- Publicitate -

Sistemul antigrindină din Prahova a fost oprit de ministrul Agriculturii la cererea fermierilor! [DOCUMENT]

Data:

Distribuie articolul:

Ministrul Agriculturii, Ionuț Florin Barbu, a semnat un ordin prin care a decis suspendarea activităților de lansare a rachetelor antigrindină de către Grupul de Combatere Prahova! Măsura a intrat deja în vigoare pe 26 iulie și este valabilă până la data prezentării unui studiu de impact asupra efectelor rachetelor antigrindină.

- Publicitate -

Victorie pentru fermierii din Prahova care s-au opus funcționării sistemului național antigrindină pentru că ar fi provocat seceta.

Ministrul Agriculturii a semnat vineri, 26 iulie, Oridnul nr. 300 privind suspendarea activităților de lansare a rachetelor antigrindină de către Grupul de Combatere Prahova.

Florin Barbu a invocat în luarea acestei decizii fără precedent o adresă a Direcției Agricole Prahova prin care marea majoritate a fermierilor din județ a solicitat și a votat sistarea lansării rachetelor antigrindină.

- Publicitate -

De altfel, Observatorul Prahovean a publicat săptămâna trecută reacția Asociației Producătorilor Agricoli de Cereale și Plante Tehnice Prahova privind eficacitatea rachetelor.

Aceștia susțineau că sistemul românesc antigrindină a fost construit fără consultarea fermierilor, fără respectarea recomandărilor Organizației Mondiale de Meteorologie, fără proiectarea unui sistem adecvat de monitorizare a rezultatelor și de evaluare a eficacității și fără realizarea unui studiu de impact cu privire la poluarea de perspectivă cu iodură de argint.

”În plus, prin acțiunea lor, rachetele antigrindă provoacă secetă, descărcând norii pe dealurile unde sunt amplasate punctele de lansare și accentuând astfel deficitul de apă de pe terenurile agricole” se arăta într-un document transmis redacției noastre.

- Publicitate -

Detalii aici: Revolta fermierilor prahoveni împotriva sistemului anti-grindină: ”Eficacitatea rachetelor nu este susținută de dovezi științifice concrete”

Astfel, lansarea rachetelor antigrindină în Prahova a fost suspendată până la data prezentării unui studiu de impact asupra efectelor interventiei active în atmosferă de către Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor.

În ordinul de ministru se precizează că ”eventualele pagube produse de căderile de grindină în zonele protejate anterior de infrastructura Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor de pe raza județului Prahova vor fi suportate de persoanele fizice și/sau juridice care au solicitat în scris oprirea Sistemului în aceste zone și au semnat listele depuse la sediul MADR”.

În caz de calamitare a producției, vor fi despăgubiți de către stat doar fermierii care nu au solicitat în mod expres suspendarea funcționării Sistemului Național Antigrindină în Prahova.

- Publicitate -

Totodată, infrastructura operațională de combatere a căderilor de grindină de pe raza județului Prahova va intra în pază și conservare.

Documentul oficial poate fi consultat aici: Ordin MADR Antigrindina

Scrisoarea de mulțumire a fermierilor prahoveni către ministrul Agriculturii pentru sistarea sistemului antigrindină în Prahova:

Scrisoarea de mulțumire a fermierilor prahoveni către ministrul Agriculturii pentru sistarea sistemului antigrindină în Prahova

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

4 COMENTARII

  1. Păi să îi dea afară și pe măscăricii ăia de se jucau de-a racheta și ploaia.Bugetarii ăștia după ce câ sunt mulți, căștigă degeaba banii mai sunt și aroganți și incompetenți. Afară cu ” Doreii” care trăgeau cu rachetele cum trăgeam noi pe vremuri cu praștia.

  2. Deoarece ministerul agriculturii a hotarat suspendarea utilizarii sistemului antigrindina,la cererea unei minoritati, propun ca pe viitor, distrugerile provocate de grindina in localitatile din Prahova sa fie suportate de acesti”agricultori” care se cred oameni de stiinta.
    Problema secetei vine din alta parte, de care foarte putini oameni sunt constienti…

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Noi cantități impresionante de deșeuri descoperite pe fundul unui lac, în timpul controlului la balastierele de la Bucov [VIDEO]

Imaginile arată că operațiunea de depozitare a deșeurilor în gropile rămase în urma exploatărilor este una de anvergură, care s-a derulat pe parcursul mai multor ani

Ce au scos la suprafață excavările făcute în timpul controlului la o balastieră de pe râul Teleajen

Prefectura Prahova și instituțiile de mediu au efectuat un control la balastierele de pe râul Teleajen, din apropierea Parcului Constantin Stere de la Bucov

Tone de deșeuri toxice depozitate într-o balastieră din Prahova au dispărut miraculos. În paralel, suprafața excavată a acesteia s-a micșorat

De la soluri contaminate cu produse petroliere, la deșeuri care par a conține vată de sticlă, mase plastice sau cauciucuri, toate aceste materiale pot fi găsite acoperite cu doar câțiva centimetri de pământ în imediata apropiere a albiei Teleajenului.

„Intoxicați” cu hidrogen sulfurat și benzen. Harta poluării la Ploiești

Ploieștenii au reclamat că aerul este irespirabil și la Dispeceratul Primăriei Ploiești.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Atenționare de ploi torențiale în 28 de localități din Prahova

Meteorologii au emis o avertizare de tip cod galben...

Cisternă încărcată cu 10 tone de petrol răsturnată în Prahova

Cisternă încărcată cu petrol, răsturnată în Prahova la Gornet

Firmele de pompe funebre, obligate să obțină aviz de la Consiliul Local Ploiești

Prestatorii de servicii funerare trebuie să aibă un fond de garantare pentru acordarea de despăgubiri.

Strada Mihai Bravu, un pericol iminent pentru șoferi și pietoni [FOTO]

Șoferii încă fac slalom printre cratere și liniile pe care niciun tramvai nu a mai circulat de mai bine de 20 de ani
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Medicul Alin Scarlat: ”Iubirea este cheia longevității”

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Maria Baicu și Staphanie Constantinescu, două dintre elevele din Prahova care au obținut media 10 la Bacalaureat

Maria Baicu și Stephanie Constantinescu sunt absolventele clasei a 12-a care au reușit performanța maximă la examenul maturității

Interviu cu Nouria Nouri, actrița care a colaborat cu Disney

Actrița Nouria Nouri a fost vedeta postului Antena 1 Ploiești în anii '90, iar ulterior s-a implicat în proiecte de teatru pentru copii.
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Atenționare de ploi torențiale în 28 de localități din Prahova

Meteorologii au emis o avertizare de tip cod galben...

Cisternă încărcată cu 10 tone de petrol răsturnată în Prahova

Cisternă încărcată cu petrol, răsturnată în Prahova la Gornet

Firmele de pompe funebre, obligate să obțină aviz de la Consiliul Local Ploiești

Prestatorii de servicii funerare trebuie să aibă un fond de garantare pentru acordarea de despăgubiri.
- Publicitate -