Sistemul Antigrindină în Prahova este unul care, de-a lungul celor 19 ani de funcționare, a ridicat multe semne de întrebare cu privire la eficiența lui, ba mai mult, o majoritate covârșitoare a fermierilor, beneficiari direcți ai sistemului, afirmă că acest sistem, departe de a face bine, face mai mult rău, în primul rând prin suprimarea precipitațiilor.
În episodul anterior am ridicat întrebarea cu privire la existența Autorizației de Mediu pentru însămânțarea norilor cu iodură de argint, tehnică folosită de Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (Sistemul Antigrindină).
Ce este Autorizația de Mediu
Potrivit legii, Autorizaţia de mediu este actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, prin care sunt stabilite condiţiile şi/sau parametrii de funcţionare ai unei activităţi existente sau ai unei activităţi noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, obligatoriu la punerea în funcţiune.
Procedura de reglementare este stabilită prin OM nr. 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizatiei de mediu, cu modificarile si completarile ulterioare.
Lista activităţilor pentru funcţionarea cărora este necesară obţinerea autorizaţiei de mediu este dată în Anexa 1 a OM nr. 1798/2007.
În baza Legii 544/2001, am trimis solicitări către Sistemul Antigrindină și către Societatea Electromecanica, cea care produce rachetele antigrindină, pentru a ni se pune la dispoziție Autorizația de Mediu în baza căreia se realizează aceste însămânțări ale norilor. Nu ne-am imaginat că, pentru o intervenție de o asemenea amploare, care are impact clar asupra mediului la nivel național, nu este necesară Autorizația de Mediu. Dar în România așa funcționează lucrurile, legile sunt date pentru cei care le dau, iar instituțiile statului sunt mai presus de toți.
Dacă Sistemul Antigrindină nu are nevoie de Autorizația de Mediu pentru a însămânța norii cu iodură de argint, fermierii, de exemplu, pe de altă parte, sunt obligați să obțină această Autorizație de Mediu pentru orice acțiune a lor. Este corect?
Răspunsurile la solicitările cu privire la Autorizația de Mediu
În răspunsul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, nr. 6996/11.10.2024, către Observatorul Prahovean, nu se spune absolut nimic de Ordinul 1798/2007, ci ni se transmite că „Informațiile solicitate se regăsesc pe site-ul www.asnacp.eu/informatii-publice”.
Nu era mai simplu să transmită că NU au autorizație de mediu pentru că, din punct de vedere legal, nu sunt obligați la aceasta? De ce trimit să verificăm pe site ceva ce, evident, nu există?
În răspunsul Societății Electromecanica nr. 2999/30.10.2024, către Observatorul Prahovean se stipulează că „(…) din analiza Anexei nr.1 la Ordinul 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu rezultă că activitățile de intervenții active în atmosferă nu sunt cuprinse în lista activităților supuse procedurii de emitere a autorizației de mediu.”
Citește și: Sistemul Antigrindină în Prahova: Peste 90% din fermieri solicită stoparea acestuia – DOCUMENT (2)
În răspunsul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor nr. DGEICSC/R/33942/11.10.2024, către Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) se face din nou trimitere la Ordinul MMDD nr.1798/2007 și se arată că „(…) ținând cont de faptul că Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor este o instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, finanțată de la bugetul de stat, activitatea desfășurată de aceasta nu poate fi încadrată în lista activităților economice care se reglementează din punct de vedere al protecției mediului, dar activitatea desfășurată de agricultori, beneficiari ai sistemului antigrindină și de creștere a precipitațiilor, aceștia trebuie să dețină autorizație de mediu pentru activitățile pe care le desfășoară (…)”.
Cu alte cuvinte, pentru intervențiile active în atmosferă, respectiv însămânțarea norilor cu iodură de argint, Sistemul Antigrindină nu trebuie să dețină, din punct de vedere legal, autorizație de mediu! De ce? Simplu, pentru că „este o instituție publică de interes național, (…), finanțată de la bugetul de stat”. Nu noi am zis asta, ei o spun! Și, din nou, revine întrebarea: Este corect?
Concluziile le poate trage fiecare.
Va urma
Reamintim faptul că Observatorul Prahovean a început un serial despre Sistemul Antigrindină în Prahova, sistem controversat care, în prezent, este suspendat. În județul Prahova sistemul antigrindină a fost suspendat începând cu luna iulie 2024, iar în restul țării începând cu luna septembrie. Scopul acestui serial este, ca pe bază științifică, să tragă fiecare concluzia dacă acest sistem este bun sau rău pentru agricultura și mediul din județul nostru, dacă era necesar și dacă se justifică continuarea lui.
Lasati sistemul antiogrindina sa functioneze, pana nu se intampla si la noi o tragedie ca in Spania.
Deci LASATI SISTEMUL ANTIGRINDINA SA FUNCTIONEZE SI LASATI-I PE ACESTI FERMIERI, JUDETUL PRAHOVA ARE PESTE 800 000 LOCUITORI CARE AU NEVOIE DE PROTECTIE, EI TREBUIE SA DECIDA.
DACA NU FACEM REFENDUM.