- Publicitate -

Angajatorii, obligați să elibereze adeverințe pentru vechime. Campanie ITM Prahova

Data:

Distribuie articolul:

După recalcularea pensiilor, va avea loc „mica recalculare”, care se adresează celor care s-au pensionat până în 2001, cărora li se vor lua în calcul veniturile nepermanente. Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova desfășoară o campanie națională de informare  și conștientizare a angajatorilor și salariaților cu privire la  eliberarea adeverințelor de vechime.

- Publicitate -

Angajatorii sunt obligați să elibereze adeverințele, iar în cazurile în care firma a falimentat, actele se găsesc la firmele de arhivare care păstrează statele de plată.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova desfăşoară, până la finele anului, o campanie națională de informare  și conștientizare a angajatorilor și salariaților cu privire la  eliberarea adeverințelor de vechime.

„Având în vedere sesizările prin care sunt semnalate dificultăți întâmpinate cu privire la obținerea adeverințelor referitoare la activitatea realizată în baza unui contract de muncă, este necesară desfășurarea acestei campanii de informare și conștientizare cu privire la eliberarea acestora, atât a persoanelor fizice care au sau au avut calitatea de salariat, cât și a  angajatorilor și a altor deținători de arhivă, cu privire la obligația legală de eliberare a acestora.

- Publicitate -

Citește și: Un pensionar din Prahova a primit după recalculare o pensie mai mare cu 6569 de lei

Precizăm faptul că potrivit dispozițiilor Codului muncii și Hotărârii Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, la încetarea activităţii salariatului, angajatorii au obligaţia să îi elibereze acestuia o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate.

Acest document aduce informații necesare despre perioada de activitate a salariatului, în cadrul angajatorului și cuprinde următoarele elemente:

  • datele de identificare ale salariatului, datele de identificare ale angajatorului, data și numărul contractului individual de muncă,
  • tipul de contract, data începerii activității, funcția ocupată, salariul de bază și sporurile prevăzute în contractul de muncă, modificările suferite în executarea raportului de muncă,
  • data încetării contractului individual de muncă, temeiul de încetare, perioadele de absențe nemotivate și concedii fără plată, semnătura reprezentantului legal al angajatorului și ștampila”, a anunțat Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova.

Dovada vechimii în muncă

Până la data de 31.12.2010, actul oficial prin care s-a dovedit vechimea în muncă, vechimea neîntreruptă în muncă, vechimea neîntreruptă în aceeaşi unitate, vechimea în  funcţie, meserie sau specialitate, timpul lucrat în locuri de munca cu condiţii deosebite, retribuția tarifară de încadrare şi alte drepturi ce se includ în aceasta, a fost carnetul de muncă.

- Publicitate -

Persoanele care au fost încadrate în muncă până la data de 31.12.2010 pot solicita adeverințe de vechime aferente perioadelor lucrate, în cazul pierderii carnetului de muncă, în cazul în care în carnetul de muncă nu se regăsesc toate perioadele lucrate sau în cazul în care nu au avut întocmit carnet de muncă.

Unde pot fi solicitate adeverințele în muncă

Adeverințele de vechime se solicită fostului angajator. În cazul în care acesta nu mai există, adeverințele se vor solicita în scris, după cum urmează:

  • unității care a preluat arhiva acestuia, în cazul angajatorilor cu capital de stat și mixt;
  • inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială a avut sediul social angajatorul, în cazul angajatorilor cu capital privat, în schimbul unei taxe de 20 lei/document

Obligația angajatorilor privind eliberarea adeverințelor

  • la încetarea activităţii salariatului, fără a fi  necesară vreo solicitare în acest sens, din partea acestuia;
  • la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, în termen de 15 zile de data solicitării formulate în scris.

În cazul în care angajatorul se află, la momentul solicitării, în procedura de insolvență, faliment sau lichidare conform prevederilor legale in vigoare, administratorul judiciar sau, dupa caz, lichidatorul judiciar este obligat sa elibereze salariatilor, in termen de maximum 60 de zile calendaristice, un document care sa ateste activitatea desfasurata de acestia.

- Publicitate -

Citește și: „Mica” recalculare a pensiilor. Cum se stabilesc punctajele lunare și modelul adeverinței eliberate de angajator

„Succesorii în drepturi ai angajatorilor desființați au obligaţia de a elibera, la cerere, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, adeverinţe cu datele existente în documentele pe care aceștia le deţin.

Cererea poate fi depusă în format letric sau în format electronic. În cazul în care angajatorul este desființat fără ca activitatea acestuia să fie continuată un alt angajator, obligația de a elibera adeverințele de vechime o au operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice.

Documentele care stau la baza eliberării adeverinței de vechime se predau, pe bază de contract, operatorilor economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice, cu notificarea Arhivelor Naţionale sau, după caz, a serviciilor judeţene/Serviciului Municipiului Bucureşti ale/al Arhivelor Naţionale”, a anunțat ITM Prahova.

- Publicitate -

Citește și: Începe „mica” recalculare a pensiilor în Prahova. Cine ar putea beneficia de o nouă majorare a pensiei după prima etapă de recalculare

Notificarea conţine toate denumirile anterioare cunoscute ale angajatorilor desfiinţaţi, de la înfiinţare şi până la desfiinţare sau radierea din registrul comerţului, după caz.

  • Prin urmare, pentru a identifica operatoratul economic căruia trebuie să îi solicite adeverința, fostul salariat se va adresa Arhivelor Naţionale sau, după caz, a serviciilor judeţene/Serviciului Municipiului Bucureşti ale/al Arhivelor Naţionale.
  • Serviciile arhivistice prestate de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite anual de către Arhivele Naţionale.
  • Date privind societățile și succesorii în drepturi ai acestora pot fi obținute de la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Sancțiuni pentru neeliberarea adeverințelor de vechime

„Adeverinţele se eliberează în format letric şi se predau, la sediul deţinătorilor de documente, personal sau prin reprezentant legal, ori se transmit prin servicii de curierat/poştale, cu confirmare de primire. Costul serviciilor de curierat/poştale este suportat de către solicitant.

Încălcarea de către angajator sau de către succesorul în drepturi a acestuia, a obligaţiei de a elibera adeverința de vechime, se constată și se sancționează de către Inspecția Muncii prin inspectoratele teritoriale de muncă.

- Publicitate -

Nerespectarea de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice, a obligaţiei de a elibera adeverința de vechime se constată și se sancționează de către Arhivelor Naţionale şi, după caz, ai serviciilor judeţene ale Arhivelor Naţionale”, a precizat ITM Prahova.

Citește și: Cea mai mare pensie din Prahova după recalculare. Anunțul Casei Județene de Pensii Prahova

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Cum s-a văzut cometa Tsuchinshan–ATLAS din Prahova [FOTO]

Cometa Tsuchinshan-ATLAS a devenit vizibilă pe cerul nopții din...

Iraida Florea, creatoarea Hyperborean Folklore, vine la Târgul de Meșteșugari de la Ploiești

Târgul Național pentru Meșteșugari și Artizanat, ediția 2024, are...

Va reuși Mihai Polițeanu să schimbe în bine Ploieștiul? Sondaj Observatorul Prahovean

Mihai Polițeanu va prelua mandatul de primar al Ploieștiului...

Incident tehnic la rafinăria Petrobrazi. Fumul se vede de la câțiva kilometri [VIDEO]

Luni dimineață, la rafinăria Petrobrazi aparținând OMV Petrom, s-a...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Crater adânc de peste un metru pe o stradă din Ploiești

Un crater adânc de peste un metru s-a format...

Începe Ploiești Jazz Festival. Ce artiști vor concerta

Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiești anunță o nouă ediție a...

15 octombrie – 102 ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria

Pe 15 octombrie, în 1922, la Catedrala Reîntregirii din...

Primul Centru Medical de Recuperare aflat în mediul rural, a fost inaugurat la Drăgănești – FOTO

Joi, 10 octombrie, a fost inaugurat primul Centru Medical...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Medicul Alin Scarlat: Relația dintre credință și longevitate

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Super ofertă de locuri de muncă la Bursa Angajatorilor din Ploiești

Cea de-a treia ediție a Bursei Angajatorilor din Ploiești...

Navetiștii Ploiești-București, bătaia de joc a administrației Volosevici [VIDEO]

Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au fost invitați în...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Crater adânc de peste un metru pe o stradă din Ploiești

Un crater adânc de peste un metru s-a format...

Începe Ploiești Jazz Festival. Ce artiști vor concerta

Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiești anunță o nouă ediție a...

15 octombrie – 102 ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria

Pe 15 octombrie, în 1922, la Catedrala Reîntregirii din...
- Publicitate -