Sfântul Mare Mucenic Ștefan a fost unul dintre primii martiri ai creștinismului. Sfântul Ștefan este sărbătorit pe 27 decembrie, iar ziua este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri.
Pe 27 decembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Ştefan, care este descris ca fiind plin de credință, virtute și har divin, acesta fiind unul dintre cei șapte diaconi aleși pentru a-i ajuta pe apostoli în slujirea comunității.
Cunoscut în tradiția creștină ca fiind un simbol al puterii credinței, Sfântul Ștefan se spune că nu și-a pierdut speranța nici în timpul pedepsei când a fost ucis cu pietre, devenind unul dintre martirii creștinismului.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan
În special în mediul rural, după slujba de la biserică, se spune că este bine să dăruiești o icoană a Sfântului Ștefan sau o candelă aprinsă, pentru sănătatea rudelor bonave și pentru sporul casei.
În cinstea Sfântului Ștefan este bine să împarți pachete cu alimente, iar în unele zone se dau de pomană prăjituri, plăcinte tradiționale sau „pâinicile lui Ștefan”, care au formă rotundă și sunt realizate dintr-un aluat asemănător cu cel al cozonacului.
Tot în această zi se spune că este bine să faci acte de caritate sau de binefacere pentru oamenii bolnavi.
În această zi se spune că nu este bine să coși sau să speli haine, dar nu este bine nici să ari pământul.
Cum ți se pare subiectul?