O casă din Măgurele a fost distrusă noaptea trecută într-un incendiu violent izbucnti în jurul orei 01.00. La fața locului au fost mobilizate două echipaje de pompieri și o ambulanță SMURD.
Incendiul s-a manifestat la nivelul acoperișului, pe o suprafață totală de cca. 200 mp, nefiind afectate vecinătățile.
Din fericire, evenimentul nu a fost soldat cu victime.
La finalizarea intervenției, pompierii au stabilit faptul că incendiul s-a produs, cel mai probabil, din cauza coșului de fum neizolat corespunzător față de materialele combustibile din apropiere.
În acest context, amintim cetățenilor o serie de reguli pe care trebuie să le respecte pentru a evita astfel de evenimente nefericite:
– Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de către persoane specializate şi autorizate în acest sens.
– În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea intra scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile.
– Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
– La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului.
– Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.
– Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă).