Rompetrol, în parteneriat cu Asociația Artiștilor Lutieri din România (AALR), a donat instrumente muzicale către două colegii de artă pentru a susține educația și formarea tinerilor ca viitori muzicieni de prestigiu. Prin acest demers, compania își reafirmă angajamentul față de educație și cultură.
Donația, destinată Colegiului de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești și Colegiului Național de Arte „Regina Maria” din Constanța, include viori, viole, violoncele și contrabasuri – instrumente esențiale care sprijină dezvoltarea talentului tinerilor muzicieni, oferindu-le resursele necesare pentru a excela în domeniul artistic.
“Dotarea cu instrumente muzicale a celor două școli reprezintă un sprijin concret pentru promovarea excelenței în educația artistică. Prin acest demers, Rompetrol susține nu doar dezvoltarea talentelor, ci și păstrarea și promovarea tradițiilor muzicale românești” – Costinela Drăgan, – Director Sustenabilitate &CSR Rompetrol.
“Suntem recunoscători Rompetrol pentru sprijinul acordat acestui proiect esențial, care a demonstrat că investiția în educație și cultură este o investiție în viitor. Programul a transformat visurile multor tineri în realitate, oferindu-le instrumentele necesare pentru a-și exprima talentul și creativitatea.
Parteneriatul dintre mediul privat și sectorul non-guvernamental a contribuit semnificativ la dezvoltarea infrastructurii educaționale și culturale din România, sprijinind atât talentele actuale, cât și generațiile viitoare de artiști. AALR își exprimă recunoștința față de toți cei implicați – parteneri, profesori, lutieri și artiști – în acest proiect, care rămâne un model de bună practică și un pas important spre un viitor în care cultura și educația sunt priorități naționale”– Stoica Florin-Alinel, Președintele Asociației Artiștilor Lutieri din România.
Prin această inițiativă, Rompetrol și AALR contribuie la păstrarea și promovarea patrimoniului cultural românesc, sprijinind educația și cultura ca piloni esențiali ai unei comunități durabile și bine conectate la valorile sale tradiționale.
Rompetrol are o tradiție în susținerea culturii prin sprijinirea evenimentelor culturale de elită, fiind de 15 ani partener principal al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, dar și al unor evenimente culturale conexe.
În 2024, Rompetrol a marcat 15 ani de parteneriat de susținere a Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu” printr-o acțiune de împădurire la Reghin, un loc simbolic pentru tradiția artizanală a instrumentelor muzicale. În colaborare cu Artexim și Asociația Artiștilor Lutieri din România, au fost plantați peste 6000 de puieți de paltin și stejar pe o suprafață de 1,2 hectare.
Un alt exemplu de implicare în cultură este susținerea unor proiecte conexe, precum lansarea cărții In Memoriam Radu Lupu, un proiect coordonat de Monica Pop și Ștefan Costache împreună cu Artexim, expoziții de fotografie cu mărturii din Festival și altele. La rândul său, Rompetrol a avut ocazia de a aduce muzica Festivalului și Concursului mai aproape de stakeholderii săi, prin invitații la concerte, participări la evenimente muzicale și discuții cu muzicieni de renume.
Aceste proiecte, ce reprezintă o fuziune între cultură și sustenabilitate, subliniază impactul pozitiv pe care îl poate avea un parteneriat responsabil între sectorul de afaceri și instituțiile culturale, pentru un viitor durabil o comunitate mai bine conectată cu valorile sale culturale.
Asociația Artiștilor Lutieri din România (AALR) reunește maeștri lutieri dedicați păstrării tradiției și excelenței în arta construcției și restaurării instrumentelor muzicale cu coarde. Fondată pentru a promova calitatea și autenticitatea instrumentelor realizate manual,asociația susține activ dezvoltarea profesională a membrilor săi, promovează standardele înalte ale luteriei și colaborează cu artiști și instituții de prestigiu pentru a păstra acest meșteșug valoros în România. AALR organizează și evenimente educative și artistice, promovând instrumentele create de membrii săi în țară și în străinătate.
Cum ți se pare subiectul?