Biroul Electoral Central pentru alegerile parlamentare are precizări în cazul celor care se prezintă la urne şi apar în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) că s-au mai prezentat la acelaşi scrutin, potrivit digi24.ro.
Astfel, potrivit unei decizii a BEC, în cazul în care SIMPV semnalează, la o secţie de votare din ţară, faptul că alegătorul care s-a prezentat la vot figurează deja în sistem, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va informa alegătorul despre această semnalare.
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare aduce la cunoştinţa alegătorului prevederile potrivit cărora fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracţiunea de fraudă la vot, care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, mai scrie Agepres.
În cazul în care alegătorul stăruie în solicitarea de a-şi exercita dreptul de vot, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va contacta telefonic, prin intermediul terminalului pus la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare unde alegătorul figurează deja înscris în SIMPV, în vederea identificării eventualei semnături a acestuia în dreptul datelor sale de identificare din listele electorale.
În situaţia în care secţia indicată în mesaj este o secţie de votare din străinătate, operatorul centrului de preluare a apelurilor îi va comunica acest lucru preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, iar acesta va permite alegătorului să îşi exercite dreptul de vot doar după ce alegătorul va completa şi semna în prezenţa preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare şi a operatorului de calculator din secţie o declaraţie, urmând ca aceştia din urmă să o contrasemneze.
În cazul în care preşedintele biroului electoral al secţiei de votare din ţară apelate infirmă existenţa unei semnături în lista electorală în dreptul alegătorului în cauză i se va permite acestuia exercitarea dreptului de vot. În cazul în care preşedintele biroului electoral al secţiei de votare apelate confirmă existenţa unei semnături în lista electorală în dreptul alegătorului în cauză i se va permite să voteze după ce va completa şi semna împreună cu preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi operatorul de calculator din secţie o declaraţie.
Şi în cazul în care SIMPV semnalează, la o secţie de votare din străinătate, faptul că alegătorul care s-a prezentat la vot figurează deja în SIMPV, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va lua aceleaşi măsuri.
În cazul în care preşedintele biroului electoral al secţiei din ţară apelate infirmă existenţa unei semnături în lista electorală în dreptul alegătorului în cauză i se va permite acestuia exercitarea dreptului de vot. Dacă acesta confirmă existenţa unei semnături i se va permite să voteze după ce va completa şi semna o declaraţie.
În cazul în care Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează, la o secţie de votare din ţară sau străinătate, faptul că alegătorul care s-a prezentat la urne figurează că a votat prin corespondenţă, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va urma aceiaşi paşi.
„Operaţiunile (…) se vor derula cu tact şi respect faţă de persoana care s-a prezentat la vot şi în cazul căreia se constată că figurează deja în SIMPV, urmărind evitarea situaţiilor inconfortabile sau alte comportamente nepotrivite”, mai spune decizia BEC.
Declaraţia întocmită se va preda de îndată personalului care asigură paza secţiei de votare din ţară sau personalului misiunii diplomatice sau oficiului consular competent teritorial, în cazul secţiilor de votare din străinătate, care va asigura comunicarea documentului către Inspectoratul General al Poliţiei Române.
În baza rezultatelor generate de SIMPV, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia şi a verificării actului de identitate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare opreşte de la votare persoana care a optat să voteze prin corespondenţă doar în situaţia în care biroul electoral pentru votul prin corespondenţă sau biroul electoral al secţiei de votare din străinătate cu atribuţii privind votul prin corespondenţă a înregistrat primirea plicurilor exterioare ale respectivului alegător, precizează BEC.