel, contribuim nu doar la creșterea nivelului de trai în comunități, dar și la reducerea risipei, susținând o abordare responsabilă și sustenabilă în gestionarea resurselor alimentare. În 2024 cantitatea de alimente acordată prin sponsorizare organizațiilor partenere care deservesc grupuri vulnerabile de persoane cu peste 2.392 tone de alimente, o creștere cu 125 de tone față de anul anterior”, au explicat reprezentanții Mega Image la solicitarea observatorulph.ro.
Mai mult, au precizat aceștia, „colaborăm cu Banca pentru Alimente în toate zonele țării în care activează, precum și cu alte peste 60 de ONG-uri partenere, care preiau aceste alimente și le oferă imediat familiilor în nevoie, din medii defavorizate, sau câinilor fără stăpân din adăposturi”. În ceea ce privește produsele expirate există contract cu o unitate de neutralizare a acestora, în conformitate cu cerințele legale.
Metro a implementat în magazinele din ţară o procedură de reducere a preţurilor produselor ce urmează să expire cu până la 50%
Produsele aflate „la limită„ sunt semnalizate suplimentar la raft. Colţuri cu produse mai ieftine care expiră în curând se regăsesc şi în magazinele Cora, Carrefour sau Auchan.
„Prețurile produselor comercializate de METRO România al căror termen de valabilitate se apropie de expirare sunt reduse, conform reglementărilor legale în vigoare, cu procente care variază între 10% – 50%.
Dintre acestea, unele dintre produsele a căror valabilitate expiră în termen de 4 – 6 zile sunt donate Băncii pentru Alimente, ONG cu care toate cele 30 de magazine METRO colaborează activ, încă din 2018, pentru combaterea risipei alimentare”, au tranmis, pentru observatorulph,.ro, reprezentanții Metro.
Prețuri cu bulină la Penny
În magazinele Penny, operate de grupul german Rewe, este implementat un program prin care produseele alimentare al căror termen de valabilitate se apropie de expirare sunt vândute la la preţuri reduse, prin aplicarea unei buline pe fiecare produs.
Rețeaua de magazine Kaufland a dezvoltat și ea un parteneriat de succes cu Banca de Alimente privind recuperarea produselor și redistribuirea acestora persoanele nevoiașe. Kaufland aplică, totodată, politica reducerilor de prețuri, gradual, până la lichidarea completă a alimentelor cu cu termen critic.