Protecția Copilului Prahova marchează și în acest an, pe 20 noiembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. În cadrul căsuțelor de tip familial din structura instituției, copii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani vor fi implicați în activități prin care să afle cât mai multe despre drepturile care îi protejează, să le înțeleagă, să își exprime părerile și să discute cu specialiștii despre ele. La nivelul județului, la momentul de față, avem 121 de minori instituționalizați în case de tip familial și centre de plasament și alți 427 plasați în grija asistenților maternali.
Reprezentanții DGASPC Prahova au pregătit, pentru a marca această zi, activități intitulate sugestiv „Ce și cum vreau să fiu”, „Drepturile te protejează, responsabilitățile te motivează”, precum și discuții interactive și activități privind informarea și promovarea drepturilor și îndatoririlor pe care copiii le au. De asemenea, vor fi organizate expoziții cu desene și obiecte tematice. Copiii vor participa la jocuri de cunoaștere a drepturilor pe care le au, precum și la activități adaptate pentru exemplificarea drepturilor la sănătate, educație, alimentație sănătoasă, timp liber și sport.
Cu sprijinul voluntarilor Asociației Lindenfeld, 20 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani, aflați în plasament la asistent maternal și în plasament familial, vor participa la atelierul ”Drepturile copilului”. Atelierul își propune să le ofere participanților o înțelegere clară și accesibilă a drepturilor lor fundamentale, prin activități interactive și discuții menite să îi ajute să identifice, să înțeleagă și să apere aceste drepturi.
De asemenea, reprezentanții DGASPC Prahova organizează mâine, 20 noiembrie, în colaborare cu cadrele didactice de la Școala ”George Emil Palade” Ploiești activități de informare și promovare a drepturilor copilului și de prevenire a bullyingului. În cadrul întâlnirilor, care vor continua până la finalul anului și care se vor desfășura și la alte unități de învățământ din județ, copiii sunt informați privind drepturile pe care le au, modalitățile de respectare a acestora, dar și unde se pot adresa în cazul în care le sunt încălcate drepturile.
Cu aceste ocazii temele abordate vizează formarea comportamentelor şi atitudinilor pozitive pe baza cărora elevii să acţioneze cu înţelegere şi responsabilitate în diverse circumstanţe ale vieţii, să respecte demnitatea fiecărei persoane și să înveţe să construiască relaţii bazate pe toleranţă, înţelegere, siguranță și solidaritate.