- Publicitate -

Povestea Forum Thassos: Proiectul lui Dan Adrian Drăgan, care s-a mutat acolo din dragoste de insulă

Data:

Distribuie articolul:

În timp ce mulți oameni, la vârsta de 40 de ani, nu mai au curaj să facă nicio schimbare în viața lor, Dan Adrian Drăgan, un român din București, a ales să-și urmeze visul și să dea România pe Grecia, mai exact Bucureștiul pe Thassos. Îndrăgostit de „insula de smarald”, a pus bazele comunității „Forum Thassos” care, în prezent, numără peste 220.000 de membri, toți interesați de insula din Grecia care, în sezon, se transformă în insulă românească.

- Publicitate -

Prin contractele pe care le are cu micii proprietari de afaceri locale, partenerii, Dan Drăgan își crește comunitatea și site-ul, care îi aduce un venit decent și care i-a permis să se relocheze în insula de care se declară cu adevărat îndrăgostit.

În câțiva ani de zile de la înființarea site-ului, sigla „Forum Thassos” afișată la magazinele, tavernele sau unitățile de cazare partenere, reprezintă garanția calității printre membrii comunității. Puțini din românii care ajung pe insulă nu știu ce reprezintă această comunitate și, din cei care știu, foarte puțini sunt cei care contestă valoarea recomandărilor venite de la membri.

În plus, vara, majoritatea televiziunilor naționale apelează la el atunci când realizează reportaje despre promovarea insulei Thassos ca destinație de vacanță. Și, adevărul este că, la cine altcineva mai nimerit puteau să apeleze?

- Publicitate -

Citește și: Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Ca scurt istoric, în 2014 s-a înființat „Forum Thassos”. În 2015 avea patru parteneri, în 2016 număra deja 30 de parteneri, număr care, în 2017 s-a dublat, ajungând la 60 de parteneri. În 2020, atunci când Dan s-a mutat în Thassos împreună cu prietena lui, forumul avea deja 120 de parteneri, „de la hobby, devenise și o mică afacere”, spune el.

Parteneri înseamnă afaceri locale care sunt testate și apoi recomandate de moderatorii Forum Thassos. „Eu nu te oblig să faci nimic, treaba ta ce faci, te oprești unde vrei, mănânci ce vrei, eu doar recomand…”, mai explică Dan.

Succesul acestei afaceri este dat de interacțiunea între membrii comunității. Nu este doar un forum unde fiecare își postează impresiile, ci funcționează pe bază de recomandări în timp real. „De exemplu, dacă întrebi acum pe forum, unde să mănânci în Theologos, o să primești imediat răspunsuri: Iatrou, Iatrou, Augustos, Iatrou, Neromilos, Iatrou, Rafaila… practic, în timp real”, detaliază antreprenorul.

- Publicitate -

Ce este de fapt Forum Thassos?

La bază „Forum Thassos” este un site de unde cei interesați de o vacanță pe insulă își pot lua absolut toate informațiile de care au nevoie pentru a avea garanția unei vacanțe reușite în această insulă. Astfel, cei interesați, găsesc aici unități de cazare recomandate, taverne, magazine, dar și plajele cele mai frumoase și obiectivele turistice cele mai căutate.

Nu voi recomanda niciodată un loc, o tavernă sau o cazare, dacă știu că nu sunt ceea ce trebuie pentru turiști. La fel și cu produsele… Eu recomand produse locale, producători locali. Nu voi recomanda niciodată un produs care mie nu-mi place. Nu risc reputația mea, sau a afacerii, pentru câțiva euro…”, spune Dan.

Și satisfacția turiștilor mulțumiți de recomandările găsite pe Forum Thassos este garanția faptului că Dan face lucrurile bine… ba chiar foarte bine.

- Publicitate -

Dar site-ul în sine este una… Ceea ce reprezintă cu adevărat baza, este comunitatea pe care Dan Drăgan a reușit să o strângă în jurul lui, oameni care iubesc Thassos-ul, care apreciază produsele tipice insulei și peisajele de vis care se găsesc la tot pasul aici.

Despre începuturile Forum Thasssos

Totul a început ca o joacă… un fel de pariu pe care 15 foști membri ai unui cunoscut forum românesc, toți îndrăgostiți de Thassos, au decis să se desprindă și să-și înființaze propriul forum, propria comunitate de pasionați ai călătoriilor pe această insulă. Și așa a luat naștere Forum Thassos, după cum povestește Dan Adrian Drăgan, unul dintre cei 15 membri fondatori.

Cu timpul, atunci când lucrurile au devenit serioase, când comunitatea a crescut, cei 15 membri s-au întâlnit și „au pus cărțile pe masă” deoarece era nevoie de mai multă implicare. Astfel, unii au decis să se retragă iar, din cei care au rămas, Dan și Simona (asociata lui) au fost cei care s-au dedicat în totalitate proiectului, aducând Forum Thassos la ceea ce este în ziua de astăzi: principalul punct de reper din România în ceea ce privește organizarea unei vacanțe în insula Thassos. Și din ce în ce mai mulți români își organizează vacanțele în insula Thassos.

- Publicitate -

Ulterior, având experiență în administrarea site-urilor și în gestionarea comunităților, Dan a decis să lase Bucureștiul și să se mute în Thassos, pentru ca astfel să fie mai conectat la viața de acolo, la problemele turiștilor români și, totodată, să poată face absolut toate recomandările în baza experiențelor sale personale.

Până acum, în 2024, a stat undeva în satul tradițional Theologos și își dorește ca, împreună cu partenera de viață, să-și cumpere o casă acolo. Astfel, va deveni „thassosit cu acte în regulă”.😊

Thassos – insulă românească și datorită lui Dan Adrian Drăgan

Ca o constatare personală, prima dată când am ajuns pe insulă, în anul 2013, majoritatea turiștilor erau sârbi și doar mai puțin de un sfert români. Treptat, insula a devenit preferata românilor, probabil și datorită creșterii nivelului de trai din țara noastră și a faptului că Thassos este o insulă extraordinar de accesibilă din România, mai ales din partea de sud a acesteia.

- Publicitate -

Astfel, nu este de mirare că, în timpul sezonului, Thassos se transformă într-o bucățică de România, unde vezi mașini înmatriculate în RO, din diverse județe ale țării. Și cum să fie altfel când suntem prea săraci ca să ne petrecem vacanțele în țara noastră de origine? 😉

Deși în sezon, 15 iunie – 1 septembrie, insula este plină, Thassos este o destinație de vacanță al cărei sezon poate fi prelungit. Și tocmai asta încearcă Dan în ultima vreme, să arate românilor că și în lunile septembrie și octombrie insula are foarte multe de oferit, poate chiar mai multe decât în sezon: drumeții, vizite la producătorii locali de ulei de măsline, care abia în octombrie își încep recoltarea, la micii artizani care, în extrasezon se ocupă cu manufacturarea obiectelor pe care apoi, le vând turiștilor în timpul sezonului.

De asemenea, în aprilie și mai insula se transformă într-un adevărat paradis și, chiar dacă apa nu este tocmai cea mai bună pentru baie, sunt atâtea alte lucruri care se pot face pe insulă.

- Publicitate -

Ce înseamnă afacerea Forum Thassos

Dacă un angajat are un program care îi permite să se deconecteze din când în când de la jobul său, Dan Adrian Drăgan, odată cu înființarea acestei afaceri, s-a dedicat 100%, ba chiar 1000% în unele perioade. Nu este singur, are moderatori voluntari care îl ajută să gestioneze comunitatea și subiectele dezbătute.

Este dificil, mai ales atunci când sunt subiecte sensibile de moderat. Dacă o postare o poți vedea înainte de aprobare, la comentariile pe care o postare le poate genera trebuie mare atenție. Și atunci, postările sensibile doar eu le aprob”, spune Dan.

Și este o afacere la care trebuie să fie în permanență conectat, astfel încât nu-și permite să scape telefonul din ochi sau să nu fie conectat o perioadă. Interacțiunea în timp real se, de fapt, baza succesului acestei afaceri.

Odată cu mutarea în Thassos, fiind mai aproape de parteneri, a putut să dezvolte și forumurile conexe: Forum Grecia, Forum Lefkada, Forum Halkidiki, care, la rândul lor, numără zeci de mii de membri. Ce ajută foarte mult la succesul acestora este infrastructura din spate, adică know-how-ul de administrare a comunităților, care nu este deloc o treabă simplă. „Acest know-how l-am dobândit în ani de zile… nu doi sau cinci”, spune Dan.

Citește și: Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Munca de administrare a acestora presupune activitate susținută de 16 ore pe zi, fără weekend: „De când mă trezesc și până adorm, lucrez. Și avem peste 80 de persoane în echipă care ne ajută”. Practic se confundă jobul cu viața de zi cu zi. Este un lucru care lui Dan îi place, pe care l-a ales ca mod de viață și care îi aduce satisfacții pe mai multe planuri, nu doar pe cel financiar.

Îi place ceea ce face, îi place să interacționeze cu oamenii, cu grecii, știe deja câteva mii de cuvinte în greacă, îi place să interacționeze cu turiștii, să îi ghideze… pe scurt jobul lui este, practic, viața lui.

În afară de administrarea comunităților, Dan Adrian Drăgan este DJ la taverne, în timpul sezonului. „Am trei evenimente pe săptămână și nunți”, detaliază el. Și de aici are un venit care vine să-i rotunjească câștigul pentru un trai decent pe o insulă grecească, unde costurile de zi cu zi sunt mai ridicate decît pe continent. Nu s-a dus acolo să facă mulți bani ci ca să ducă o viață mai liniștită decât în București.

Popularizarea insulei se face însă cu respectarea calității turiștilor

Prin intermediul comunității pe care a creeat-o, Dan Drăgan face tot posibilul să aducă în Thassos turiști de calitate sau să-i educe pe cei care călătoresc deja în această destinație.

Astfel, mai ales în sezon, pagina de Facebook a comunității este plină de exemple „așa nu”, exemple ale unor turiști certați cu legea și cu bunul simț. De la parcare „unde vrea mușchii lor”, dacă se poate chiar pe nisip, lângă apă, până la gunoaie aruncate aiurea sau comportamente reprobabile, toate acestea sunt taxate public de membrii comunității, astfel încât să crească nivelul de educație al celor prezenți pe insulă.

promotionale forum thassos

Turiștilor, atunci când interacționează cu el direct, le oferă mici atenții, materiale promoționale cu „Forum Thassos”, de care aceștia sunt foarte încântați. Brelocuri, brățări, pixuri, pe care membrii comunității le afișează mândri pe pagina de Facebook a forumului. Și, de asemenea, aceștia sunt foarte încântați atunci când regăsesc, la tavernele unde mănâncă sau la magazinele de unde își cumpără suveniruri, sigla „Forum Thassos”. Este, pentru ei, garanția calității.

Thassos este, de ani de zile, „acasa” lui Dan Drăgan și el face tot posibilul ca la el acasă să aducă oameni de calitate. Și nu poate fi condamnat pentru asta… Unii sunt nemulțumiți, este firesc când sunt atâția oameni la un loc. Cu toate acestea, proiectul crește frumos, organic, iar faptul că „Forum Thassos” este principalul punct de referință pentru organizarea unei vacanțe pe această insulă este tot ceea ce Dan Adrian Drăgan are nevoie pentru a merge mai departe.

Citește și Val de hate împotriva Forum Thassos și a lui Dan Drăgan. De unde atâta ură?

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

14 COMENTARII

  1. Ce nu va spune Drăgan este faptul ca s a ales praful de ceea ce a fost Tassos și spiritul grecesc al insulei, el transformând totul într o afacere banoasa. Poate va spune și de ce toate comentariile negative ale turiștilor sunt șterse, afectandu i interesele.

    • DJ-ul Dan Adrian Dragan nu o sa raspunda niciodata, el nu stie ce este dialogul, este maniac de actiunea block, fapt ce ne arata ca doar propriul interes conteaza. Habar nu are DJ-ul de spiritul si traditia greceasca, nu-l intereseaza, turmele de romani sunt importante pentru ca ei aduc banii.

  2. Cu aducerea oamenilor de calitate este exact pe dos, DJ-ul Dan Adrian Dragan a murdărit insula cu promovarea unor locuri unde contează cantitatea și nu calitatea, probabil promovând aceste locuri veniturile lui sunt mai mari sau mai sigure. Este adevărat ca promovează doar ce ii convine lui, cum ar fi taverna Irene sau Iatrou, ambele punând accent pe cantitate, meniul și servirea lăsând mult de dorit. De ce nu spune Dan Adrian Dragan niciodată nimic de taverna Stelios care este cu mult peste Iatrou? Pentru ca la Iatrou se fac petreceri cu hoardele de „români de calitate” care nu știu altceva decât sa bea și sa mănânce. Inclusiv DJ-ul Dan Adrian Dragan Nu este în stare sa posteze ceva interesant despre insulă se rezuma la plictisitoare poza cu un capucino în mână. Toate postările lui sunt despre mâncare și petreceți, nimic despre insulă, nimic despre istoria și poveștile insulei. Banii se fac din turmele de „români de calitate” care au cotropit și murdărit aceasta insulă, nu din povesti despre insulă.

  3. Fiecare are dreptul la propria părere. Dacă nu vă convin regulile comunității Forum Thassos, puteți oricând să o părăsiți. Vi s-a cerut vreun ban? Vi s-a impus să mergeți într-un anumit loc?
    De ce este așa de greu de înțeles ce înseamnă administrarea unei comunități? De ce este așa greu de înțeles că numărul celor mulțumiți, numărul celor care au găsit ajutor în această comunitate este cu MULT mai mare decât al celor câțiva nemulțumiți… unii chiar înverșunați? Și tocmai acest raport covârșitor ne-a făcut să considerăm că proiectul Forum Thassos merită promovat.
    „De ce nu spune Dan Adrian Dragan niciodată nimic de taverna Stelios care este cu mult peste Iatrou?”… vă răspund eu… pentru că, probabil, nu are contract comercial pentru promovarea respectivei taverne!! Și care este problema?!?!?!
    Atunci când veți găsi un loc de unde să vă luați… ceva… orice… GRATUIT din toate punctele de vedere, să ne anunțați și pe noi! Dar să nu fie vreo societate de binefacere sau vreo biserică pentru că acestea nu se încadrează la „Antreprenori de succes”.
    Mulțumim!

    • De ce nu se publica si raspunsul pe care vi l-am dat, de ce trebuie sa existe o singura opinie, de ce nu sunteti transparenti? Pentru ca adevarul si dreptatea va deranjeaza altfel ar trebuii sa fie un dialog constructiv.

  4. Ce ma interesează pe mine de Drăgan? Ce dacă s-a mutat în Thasos ? Oricine se poate muta dacă are resurse financiare, dar NU MERITA ! De ce ? Pt ca eu, de exemplu merg mereu în alta parte și nu ma mai interesează Thasos de 18 ani !

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Declarația pe care elevii navetiști din Prahova trebuie să o completeze pentru transportul gratuit

Și în acest an, elevii care învață în școli și licee din afara localității de domiciliu, beneficiază de transport gratuit

Trebuie vizat carnetul de elev pentru transportul gratuit în Ploiești? Răspunsul TCE

Tot ce trebuie să știi despre transportul gratuit al elevilor în Ploiești: documente necesare și ce tonete eliberează legitimațiile

Mașinile localnicilor din Brazi au devenit ”dalmațiene”. Petele nu au ieșit nici la spălătoriile auto

”Am crezut că este praf saharian, dar nici la spălătoria auto nu a ieșit”

Cum arată Parcul Bucov după Republik Fest [FOTO]

Imagini surprinse a doua zi după terminarea festivalului

Ce măsură ar trebui să ia viitorul primar al Ploieștiului pentru subvenția la apă caldă și căldură?

Rezultatele sondajului la care au răspuns peste 1300 de cititori

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Ați vândut terenuri sau locuințe? Sunteți buni de plată TVA!

Un român s-a trezit dator la ANAF pentru două tranzacții imobiliare

Când devine primar în funcție al Ploieștiului independentul Mihai Polițeanu

Mihai Polițeanu nu a putut să-și intre în atribuțiile de primar imediat după alegeri

Veste bună pentru toți angajații din învățământ. Când vor încasa prima didactică

Angajații din învățământ vor  primi și în acest an prima de carieră didactică, respectiv prima de carieră profesională pentru personalul nedidactic.
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Medicul Alin Scarlat: Relația dintre credință și longevitate

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Smiley, Andra și Puya cântă la Sinaia Forever 2024

Detalii din culisele organizării festivalului

Ce surprize îi așteaptă pe participanții de la Republik Fest organizat în acest weekend la Ploiești

Festivalul se va desfășura în perioada 6-8 septembrie 2024, în Parcul Bucov
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Ați vândut terenuri sau locuințe? Sunteți buni de plată TVA!

Un român s-a trezit dator la ANAF pentru două tranzacții imobiliare

Când devine primar în funcție al Ploieștiului independentul Mihai Polițeanu

Mihai Polițeanu nu a putut să-și intre în atribuțiile de primar imediat după alegeri
- Publicitate -