Ploieștiul traversează unul dintre cele mai critice momente când vine vorba despre epurarea apelor uzate, în contextul au început să curgă penalități exorbitante pentru poluarea pârâului Dâmbu. Stația actuală de epurare, veche de peste o jumătate de secol, a rămas, în luna august, fără autorizație. Ca soluție de avarie, până la construirea noii stații de epurare a orașului, se propune preluarea de către Apa Nova a vechii stații de epurare.
Contextul privind stația veche de epurare a Ploieștiului este unul critic, în condițiile în care aceasta a rămas, în august 2024, fără autorizație, după ce municipalitatea ploieșteană nu și-a respectat angajamentul finalizării noii stații de epurare a orașului până la finele anului 2023.
Lucrările la noua stație de epurare a Ploieștiului au demarat în urmă cu aproape 16 ani, însă acestea au fost sistate în 2013 pe motiv de lipsă de finanțare, fapt care a generat inclusiv un litigiu pe rolul instanțelor, la acea dată, investiția fiind realizată în proporție de 80%.
În lipsa unei noi stații de epurare, Ploieștiul a continuat să epureze apa prin stația veche de epurare, în baza unui acord prin care se angaja să finalizeze, în perioada 2018 – 2023, stația nouă de epurare, promisiune care nu a fost onorată în vechiul mandat.
Curg penalitățile la Ploiești pentru apele uzate
Cum parametrii tehnici de funcționare a stației de epurare nu s-au încadrat în limitele prevăzute de lege, Administrația Bazinală de Apă Buzău – Ialomița a anunțat, în august 2023, că nu mai poate fi emisă autorizație de gospodărire a apelor pentru epurarea și evacuarea apelor uzate din municipiul Ploiești, fapt care a condus la aplicarea unor noi penalități mult mai mari.
În perioada august 2023 – februarie 2024 acestea erau în cuantum de aproape un milion de lei, însă lipsa unei autorizații pentru epurarea apelor uzate, a făcut ca Ploieștiul să acumuleze noi datorii, de data exorbitante (Vezi AICI).
În urmă cu mai bine de două luni, consilierii locali au votat prelungirea contractului cu Apa Nova, una dintre clauze fiind asumarea de către operator a finalizării lucrărilor la noua staţie de epurare a oraşului până în decembrie 2027.
Finalizarea noii stații de epurare nu scutește municipalitatea de plata penalităților cifrate la aproape 30 de milioane de euro până în la finele anului 2027.
Primele discuții pentru preluarea de către Apa Nova a stației vechi de epurare
La Ploiești au fost inițiate, luni, primele discuții aplicate pentru preluarea de către Apa Nova a vechii stații de epurare a orașului, în contextul în care operatorul care furnizează apă la nivelul municipiului s-a angajat să pună în funcțiune noua stație de epurare până la finele anului 2027.
„Problema este destul de gravă. Moștenirea este următoarea: practic noi am rămas acum fără autorizații și riscăm, până în decembrie 2027, când vom avea o nouă stație de epurare construită de operatorul Apa Nova, să plătim penalități în valoare de 30 de milioane de euro.
Ca atare, practic, noi am început discuțiile și președintele Consiliului Județean, domnul Nanu, a fost la Apele Române.
Noi ne-am întâlnit cu cei de la Apa Nova chiar astăzi să explorăm posibile soluții astfel încât să nu ajungem în situația să plătim 30 de milioane de euro penalități pentru faptul că noi nu avem stație de epurare modernă”, a susținut Mihai Polițeanu, primarul Ploieștiului, care a menționat că această soluție ar fi ca „Apa Nova să preia vechea stație de epurare”.
„În același timp trebuie văzut cum vom face acest lucru pentru că nu poți să impuți Apei Nova penalitățile câtă vreme Primăria Ploiești a fost vinovată și este vinovată pentru situația actuală”, susține Mihai Polițeanu, primarul Ploieștiului.
Demersurile privind preluare vechii stații de epurare de către operatorul Apa Nova sunt condiționate, potrivit unor surse din administrația locală, de un lucru extrem de important. Un angajament ferm din partea Apele Române că operatorul nu va suporta plata unor penalități viitoare până la finalizarea noii stații de epurare a Ploieștiului.