Primul Război Mondial s-a terminat la ora 11, în a 11-a zi a lunii a 11-a din anul 1918. A fost unul dintre cele mai tragice conflicte globale din istorie și s-a încheiat după aproape 53 de luni de lupte tragice.
Primul Război Mondial a opus două coaliții, prima fiind Antanta, având ca nucleu Franța, Regatul Unit, Rusia, Italia, Japonia și imperiile lor coloniale respective, cu Statele Unite aderând ca putere asociată în 1917.
Peste nouă milioane de combatanți și șapte milioane de civili au murit ca urmare a războiului, o rată a accidentelor exacerbată de progresul tehnologic și industrial al beligeranților și impasul tactic cauzat de războiul de tranșee.
A fost unul dintre cele mai mortale conflicte din istorie și a provocat schimbări majore politice, inclusiv revoluțiile din 1917-1923 la multe dintre națiunile implicate. Rivalitățile nerezolvate la sfârșitul conflictului au contribuit la începutul celui de-al Doilea Război Mondial 21 de ani mai târziu.
11 noiembrie – evenimente și personalități
1784 – În timpul rsăcoalei țărănești conduse de Horea, Cloșca și Crișan în TRansilvania, ţăranii din Zarand cer desfiinţarea nobilimii şi împărţirea moşiilor acesteia.
1810 – S-a născut dramaturgul, poetul şi romancierul francez Alfred de Musset.
1821 – S-a născut prozatorul rus Feodor Dostoievski, cunoscut pentru celebrele sale romane „Crimă şi pedeapsă” – 1866, „Fraţii Karamazov” – 1880 şi „Idiotul” – 1868.
1869 – S-a născut medicul român Nicolae Păulescu, descoperitorul pancreinei (insulina), membru de onoare post-mortem al Academiei Române;
Nicolae Constantin Paulescu a fost un om de știință român, medic și fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din București, a contribuit la descoperirea hormonului antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai târziu insulină.
1924 – Este inaugurat Monumentul Unirii de la Cernăuţi, în prezenţa regelui Ferdinand al României, a reginei Maria şi a primului ministru Ionel I.C.Brătianu. Acest monument a fost demolat în 1940 de autorităţile sovietice de ocupaţie, refăcut în parte în 1941 de români, dar în 1944 a fost distrus iarăşi de sovietici. Din acest monument se mai păstrează doar un singur fragment, reprezentînd Bourul care calcă Pajura imperială şi se află expus la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.
1940 – După ce Uniunea Sovietica a cotropit in 28 iunie Basarabia, ca urmare a Pactului Ribentrop -Molotov, administrația sovietică a trecut la reorganizari administrativ-teritoriale. Astfel în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (RSSM), au fost create următoarele raioane : Căușeni, Edineț, Kotovsc (Hîncești), Călărași, Lazovsc (Sîngeri), Leova, Orhei, Rezina, Rîșcani, Florești, Fălești, Vulcănești, Cimișlia.
1944 – S-a născut la Homoraciu, în Prahova, ziaristul roman Petre Mihai Bacanu.
1944 – Administraţia română din teritoriul eliberat al Transilvaniei de Nord este expulzată de sovietici, care introduc o administraţie militară proprie. Măsura este destinată să ofere URSS un mijloc de presiune pentru a favoriza instituirea controlului PCR asupra ţării.
1947 – Se dă sentința în procesul Iuliu Maniu. Maniu, în vârstă de 75 de ani, este condamnat la închisoare pe viață împreună cu vicepreședintele PNȚ, Ion Mihalache.
1950 – S-a născut la Slobozia, în Ialomita, poetul român Mircea Dinescu, dizident anticeausist si luptator in Revolutia anticomunista din 1989.
1966 – NASA lansează Gemini 12. Echipajul a fost compus din Jim Lovell și Buzz Aldrin.
1992 – Conducerea Bisericii Anglicane a acceptat hirotonirea preoţilor femei.
1995 – A încetat din viaţă Corneliu Coposu, om politic român, preşedinte al Partidului Naţional Tărănesc Creştin şi Democrat.