Cu o lună înainte de Paște, pe site-urile de profil din Prahova au apărut anunțuri pentru vânzarea de miei. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat condițiile de sacrificare a mieilor, dar și pentru comercializarea de carne de miel.
Creștin ortodocșii sărbătoresc Paștele pe 20 aprilie, însă pe site-urile de profil din Prahova au apărut deja anunțuri de vânzare pentru miei.
Carnea de miel poate fi cumpărată cu prețuri cuprinse între 24 – 30 de lei/kg în viu, în timp ce la carcasa de miel este comercializată cu 35 – 45 de lei.
Un preț mai avantajos este pentru cei care se grăbesc să-și rezerve mielul pentru Paște. În astfel de cazuri, prețul pentru carnea de miel poate să scadă până la 20 – 23 de lei/kg.
Condiții pentru sacrificarea mieilor
ANSVSA a anunțat controale pentru verificarea normelor de siguranță alimentară în piețele agroalimentare, abatoare și centre de sacrificare temporare.
Totodată, ANSVSA a publicat condițiile în care poate avea loc sacrificarea și transportul mieilor, precum și programul de funcționare al centrelor de sacrificare temporară.
- Se va realiza doar în abatoare autorizate sau în centre de sacrificare amenajate temporar, respectând normele de igienă și bunăstare animală.
- Transportul mieilor va fi verificat de inspectorii DSVSA și de reprezentanții Poliției pentru a asigura respectarea condițiilor sanitar-veterinare.
- Funcționarea centrelor de sacrificare temporară va fi permisă doar în perioada 9 – 19 aprilie 2025, între orele 07:00 – 17:00.
- În zonele afectate de restricții sanitare din cauza Pestei Porcine Africane (PPA) sau a scrapiei, transportul și sacrificarea mieilor vor fi supuse unor analize de risc suplimentare.
Condiții de comercializare pentru carnea de miel
- Va fi comercializată doar cu certificat sanitar-veterinar și marcată corespunzător.
- Carnea obținută în spațiile de sacrificare temporare poate fi vândută doar direct consumatorilor, nu și altor unități alimentare.
- Transportul și depozitarea cărnii trebuie să respecte normele sanitar-veterinare privind igiena și temperatura adecvată.
- Marcarea cărnii obținute în centrele temporare se va face cu o ștampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, conținând indicativul județului și un cod numeric atribuit de DSVSA.