Pictura „Car cu boi” este una dintre cele mai importante opere ale lui Nicolae Grigorescu. A fost imaginea care a marcat copilăria pictorului, imagine pe care a ținut să o reproducă în nu mai puțin de 300 de reprezentări, sub diverse forme. Tema carului boi ocupă, așadar, un loc central în opera grigoresciană. Peste câteva zile, într-un torid 21 iulie, se împlinesc 114 ani de la moartea pictorului care și-a legat pentru totdeauna numele de municipiului Câmpina. La 1907, atunci când Grigorescu a lăsat deoparte șevaletul și trusa de pictură, a fost condus pe ultimul drum, cum altfel, decât cu un car cu boi.
Lucrarea „ Car cu boi”, realizată la 1897, atunci când Grigorescu se afla în plină maturitate artistică, a fost pictată în ulei pe lemn, având dimensiuni medii, de 24/44 centimetri, semnată în partea de jos, cu roșu, cu numele autorului, alături de care se regăsește anul execuției, sub forma ultimelor două cifre (18)97. Tabloul surprinde un peisaj colinar, plin de vegetație, întretăiat de un drum de pământ. În prim plan se poate observa un car tras de doi boi, în urma căruia se pierd în zare ale care cu boi. Țăranul care se întoarce de la munca câmpului este reprezentat prin câteva mișcări de pensulă, fără să îi fie accentuate trăsăturile.
Cromatic, predomină nuanțele de verde, diluate cu tonalități de galben și alb, cărora li se adaugă brunurile. Tabloul a fost din start conceput pentru a fi privit de la o oarecare distanță și asta pentru a simți și înțelege cât mai bine trăirea pe care Grigorescu a avut-o în momentul în care a realizat poate cea mai dragă lucrare a sufletului său. Pictura are un singur mesaj: ilustrarea unei lumi idilice, demult dispărută.
155.000 de euro pentru semnătura lui Grigorescu
În urmă cu ceva ani, doar 5000 de euro au lipsit pentru ca lucrarea „Car cu boi” a lui Nicolae Grigorescu să fie considerată cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată în România.
Tabloul a fost adjudecat, în cadrul unei licitații organizată de Casa Artmark, contra sumei de 155.000 de euro, urcând direct pe locul al doilea în topul celor mai scumpe tablouri românești, după „ Aise” a lui Camil Ressu.
Mai multe lucrări semnate Nicolae Grigorescu, din seria carelor cu boi, atât desene, cât și picturi, sunt clasate în Patrimoniul Național. Parte dintre acestea se află în muzee ( în primul rând la Muzeul Național de Artă al României – Palatul Regal), altele sunt în colecții private.
Grigorescu, un copil nedorit
Nicolae Grigorescu s-a născut la 1838, într-un mic sat al județului Dâmbovița. Provenea dintr-o familie cu foarte mulți copii, iar venirea lui pe lume nu a adus bucurie în sufletele părinților.
După moartea tatălui, marele pictor ajunge la București, unde trăiește parte din viață în mahalaua Cărămidarilor. Amintirile acestuia sunt legate de chipul blând al mamei, dar și de spiritul de sacrificiu, ambiția, simplitatea și modestia omului de la țară. Toate aceste trăiri sufletești au fost transpuse de Grigorescu în numeroasele sale opere.
Pictorul de geniu al unui neam a petrecut ultimii 20 de ani din viață în Prahova, la Câmpina. Deși extrem de bogat, dată fiind averea strânsă din vânzarea lucrărilor sale, s-a retras aici pentru aerul curat și soarele care îl ajutau să își trateze boala de plămâni pe care o contactase în timpul Războiului de Independență, unde fusese ”reporter” de război.
Vecin, dar niciodată prieten cu savantul B.P.Hasdeu
Casa de la Câmpina fost ridicată în imediata apropiere a construcției deținută aici de savantului B.P.Hasdeu, între cei doi neexistând niciodată o relație apropiată.
Pictorul unui neam, Nicolae Grigorescu, moare, din cauza bolii de plămâni cu care s-a chinuit toată perioada cât a locuit la Câmpina, în 1907. Casa a fost o ruină până prin anii 1950, fiind reconstruită și finalizată în 1955, an în care se stinge și unicul fiul al artistului, Gheorghe Grigorescu.
În muzeul de azi pot fi admirate obiecte dragi sufletului lui Nicolae Grigorescu. Sunt expuse, deopotrivă, și lucrări originale ale pictorului, dar și ale fiului acestuia, un cunoscut și plin de har ceramist al vremii.
Cum ți se pare subiectul?