Coaliția de guvernare s-a reunit vineri în prima ședință, după ce a fost semnat acordul de funcționare la începutul săptămâni. La această întâlnire au fost convocați miniștrii și s-a discutat posibilele scenarii pentru tăierea cheltuielilor.
Potrivit Digi24, au avut loc discuții legate de reducerea decontărilor pentru concediu medical, limitarea unor gratuități, cum ar fi transportul feroviar pentru studenți, reducerea numărului de secretar de stat.
De asemenea, s-a adus în discuție și tăierea banilor pentru partide și creșterea prețurilor și a tarifelor pentru serviciile oferite de stat sau de companiile de stat.
Deși ședința a durat în jur de trei ore, liderii coliției de guvernare nu au ajuns la un acord privind forma finală a ordonanței trenuleț.
Care sunt principalele măsuri care au fost discutate pentru a fi incluse în ordonanța trenuleț
- Concediile medicale – se va deconta doar 65% din salariu, nu 75% cât este acum
- Tăierea primelor didactice pentru profesori – Aceștia au primit vouchere în valoare de 1.500 lei pentru materiale didactice și ar putea să nu îi mai primească de la 1 ianuarie 2025
- Decontarea transportului pentru studenți: în prezent li se decontează 90% din valoarea biletelor, atât pentru tren, cât și pentru metrou, pentru metrou li se va deconta doar 50%, iar pentru tren 90% doar pe traseul de acasă până la facultate.
- Companiile de stat vor fi obligate să majoreze prețurile serviciilor, cel puțin cu rata inflației pe anul 2024, dacă nu au crescut deja crețurile mai mult decât inflația în acest an.
- Suspendarea decontării cheltuielilor pentru familiile care solicită să li se repatrieze rudele decedate în străinătate. Ministerul de Externe va putea să deconteze niște bani în cazul în care consideră o situație de urgență sau că familia respectivă nu poate să susțină integral cheltuielile.
- Scăderea numărului de secretari de stat cu circa 50%. În prezent sunt peste 200.
- Tăierea banilor pentru partidele politice: se va scădea procentul alocat din PIB la maximum 0,01%, față de o,04% cât este acum
- Reducerea cu circa 25% a numărului de agenții
- Limitarea cheltuielilor cu mobilierul și mașinile pentru instituțiile statului
Cum ți se pare subiectul?