De sezon… tradițional. Asta facem, astăzi, la Culinaria, în bucătăria lui Dan Neagu, chef Escoffier la Restaurant Bulevard Ploiești. Pomana porcului are apanajul unei tocane românești din care legumele lipsesc. Se face iarna, după Ignat, atunci când se sacrifică porcii în gospodăriile țărănești. Nu atât preparatul în sine face parte din arsenalul tradițiilor românești, cât atmosfera creată in jurul evenimentului.
Pomana porcului fără o țuică fiartă sau un vin fiert parcă nu e completă. Și până se gătește preparatul, la țuica fiartă merg bine niște jumări proaspete și câteva feliuțe de șorici.
Tot acum, este momentul în care la țară se pregătesc cârnații, caltaboșii, tobele și alte bunătățuri.
Pomana porcului se face pe loc, chiar după sacrificare
Dan Neagu, chef Escoffier, Restaurant Bulevard Ploiești: ”Zonal această rețetă are mici variațiuni, în sensul in care poate conține mai multe organe sau mai puține. Și tot zonal pomana porcului are și alte denumiri. De exemplu din locurile din care mă trag, știu acest preparat sub denumirea de CRAHAMEA.
Este un preparat tradițional și de aceea se gătește bine la ceaun, afară, la foc de lemne sau cărbuni. Asta fac și eu. Gătesc la ceaun, pe cărbuni încinși.
Și pentru că îmi doresc să păstrez tradiția voi servi invitații la masă (și sunt destui in spatele camerelor) cu șorici , jumări, pomana porcului asortată cu mămăligă tradițională și murături asortate. Evident, țuica fiartă și vinul fiert nu lipsesc. Doar e frig afară și avem ceva de așteptat până se va săvârși pomana porcului.”
Pentru a afla mai multe despre ingrediente, micile secrete ale lui Dan Neagu și evident pentru a urmări materialul video, vă invităm să accesați pagina sa oficială, AICI.
Cum ți se pare subiectul?