Având în vedere informațiile controversate privind sacrificarea porcilor care revin în atenția opiniei publice, în special în perioada Crăciunului, Observatorul Prahovean a solicitat Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova un punct de vedere.
Reprezentanții DSVSA Prahova susțin că sacrificarea tradițională a porcilor în România, în special în perioada sărbătorilor de iarnă, este permisă de legislația sanitar-veterinară, cu respectarea unor condiții stricte menite să asigure bunăstarea animalelor să asigure siguranța alimentară a consumatorilor, păstrând totodată tradițiile locale legate de sacrificarea porcului în perioada sărbătorilor.
Astfel, condițiile legale pentru sacrificarea porcilor sunt:
Conform Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, sacrificarea porcilor fără asomare este interzisă și poate fi considerată cruzime față de animale, atrăgând amenzi între 3.000 și 12.000 de lei.
Asomarea poate fi realizată doar de către persoane instruite, respectiv medicii veterinari de liberă practică, care trebuie să verifice si starea de sănătate a animalelor înainte de sacrificare.
Sacrificarea trebuie să se facă în condiții igienice și fără suferință pentru animal.
După sacrificare, o probă din carcasă (pilierii diafragmatici sau din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului animalului sacrificat) trebuie analizată de un medic veterinar pentru a verifica prezența Trichinella Spiralis, un nematod (vierme cilindric). Carnea nu poate fi consumată până la obținerea unui rezultat negativ.
Proprietarii trebuie să predea medicului veterinar crotaliile auriculare ale porcului sacrificat în termen de șapte zile pentru actualizarea Bazei Naționale de Date.
Focar de pestă porcină africană la Mizil
Reamintim că un focar de pestă porcină africană a fost depistat într-o gospodărie din Mizil unde proprietarul animalelor a anunțat că a găsit doi porci morți. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova a dispus un set de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane pe raza localității.
”La Mizil a fost instituită o zonă de protecție și o zonă de supraveghere pe o distanță de 10 kilometri, iar în acest perimetru este interzisă deplasarea porcilor din gospodărie”, ne-a declarat dr. George Stratulat, directorul DSVSA Prahova.
Detalii aici: Focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din Mizil. Transportul porcilor în afara localității este interzis
Cum ți se pare subiectul?