Deviația de sept nazal reprezintă o anomalie a poziției septului care poate fi cauzată de factori congenitali sau traumatisme. Această afecțiune poate provoca congestie nazală cronică, dificultăți de respirație, sângerări nazale frecvente, sinuzite recurente sau dureri de cap. Doctorul Daniel Mirea, medic primar ORL, în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria s-a alăturat campaniei „Doctor Bun” din dorința de a oferi cât mai multe informații legate de cauzele si simptomele deviatiei de sept, cum se tratează, ce este septoplastia și managementul durerii în intervențiile care corectează deviația de sept. (VIDEO la finalul textului)
Diagnosticarea deviației de sept se face printr-un examen clinic ORL, completat uneori de investigații imagistice, iar în cazurile severe, când deviația poate bloca o parte a nasului reducând fluxul de aer și provocând dificultăți în respirație, tratamentul poate fi chirurgical și implică septoplastia, o intervenție care corectează deviația septului.
Potrivit spuselor medicului primar ORL, Daniel Mirea, septoplastia este una dintre cele mai frecvente operații realizate în practica ORL, fiind minim invazivă și asigurând pacientului o recuperare rapidă.
Medicul mai precizează faptul că simptomele deviației de sept pot fi destul de deranjante, în funcție de cât de mare este disfuncția respiratorie provocată de această afecțiune.
În formele minore, simptomele trec aproape neobservate. Alteori, o deviație de sept poate duce la congestie nazală continuă, o respirație îngreunată, secreții nazale (rinoree), sângerare nazală, diminuarea mirosului, respirație zgomotoasă, cu șuierături, apnee de somn , trezirea cu „gura uscată” (semn că persoana doarme cu gura deschisă din cauza dificultăților de respirație), ori infecții recurente ale sinusurilor.
Interviul integral cu medicul primar ORL, Daniel Mirea, poate fi urmărit aici:
Medicul Daniel Mirea oferă, în fiecare luni, consultații la Policlinica Regina Maria Ploiești, (vizavi de Catedrală), iar intervențiile chirurgicale le realizează în București, la Ponderas Academic Hospital.
(P)
Cum ți se pare subiectul?