Tarifele pentru apă și canalizare în zeci de localități din Prahova, unde operator este Hidro Prahova, ar putea fi majorate în 2025. Creșterea propusă este una semnificativă, respectiv 30,6% la apă și de 21% pentru canalizare, dacă ținem cont de strategia tarifară aprobată în 2022. Subiectul a fost pus pe tapet, miercuri, în cadrul ședinței Asociației de Dezvoltare Intercomunitare „Parteneriatul pentru Managementul Apei” Prahova, ședință la care nu s-a luat o decizie finală.
Ședința a fost convocată, miercuri, de președintele ADI Apă Prahova, Silviu Negraru, iar principala discuție a vizat tarifele pentru apă și canalizare, programate de Hidro Prahova să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
În cazul în care ar urma să fie aprobate noile tarife, cu 1 ianuarie 2025, creșterea ar urma să fie una substanțială, de 30,6% pentru apă și de 21% pentru canalizare, conform strategiei tarifare aprobate în 2022.
Tarif majorat la apă cu 30,6% în 2025
Un calcul simplu ne arată că dacă se aplică actul adițional aprobat în 2022, tariful la apă și canalizare ar putea ajunge la 18,51 lei/mc, exclusiv TVA, respectiv 9,66 de lei/mc/exclusiv TVA pentru apă și 8,85 lei/mc, exclusiv TVA pentru canalizare.
Dacă adaugăm TVA-ul de 9% atunci tariful la apă ar ajunge de 10,52 lei/mc la apă și de 9,64 lei/mc la canalizare, respectiv de 20,1 lei.
Tariful la apă și canalizare în 2024
Potrivit site-ului Hidro Prahova, în 2024, tarifele la apă și canalizare sunt de 7,11 lei/mc fără TVA și de 7,03 lei/mc fără TVA la canalizare (detalii AICI), TVA-ul fiind de 9%.
Astfel, dacă adaugăm TVA-ul de 9%, în 2024, tariful la apă este de 7,74 lei/mc, iar la canalizare de 7,44 lei/mc, respectiv un total de 15,4 lei cu TVA.
Două opțiuni privind tarifele din 2025
„Conducerea HIDRO PRAHOVA SA a prezentat două opțiuni pentru gestionarea situației: prorogarea tarifelor pentru o perioadă de șase luni, ceea ce ar genera pierderi financiare estimate la 20 de milioane de lei, sau aplicarea noilor tarife de la 1 ianuarie 2025, conform strategiei de tarifare existente.
Membrii ADI APA au atras atenția asupra deficiențelor de management ale HIDRO PRAHOVA SA, subliniind că problema tarifelor ar fi trebuit semnalată încă din primăvară sau vară. Astfel, ar fi fost posibilă o analiză completă a impactului financiar, identificarea unor soluții optime și implementarea măsurilor necesare în conformitate cu cadrul legal.
Participanții au convenit asupra necesității unui calendar strict de comunicare și a unei analize independente pentru a evalua impactul fiecărei opțiuni propuse, astfel încât să fie luate decizii care să protejeze interesele utilizatorilor și să asigure stabilitatea financiară a societății”, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Județean Prahova, emis după ședința ADI Parteneriatul pentru Managementul la Apă Prahova.
”Încercăm, pe cât putem, să eșalonăm această majorare pe mai mulți ani, astfel încât populația să nu fie atât de afectată, însă trebuie să verificăm dacă ne permite proiectul pe fonduri europene” a declarat pentru Observatorul Prahovean Silviu Negraru, primarul orașului Mizil și președintele ADI Apă Prahova.
Cum ți se pare subiectul?
Nu au nicio justificare pentru aceste prețuri.. Fraierii, adica consumatorii trebuie sa suporte pirderile din reteaua de apa. Ar face bine să repare tevile daca tot au pierderi pe rețea, nu sa creasca preturile după bunul lor plac.