La începutul acestei luni a intrat în vigoare o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a interzis funcționarilor publici să cumuleze salariul cu pensia. Efectele ei au început să apară în instituțiile publice din Prahova.
Vizată de decizia ÎCCJ este o categorie importantă de bugetari, precum angajații din ministere și agenții guvernamentale, prefecți și subprefecți, funcționari din primării și consilii județene, inspectori fiscali, funcționari din ANAF, polițiști locali, funcționari din diverse autorități și instituții publice centrale sau locale. Aceștia nu mai pot rămâne angajați la stat dacă au primit decizia de pensionare.
Detalii aici: Funcționarii publici nu mai pot cumula pensia cu salariul
În mai multe instituții din Prahova au început să-și facă efectele decizia instanței.
”În Prefectură am avut două cazuri. Atribuțiile de serviciu au fost preluate de colegii celor care au plecat” a declarat, pentru Observatorul Prahovean, Emil Drăgănescu, prefectul județului Prahova.
Tot doi angajați pensionari au părăsit și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova.
”Erau colegi la puncte de lucru, unde lucrau singuri, cu prelungire aprobată la sfârșitul anului. Au aplecat acum, ca urmare a decizie ÎCCJ. Unul dintre ei încasa pensia, celuilalt îi venise decizia de pensionare. Noi avem posturile blocate, așa că vom delega sarcinile colegilor rămași” a declarat Cristina Stoichici.
Reamintim că nu sunt afectați de decizie bugetarii care lucrează în baza unui contract individual de muncă, reglementat de Codul muncii, denumit personal contractual din sectorul public. Este vroba de profesori, medici, asistenți medicali, polițiști, militari, jandarmi, angajați ai companiilor de stat, grefieri, personal auxiliar din instanțe, magistrații (judecători, procurori), care au un statut special.
România are în prezent 1,3 milioane de funcționari, din care doar 11% sunt funcționari publici, potrivit statisticii Agenției Națională a Funcționarilor Publici.