Rezultatele celor mai bine de 43 de ani de carieră ai medicului Alin Scarlat, omul care este preocupat si de prevenția si de diagnosticarea precoce a cancerului , sunt dovada clară că „boala secolului”, așa cum este supranumită această teribilă afecțiune, poate fi controlată dacă sunt urmați anumiți pași care o pot ține „la distanță”. În cadrul unei conferințe medicale susținută la Spital AS Medica din localitatea Bucov, Alin Scarlat, medic primar medicină internă, doctor în științe medicale, a făcut, în prezența a numeroși medici de familie din Prahova, o retrospectivă a cancerului, menționând, deopotrivă, care sunt mijloacele de prevenție în ceea ce privește această maladie, catalogată de către doctorul Alin Scarlat drept „un mister medical și o boală care nu se aseamănă cu nimic altceva întâlnit în medicină. Aceasta pentru că se dezvoltă din propriile noastre celule, care se transforma într-o specie de celule necunoscute”. (Conferința poate fi urmărită integral la finalul textului)
În luna decembrie, la invitația medicului Alin Scarlat, numeroși medici de familie din județ au participat la un simpozion pe tema prevenției oncologice, simpozion susținut la Spital AS Medica de la Bucov.
Scopul întâlnirii a fost acela de creștere a nivelului de conștinetizare în rândul populației cu privire la importanța investigațiilor medicale de specialitate atunci când vorbim despre cancer. În cadrul conferinței au fost abordate teme legate de prevenție, diagnostic precoce, rolul stilului de viață și al sănătății mentale, precum și suportul multidisciplinar necesar pentru a lupta eficient împotriva acestei boli.
Cancerul datează de la începutul umanității, iar longevitatea sa îl face unic printre celelalte boli, a precizat, la începutul conferinței, medicul Alin Scarlat.
Acesta a vorbit medicilor de familie prezenți despre factorii care conduc la declanșarea acestei teribile boli, precizând, totodată, faptul că majoritatea medicamentelor nu reușesc să distrugă toate celulele canceroase din cauza mutațiilor genetice care apar în celule in timpul tratamentului și le fac rezistente la acesta.
„Mediul intern joacă un rol principal în apariția cancerului. Factorii genetici moșteniți reprezinta o contribuție minoră la vulnerabilitatea în fața celor mai multe tipuri de cancer. Până de curând, cercetătorii au identificat 10 milioane de mutații genetice diferite, nu de la un pacient la altul, ci, în cazul aceleiași tumori, la același pacient. Cancerul supraviețuiește chimioterapiei, radiațiilor, la o adică, această boală, cancerul,… râde de noi”, a spus, în cadrul simpozionului medicul Alin Scarlat, autorul a numeoroase volume care fac referire la aceastră maladie și formele în care ea poate fi controlată.
„Estimativ 35% la suta dintre cancere sunt puse pe seama alimentației, aceasta fiind cel mai important al doilea factor determinant, după fumat, și lăsând în urmă aproape orice alt factor de risc . Greutatea coroprală excesivă poata fi responsabilă pentru declanșarea acestei maladii. Obezitatea și diabetul tip 2 trebuie evitatate atunci când vorbim despre apariția cancerului”, a mai precizat, în cadrul conferinței susținută în prezența medicilor de familie prahoveni, medicul Alin Scarlat.
Acesta a subliniat, deopotrivă, cât de importantă este prevenția, ca cel mai valoros mijloc de luptă, îndreptat împotriva factorilor de risc atunci când vorbim despre cancer.
Cu privire la factorii de risc, medicul prahovean a enumerat nutriția, fumatul, infecțiile virale, bacteriene, parazitare, fungice, inflamația cronica, sistemul imunitar dezechilibrat, dereglările hormonale, consumul de alcool și medicamente în exces ( mai mult de trei luni de zile),, dar și factorii genetici, care, surprinzător, reprezintă un mic procent atunci când vorbim despre aparția acestei devastatoare afecțiuni oncologice.
Înregistrarea integrală a conferinței medicale „Retrospectica cancerului” poate fi urmărită aici:
Cum ți se pare subiectul?