- Publicitate -

Tone de deșeuri toxice depozitate într-o balastieră din Prahova au dispărut miraculos. În paralel, suprafața excavată a acesteia s-a micșorat

Data:

Distribuie articolul:

Tone de deșeuri posibil periculoase sau foarte periculoase par a fi fost îngropate la mai puțin de 50 de metri de albia râului Teleajen, în imediata apropiere a pădurii Parcului Constantin Stere. Imaginile realizate în intervalul martie 2024 – iulie 2024 relevă o operațiune foarte bine organizată desfășurată aproape la vedere, pe perimetrul unei balastiere din zonă.

- Publicitate -

UPDATE: Control al Prefecturii și autorităților de mediu în urma articolului publicat ieri de Observatorul Prahovean

De la soluri contaminate cu produse petroliere, la deșeuri care par a conține vată de sticlă, mase plastice sau cauciucuri, toate aceste materiale pot fi găsite acoperite cu doar câțiva centimetri de pământ în imediata apropiere a albiei Teleajenului.

Conform imaginilor pe care le-am preluat în intervalul 20 martie 2024 – 24 iulie 2024, depozitarea și îngroparea lor sistematică au început în luna martie. Atunci apar pe imagini primele cantități de deșeuri depozitate în colțul dinspre râu al balastierei:

După cum puteți observa, vorbim ”doar” despre câteva camioane care conțin ”doar” câteva cauciucuri și ”niște” mase plastice.

- Publicitate -

Vă rugăm să remarcați dimensiunea relativ redusă a depozitului și, foarte, foarte important, dimensiunea impresionantă a malului care delimitează balastiera pe partea cu râul.

Nu o treceți ușor cu vederea, pentru că ea este cheia afacerii.

În aprilie, apar taluzări pe marginea dinspre drumul care o separă balastiera cu depozitul de balastiera vecină, taluzări care par a avea rostul de a acoperi deșeuri depozitate în acea zonă.

- Publicitate -

În plus, apar materiale noi, cum este cel de culoare cafenie pe care îl puteți vedea în fotografii. Nelipsitele dar foarte poluantele cauciucuri devin o prezență familiară.

depozitare deseuri balastiera bucov

depozitare deseuri balastiera bucov

Fotografiile făcute pe 12 mai 2024 ne arată cum sunt depozitate cantități noi de foarte toxice materiale pentru mediu. De asemenea, se văd urmele a ceea ce pare a fi operațiunea de acoperire a unora dintre deșeurile depozitate anterior.

depozitare deseuri balastiera bucov

Patru zile mai târziu, pe 16 mai 2024, aceste deșeuri par a fi fost acoperite cu material steril din exploatare.

- Publicitate -

Apar însă altele noi, nu doar toxice ci și extrem de periculoase: deversarea direct pe sol a ceea ce pare o cantitate semnificativă de produs petrolier.

Pozele făcute în aceeași zi relevă și depozitări noi, de sol de culoare închisă, care, după toate aparențele pare a fi contaminat cu produse petroliere – șlamuri, pentru cei familiarizați cu argoul specific.

Pe 15 iulie observăm alte modificări. În primul rând, nu se mai văd deșeurile din lunile anterioare, acestea dând impresia a fi acoperite.

- Publicitate -

În al doilea rând, se văd depozitate materiale noi. Dintre acestea, cele mai toxice și periculoase pentru sănătatea oamenilor și pentru mediu sunt cele pe care le vedeți sub forma unor șiruri maronii.

Conform surselor noastre, acestea ar putea fi cantități impresionante de deșeuri care conțin vată de sticlă.

Este de remarcat cum malul dinspre râu al balastierei a început să fie nivelat. Astfel, dimensiunea impresionantă despre care vă atenționam la începutul textului, nu mai deloc impresionantă și o să vedem de ce.

- Publicitate -

Pe 24 iulie nu mai avem niciun deșeu la vedere pe teritoriul balastierei/depozit de deșeuri. Totuși, îți hipnotizează privirea pata mare din mijlocul colțului balastierei dinspre râul Teleajenului. Pare a fi rezultat al unei scurgeri masive de produs petrolier.

Totul este nivelat, dichisit, tras la dungă încât ai putea să juri că imaginile anterioare nu sunt preluate din acel loc.

Doar că dacă îți muți privirea către malul dinspre râu, observi că a dispărut complet muntele de agregate care te impresiona în pozele făcute în luna martie. La fel, constați că perimetrul balastierei a intrat la apă, s-a micșorat, fix în același colț, și pe latura cu râul.

- Publicitate -

Cea mai posibilă explicație pentru acest fenomen realizat fără îndoială de mâna omului este acela că deșeurile au fost acoperite cu muntele de steril de pe mal.

Dar ce s-a întâmplat de au nivelat oamenii muntele exact peste zona unde cu câteva săptămâni înainte erau depozitate deșeurile toxice?

Probabil are o legătură directă cu faptul că în zonă au avut loc mai multe controale ale Gărzii de Mediu Prahova, ca urmare a semnalelor apărute în presă.

O informație dată publicității astăzi de către prefectul Emil Drăgănescu ne face să sperăm că există șanse reale să vedem ce se află sub solul nivelat în viteză pe perimetrul balastierei de pe malul Teleajenului.

Începând de la 1 iulie 2024, Prefectura a înființat o ”comisie mixtă pentru verificarea unităților de extragere și prelucrare a agregatelor minerale în județul Prahova”. Până la data de 1 octombrie 2024, aceasta va trebui să prezinte rapoarte ale controalelor făcute la balastiere, și măsurile dispuse în urma acestora.

Este primul demers relevant al unei autorități județene care poate avea efecte concrete în ceea ce privește reglementarea activităților balastierelor din Prahova.

Comisie mixtă pentru verificarea balastierelor. Ce spune Prefectura Prahova

„În exercitarea atribuțiilor specifice, prefectul județului Prahova, domnul Emil Drăgănescu, a emis un Ordin de Prefect privind constituirea unei comisii mixte pentru verificarea modului de aplicare și respectare a actelor normative în vigoare în activitatea unităților de extragere și prelucrare a agregatelor minerale din județul Prahova.

Prefectul județului informează asupra faptului că activitățile de verificare sunt în desfășurare, vizează toate balastierele de pe raza jud. Prahova, iar rezultatele acestora vor fi făcute publice la finalul evaluării. Instituțiile menționate în ordin au obligația să prezinte rapoartele de control finale până la data de 1 Octombrie 2024.

Totodată, prefectul Emil Drăgănescu informează opinia publică că monitorizează cu atenție situația de la Salina Slănic, sens în care a solicitat tuturor factorilor implicați precizări punctuale asupra soluțiilor identificate”, au transmis reprezentanții instituției.

informare prefectura

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

1 COMENTARIU

  1. Sa vedeti ce fac turcii pe malul raului Teleajan e strigator la cer,nu mai zic de praful si mizeria care o aduc in Pleasa refractare sau mirosul urat de la Indeco si Eco National

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Noi cantități impresionante de deșeuri descoperite pe fundul unui lac, în timpul controlului la balastierele de la Bucov [VIDEO]

Imaginile arată că operațiunea de depozitare a deșeurilor în gropile rămase în urma exploatărilor este una de anvergură, care s-a derulat pe parcursul mai multor ani

Ce au scos la suprafață excavările făcute în timpul controlului la o balastieră de pe râul Teleajen

Prefectura Prahova și instituțiile de mediu au efectuat un control la balastierele de pe râul Teleajen, din apropierea Parcului Constantin Stere de la Bucov

„Intoxicați” cu hidrogen sulfurat și benzen. Harta poluării la Ploiești

Ploieștenii au reclamat că aerul este irespirabil și la Dispeceratul Primăriei Ploiești.

Sunteți de acord cu renunțarea la rachetele antigrindină? Sondaj Observatorul Prahovean

Sunteți de acord cu măsura ministrului Agriculturii? Votați sondajul din articol!

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Cisternă încărcată cu 10 tone de petrol răsturnată în Prahova

Cisternă încărcată cu petrol, răsturnată în Prahova la Gornet

Firmele de pompe funebre, obligate să obțină aviz de la Consiliul Local Ploiești

Prestatorii de servicii funerare trebuie să aibă un fond de garantare pentru acordarea de despăgubiri.

Strada Mihai Bravu, un pericol iminent pentru șoferi și pietoni [FOTO]

Șoferii încă fac slalom printre cratere și liniile pe care niciun tramvai nu a mai circulat de mai bine de 20 de ani

„Este un fals grosolan”. MApN dezminte informaţiile cu privire la pregătirea piloţilor ucraineni în România

Dezinformarea se referă la un pretins „raport despre activitățile MApN privind antrenarea piloților ucraineni în anul 2024”.
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Medicul Alin Scarlat: ”Iubirea este cheia longevității”

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Maria Baicu și Staphanie Constantinescu, două dintre elevele din Prahova care au obținut media 10 la Bacalaureat

Maria Baicu și Stephanie Constantinescu sunt absolventele clasei a 12-a care au reușit performanța maximă la examenul maturității

Interviu cu Nouria Nouri, actrița care a colaborat cu Disney

Actrița Nouria Nouri a fost vedeta postului Antena 1 Ploiești în anii '90, iar ulterior s-a implicat în proiecte de teatru pentru copii.
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Cisternă încărcată cu 10 tone de petrol răsturnată în Prahova

Cisternă încărcată cu petrol, răsturnată în Prahova la Gornet

Firmele de pompe funebre, obligate să obțină aviz de la Consiliul Local Ploiești

Prestatorii de servicii funerare trebuie să aibă un fond de garantare pentru acordarea de despăgubiri.

Strada Mihai Bravu, un pericol iminent pentru șoferi și pietoni [FOTO]

Șoferii încă fac slalom printre cratere și liniile pe care niciun tramvai nu a mai circulat de mai bine de 20 de ani
- Publicitate -