- Publicitate -

Cum sună 1.000.000 de metri pătrați de teren agricol transformați în balastieră la fix 4 kilometri de centrul Ploieștiului? Dar un mal de râu transformat în groapă de gunoi?

Data:

Distribuie articolul:

Cauciucuri, mase plastice, deșeuri de construcții – sunt doar câteva dintre tipurile de gunoaie care nu au reușit să fie îngropate în totalitate în malul râului Teleajen pe o lungime de aproximativ 2 kilometri, în imediata apropiere a parcului Bucov și la doar 3,5 kilometri în linie dreaptă de centrul Ploieștiului. Coincidență sau nu, perimetrul se suprapune exact pe domeniul pe care firma Vierstein Bau exploatează în acest moment agregate minerale de pe o suprafață de peste 200.000 de metri pătrați.

- Publicitate -

În timp, sub privirile complice ale tuturor autorităților, albia râului Teleajen cuprinsă între podul care face legătura între Blejoi și Boldești-Scăieni și a celui care leagă Ploieștiul de Bucov a devenit o uriașă groapă de gunoi. Pe ambele maluri ale râului și chiar în albie descoperi dovezi ”istorice” ale acestui lucru: resturi de asfalt, cauciucuri, mase plastice, textile etc sunt acoperite astăzi de un strat subțire de sol.

Depozitate ilegal aici de-a lungul anilor, au devenit parte a peisajului.

Dacă azi ai curiozitatea să faci o plimbare pe albia Teleajenului în acest sector, cu siguranță vei sesiza diferența dintre malul dinspre Ploieștiori al râului, unde localnicii încă mai aruncă la întâmplare gunoaie menajere, și malul dinspre Bucov, care, cel puțin pe raza exploatărilor firmei Vierstein Bau, arată ”țiplă”.

Contrastul este izbitor: pe o parte gunoaie și dezordine, de cealaltă parte un taluz lung de aproape 2 kilometri. Proaspăt făcut, el ”sistematizează” malul râului și gardează drumul pe care trec zilnic zecile de autocamioane și utilaje grele care lucrează la balastiere.

- Publicitate -

La prima vedere, firma merită o notă de excelență pentru profesionalismul cu care a abordat realizarea taluzării malului. După primul impact, ceva îți provoacă logica. Realizezi că ”lucrarea” nu are nicio noimă: pornește de nicăieri și se termină niciunde.

Observația este valabilă atât pe lungime, cât, mai ales, pe adâncime, unde pământul pus se surpă și se scurge direct în râu. Ceea ce ne arată fără niciun dubiu că rolul pământului depozitat direct pe malul Teleajenul nu este acela de a-l consolida.

Mai mult, conform răspunsurilor primite de la Apele Române Buzău, în zonă nu au fost și nu sunt contractate lucrări de consolidare/taluzare a malurilor, subiect asupra căruia vom reveni.

- Publicitate -

Observând lipsa de logică și de sens a acestui taluz, în special faptul că zilnic, puțin câte puțin, se scurge la propriu în apa râului, nu poți să nu te întrebi care e rostul lui? Un posibil răspuns îl afli mergând câteva sute de metri de-a lungul pe marginea ”lucrării”.

Încă de la capătul dinspre amonte, descoperi urme de materiale de construcții cum ar fi cărămizi sau blocuri de beton împrăștiate aiurea atât în albia râului, cât și în grămezi, pe traseul folosit utilajele grele și camioanele Vierstein Bau pentru a ajunge la exploatații. Vezi foto.

Mergând în aval, către Bucov, din loc în loc, din ”digul” proaspăt care se scurge în râu, exact ca într-un film cu zombi, își scot ”membrele” la vedere chestii care seamănă cu cauciucuri, mase plastice, materiale textile și baterii, toate proaspăt îngropate. Vezi foto de la finalul textului.

- Publicitate -

Repetăm, nicio autoritate dintre cele pe care le-am consultat pe durata documentării nu a autorizat lucrări la malurile Teleajenului pe respectivul perimetru. Vom reveni asupra acestui aspect extrem de grav.

De asemenea, conform răspunsurilor primite de la autoritățile care au și funcție de control și reglementare a activității agentului economic, doar Garda de Mediu Prahova, ca urmare a sesizărilor cetățenilor, a controlat firma și a dat câteva amenzi – 6 din 2017 până azi, mai precis – exact pentru gestionarea defectuoasă a deșeurilor și pentru poluarea aerului.

Restul autorităților nici măcar nu au trecut prin zonă. Poate vor avea acum curiozitatea să vadă care e treaba cu scheleții care ies din ”taluzul” descris mai sus.

- Publicitate -

La final, merită să menționăm că, din informațiile neconfirmate pe care le avem, firma Vierstein Bau ar deține prin diferite forme, peste 100 de hectare în zona din spatele Coloniei Pleașa, până la vecinătatea cu Parcul Constantin Stere. Mare parte ar fi fost cumpărate în scopul exploatării agregatelor minerale.

Nu am putut confirma sa infirma informația deoarece administratorul firmei, domnul Ahmet Tasar, a evitat dialogul cu reporterul nostru.

Da, ați înțeles bine, în scurt timp este posibil ca în această zonă să discutăm despre peste 1.000.000 de metri pătrați de terenuri agricole transformate balastiere la maximum 3,5 kilometri distanță în linie dreaptă față de centrul Ploieștiului.

- Publicitate -

Dacă cifra vi se pare impresionantă, să nu vi se mai pară: deja compania a exploatat sau exploatează aproximativ 450.000 de metri pătrați.

Citește și: Un întreg ecosistem de la marginea Ploieștiului este pulverizat de balastiere. Imagini care arată dimensiunea dezastrului

De ce menționăm asta? Pentru că principalul poluator al aerului orașului este PM 10 -pulberi în suspensie, adică exact ce produc utilajele Vierstein Bau cu maximă eficiență, zi de zi.

VIDEO

- Publicitate -

FOTO

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Exclusiv

Noi cantități impresionante de deșeuri descoperite pe fundul unui lac, în timpul controlului la balastierele de la Bucov [VIDEO]

Imaginile arată că operațiunea de depozitare a deșeurilor în gropile rămase în urma exploatărilor este una de anvergură, care s-a derulat pe parcursul mai multor ani

Ce au scos la suprafață excavările făcute în timpul controlului la o balastieră de pe râul Teleajen

Prefectura Prahova și instituțiile de mediu au efectuat un control la balastierele de pe râul Teleajen, din apropierea Parcului Constantin Stere de la Bucov

Tone de deșeuri toxice depozitate într-o balastieră din Prahova au dispărut miraculos. În paralel, suprafața excavată a acesteia s-a micșorat

De la soluri contaminate cu produse petroliere, la deșeuri care par a conține vată de sticlă, mase plastice sau cauciucuri, toate aceste materiale pot fi găsite acoperite cu doar câțiva centimetri de pământ în imediata apropiere a albiei Teleajenului.

„Intoxicați” cu hidrogen sulfurat și benzen. Harta poluării la Ploiești

Ploieștenii au reclamat că aerul este irespirabil și la Dispeceratul Primăriei Ploiești.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Cod galben de vijelii în 50 de localități din Prahova

50 de localități din Prahova se afla sâmbătă după...

Poprirea pusă de ANAF pe salarii și pensii se schimbă

Cum va reține de acum încolo Fiscul veniturile încasate lunar

Atenționare de ploi torențiale în 28 de localități din Prahova

Meteorologii au emis o avertizare de tip cod galben...

Cisternă încărcată cu 10 tone de petrol răsturnată în Prahova

Cisternă încărcată cu petrol, răsturnată în Prahova la Gornet
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Medicul Alin Scarlat: ”Iubirea este cheia longevității”

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Maria Baicu și Staphanie Constantinescu, două dintre elevele din Prahova care au obținut media 10 la Bacalaureat

Maria Baicu și Stephanie Constantinescu sunt absolventele clasei a 12-a care au reușit performanța maximă la examenul maturității

Interviu cu Nouria Nouri, actrița care a colaborat cu Disney

Actrița Nouria Nouri a fost vedeta postului Antena 1 Ploiești în anii '90, iar ulterior s-a implicat în proiecte de teatru pentru copii.
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Cod galben de vijelii în 50 de localități din Prahova

50 de localități din Prahova se afla sâmbătă după...

Poprirea pusă de ANAF pe salarii și pensii se schimbă

Cum va reține de acum încolo Fiscul veniturile încasate lunar

Atenționare de ploi torențiale în 28 de localități din Prahova

Meteorologii au emis o avertizare de tip cod galben...
- Publicitate -